Суд повернув в колонію експоліціянта з Нововолинська, який п’яним скоїв смертельну ДТП

Київський апеляційний суд скасував рішення, яким умовно-достроково з колонії звільнено колишнього працівника поліції, який не відбув 1 рік і 7 місяців тюремного покарання.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу від 5 жовтня.

У листопаді 2017-го у вечірній час у місті Нововолинську Волинської області працівник поліції у позаробочий час в стані алкогольного сп’яніння скоїв ДТП, в якому загинув другий водій.

Обвинувачений працював оперуповноваженим поліції. Із його пояснень, звільнившись після нічного чергування, він мав вихідний і лагодив у гаражі свій автомобіль. Оскільки полагодити машину не вдавалося, то він випив 300-400 грамів горілки і сів за кермо та поїхав вулицею. Дорогою поліцейський помітив біля магазину двох своїх колег по роботі, запропонував підвезти і ті погодилися і підсіли.

Наближаючись до перехрестя, нетверезий водій побачив, що на світлоформі загорілося зелене світло і пришвидшив рух автомобіля, щоб проскочити на дозволений сигнал. Але на полосі його руху перед світлофором були ще кілька автомобілів і поліцейський вирішив їх об’їхати по зустрічній смузі. Але тою полосою рухався інший автомобіль і сталося зіткнення. У результаті чиленних травм водій, який їхав по своїй смузі руху, помер на місці. Поліцейські, які були пасажирами обвинуваченого, також отримали тілесні ушкодження.

Поліцейський перевищив максимальну швидкість на ділянці дороги, де є дорожній знак, який забороняє рухатися із швидкістю понад 40 км/год. Перед початком обгону водій не переконався, що смуга зустрічного руху вільна і що це не створить небезпеки.

Іваничівський райсуд Волинської області засудив водія до 3 років і 6 місяців ув‘язнення. Вдові загиблого і синові присудили 440 тисяч гривень моральної компенсації.

Колишній правоохоронець провів неповні 2 роки в Кагарлицькій виправній колонії. Коли він відбув більше половини призначеного покарання, суддя Кагарлицького райсуду Іванюта за зверненням начальника колонії звільнив засудженого умовно-достроково. Повний текст цього рішення від 10 серпня 2021-го досі не оприлюднено.

Відомо, що суддя Іванюта мотивував своє рішення тим, що засуджений відбув більшу частину покарання та сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення. Взято до уваги дані особової справи, що засуджений характеризується позитивно, вимог режиму не порушував, ввічливо спілкувався з персоналом. До праці ставився сумлінно, чесно виконував свої трудові обов’язки, за що 5 разів заохочувався адміністрацією колонії, дисциплінарних стягнень не мав, у скоєному злочині розкаявся, тощо.

Прокурор оскаржив це рішення, вказуючи, що визнання засудженим вини має формальний характер, і в період відбування покарання він ніяк відшкодовував 440 тисяч гривень збитків. 

Засуджений пояснював, що, відбуваючи покарання, обмежений у працевлаштуванні, а звільнившись міг би заробляти більше і компенсувати шкоду.

Залишити відповідь