Подробиці справи харківських поліцейських, які «кришували» наркоманів, версія «оперів» та ймовірні зміни у відділі поліції

На початку липня правоохоронці викрили харківських поліцейських, які налагодили механізм вимагання неправомірної вигоди у наркозалежних осіб. На даний час усього повідомлено про підозру 6 поліцейським та одній цивільній особі. Адвокат підозрюваних вважає підозри необгрунтованими, бо відсутні докази та, що була провокація злочину з боку слідчого та прокурора. Відсутні кримінальні провадження за ст.309 КК України, тому відсутній і склад злочину ст.368 КК України (одержання службовою особою неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданого їй службового становища, за попередньою змовою групою осіб, повторно).
А його клієнти стверджують, що їм підкинули вилучені грошові кошти.

Як тоді повідомляли у пресслужбі ДБР, поліцейські без оформлення процесуальних документів затримували громадян, які забирали наркотики у так званих «закладках», після чого вимагали від них або їхніх родичів неправомірну вигоду за непритягнення наркозалежних до кримінальної відповідальності. Для приховування своїх дій правоохоронці залучали цивільних осіб, які передавали їм неправомірну вигоду від громадян. Слідством задокументовано 5 епізодів злочинної діяльності, у ході яких правоохоронці одержали близько 150 тисяч гривень.

Ред.: Харківські поліцейські по-своєму боролися із наркозлочинністю – вимагали гроші з наркозалежних. З відомих 5-ти епізодів: навимагали 150 тис. грн. Наразі 2-х правоохоронців затримано та 4-м повідомлено про підозруНаш канал в Telegram: https://t.me/PCU_PoliceControlUkraineДетальніше читайте на PoliceControl: https://policecontrol.info//novini/u-harkovi-grupa-politsejskyh-vymagaly-groshi-z-narkozalezhnyh-2-h-pravoohorontsiv-zatrymano-ta-4-m-povidomleno-pro-pidozru/#Харків #поліція

Posted by Police Control Ukraine on Wednesday, July 8, 2020

Як Police Control Ukraine стало відомо з джерел у правоохоронних органах та матеріалів судового реєстру мова йде про оперуповноважених відділу кримінальної поліції Київського відділу поліції ГУНП в Харківській області: Біднарчука Михайла Михайловича, Єрданаляна Артема Аветіковича, Гриба Олексія Геннадійовича та старшого оперуповноваженого сектору розкриття злочинів проти власності відділу кримінальної поліції Київського відділу поліції ГУНП в Харківській області Шпатенко Ігора Володимировича. А також оперуповноваженого сектору розкриття злочинів проти особи відділу кримінальної поліції Київського ВП ГУНП в Харківській області Бойко О.А. та ще одного опера цього ж сектору.

Слід зазначити, що у цій справі є дивні речі, такі як зареєстроване кримінальне провадження ще у квітні 2019 року, коли деякі з вказаних оперативників ще не працювали у Київському відділі поліції. Документування епізодів злочину починається лише у вересні 2019 року. Та жоден із працівників поліції не був затриманий в момент вчинення злочину, хоча досудове розслідування проводиться з квітня 2019 року. І весь цей час правоохоронцями (ДБР та СБУ) надавалась можливість цим полціянтам скоювати нові злочини, затримувати наркоманів та вимагати з них, або з їх родичів хабарів. Також дивною є таке швидке знаходження ( хоч це й контроль за вчиненням злочину) у надавачів непровомірної вигоди точних сум хабарів, які вимагли поліціянти.

З ухвали суду вбачається, що слідством встановлені 5 епізодів вимагання та отримання неправомірної вигоди:

  • 13 вересня 2019 року біля одного з будинків оперуповноважені відділу кримінальної поліції Київського відділу поліції ГУНП в Харківській області Біднарчук, Єрданалян, Гриб та Шпатенко, діючи за попередньою змовою групою осіб, затримали громадянина та пред`явили йому вимогу надати їм хабаря – 30 тис. грн за непритягнення його до кримінальної відповідальності за ст. 309 КК України. Гроші повинна їм надати співмешканка громадянина. Надалі, цього ж вечора на вул. Академіка Барабашова оперуповноважені Біднарчук, Єрданалян, Гриб та Шпатенко зустрілися зі співмешканкою затриманого , яка надала їм неправомірну вигоду у сумі 30 тис. грн.
  • 23 жовтня 2019 року ввечері біля гуртожитку Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого оперуповноважені Біднарчук та Гриб затримали громадянина та пред`явили йому вимогу надати їм хабаря – 15 тис. грн за непритягнення його до кримінальної відповідальності за ст. 309 КК України. Цього ж дня вночі затриманий громадянин зняв готівку у банкоматі та в автомобілі «Нива Шевроле» на вимогу Біднарчука надав йому гроші у вищевказаній сумі.

В подальшому, оперуповноважені відділу кримінальної поліції Київського відділу поліції ГУНП в Харківській області Біднарчук, Єрданалян, Гриб та Шпатенко вирішили залучити раніше знайомого цивільного , який достовірно знав, що вказані особи є працівниками поліції, до участі у вчиненні в отриманні неправомірної вигоди від громадян за не притягнення їх до відповідальності, той погодився.

  • 27 березня 2020 року напроти ресторану «Beer Lodge», на вул. Чкалова, Біднарчук, Єрданалян, Гриб та Шпатенко та їх знайомий затримали громадянина та пред`явили йому вимогу надати їм хабаря – 22 тис. грн за непритягнення його до кримінальної відповідальності за ст. 309 КК України. Гроші повинна була надати дружина затриманого, які вона надала у вищевказаній сумі поліцейському.

В подальшому, оперуповноважені Біднарчук, Єрданалян, Гриб та Шпатенко вирішили залучити до участі в отриманні неправомірної вигоди від громадян за непритягнення їх до відповідальності, оперуповноважених сектору розкриття злочинів проти особи відділу кримінальної поліції Київського ВП ГУНП в Харківській області Бойко О.А. та ще одного опера цього ж сектору. Вони погодились.

  • 13 травня 2020 року біля зупинки громадського транспорту по Білгородському шосе у м. Харкові, Біднарчук та Бойко з ще одним опером та залученим їх знайомим – цивільним , затримали громадянина та вимагали унього хабар – 1000 доларів США та 6 тис. грн за не притягнення його до кримінальної відповідальності за ст. 309 КК України. Гроші повинна була надати поліцейським мачуха затриманого. Поліцейські зустрілися з мачухою в квартирі, де вона й надала їм 1000 доларів США та 6 тис. грн.

В подальшому Біднарчук вирішив залучити раніше знайомого, який достовірно знав, що останній є працівником поліції, до участі в отриманні неправомірної вигоди від громадян за не притягнення їх до відповідальності, той погодився.

7 липня 2020 року ввечері біля ТРЦ «Караван» оперуповноважені Біднарчук, ще двоє оперів, двоє невстановлених в ході досудового розслідування працівників поліції та їх цивільний знайомий затримали громадянина та вимагали у нього хабар – 45 тис. грн за не притягнення його до кримінальної відповідальності за ст. 309 КК України. Гроші повинна була надати жінка громадянина. Надалі, вночі цього ж дня двоє цивільних, яких опера залучили для одержання хабаря від жінки, зустрілися з нею та отримали від неї 45 тис. грн. Після цього оперуповноважених відділу кримінальної поліції Київського відділу поліції ГУНП в Харківській області Біднарчука, Шпатенко та їх цивільного затримали правоохоронці.

«З першого дня спілкування з клієнтами (працівниками Київського ВП ГУНП в Харківській області), останні стверджують, що їм підкинули вилучені грошові кошти, при цьому не один з підозрюваних не визнає себе винним в інкримінованих злочинах»,– повідомив Police Control Ukraine адвокат двох підозрюваних Євгеній Самойлов.

Він зазначає, що його клієнти також стверджують, що приблизно за двадцять днів до їх затримання керівництво відділу поліції повідомило, що ДБР і СБУ готують обшуки та затримання працівників поліції, звернувши увагу, що під час вказаних заходів, штучно формуючи доказову базу, правоохоронці можуть підкинути будь-які предмети.

«Історія досудового слідства вказаного провадження свідчить, що підозрюваним працівникам поліції інкримінують п’ять епізодів вимагання і отримання неправомірної вигоди, але не один з працівників поліції не був затриманий в момент вчинення злочину, хоча досудове слідство проводиться з квітня 2019 року. При цьому, ДБР разом із оперативними співробітниками СБУ проводили негласні слідчі (розшукові) дій у вигляді контролю за вчиненням злочинів, що свідчить про можливість затримання працівників поліції на місці вчинення злочину, якщо останні дійсно причетні до вчинення інкримінованих злочинів.

Більш того, законодавець на ДБР і СБУ поклав обов’язок запобігати вчиненню злочинів, що унеможливлює регулярні слідчі дії у вигляді контролів за вчиненням злочинів, тобто пасивно спостерігати за вчиненням злочинів, надаючи можливість закінчити злочин і у подальшому вчинити нові злочини!».

«В нашому випадку, за версією слідства, нібито здійснювався контроль майже за всіма інкримінованими поліцейським злочинами, тобто з огляду на вказане ДБР разом з СБУ контролювали вчинення працівниками одного злочину, надавали їм можливість його вчинити, закінчити і далі пасивною поведінкою фактично породжували нові злочини, надавши можливість приховати доказову базу по попереднім злочинам. Вказана поведінка ДБР та СБУ не відповідає вимогам сформульованим законодавцем в частині обов’язку запобіганню вчиненню злочинів і має ознаки провокації»,—зазначає адвокат.

Досудове слідство стверджує, що оперуповноважені Київського ВП ГУ НП в Харківській області нібито тривалий час вимагали і отримували грошові кошти за не притягнення до кримінальної відповідальності наркозалежних, яких поліцейські затримували за незаконне зберігання наркотичних засобів. Втім, вказана позиція слідства дивує тим, що вочевидь оперуповноважений поліції не наділений власними повноваженнями притягнення до кримінальної відповідальності правопорушника, у зв’язку з чим не є суб’єктом одержання неправомірної вигоди за не притягнення осіб до кримінальної відповідальності, в конструкції повідомлення про підозру за ч. 3 ст. 368 КК України!
Якщо працівники ДБР і СБУ дійсно більше року здійснювали чисельні слідчі дії у вигляді контролю за вчиненням злочинів – працівниками поліції, то вочевидь, що вони також не могли не помічати і не фіксувати злочини у сфері обігу наркотичних засобів.

«В свою чергу, а ні ДБР, а ні СБУ відповідно до вимог ст. 214 КПК України, не вносили інформацію до ЄРДР про вчинення кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів, особами у яких нібито поліцейські вимагали грошові кошти і звісно ні кого з вказаних осіб не було повідомлено про підозру. Тобто, працівники ДБР і СБУ навіть не хочуть перевірити можливе вчинення «заявниками» кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів або навмисно покривають можливих злочинців з метою схилення надання показів вигідних слідству»,– зазначив Євгеній Самойлов

Також адвокат підозрюваних поліцейських додав, що при відсутності вчинення злочинів у сфері обігу наркотичних засобів (ст. ст. 307, 309 КК України) та суб’єкта уповноваженого на прийняття рішення про повідомлення особі про підозру у вчинені кримінального правопорушення, склад злочину передбачений ч. 3 ст. 368 КК України є надуманий і направлений на дискредитацію поліції.

Наразі щодо шістьох працівників Київського райвідділу поліції Харкова, які підозрюються у вимаганні хабарів з наркозалежних, триває службове розслідування, заявив у ефірі телеканалу «АТН» керівник ГУНП України в Харківській області Валерій Сокуренко.

«Швидше за все, всі шестеро будуть звільнені з Національної поліції за порушення дисципліни», – повідомив Сокуренко.

Як Police Control Ukraine повідомило проінформоване джерело, окрім вищевказаних оперативників, швидше за все з Київського відділу поліції переведуть на іншу посаду заступника начальника ВП – начальника відділу кримінальної поліції Сергія Балика та його заступника Олега Вітера.

Також наразі Біднарчуку та Шпатенко обрані запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави у розмірі 840 тис. грн. Слід звернути увагу, що наприклад експрокурору Максиму Марченко, який п’яний за кермом «BMW» у жовтні 2017 року зіткнувся зі Славутою на Салтівському шосе м.Харкова, суд обрав заставу у розмірі 128 тис. грн. Тоді в результаті зіткнення загинули двоє братів –водій та пасажир ЗАЗу. Марченко, замість того, щоб надати постраждалим допомогу, зняв зі своєї «BMW» номерні знаки та втік. Він авжеш вніс заставу та зараз він спокійнесенько ходить на волі та й третій рік вже місцевий суд розглядає цю справу.

Залишити відповідь