Працівницю поліції підозрюють у розкраданні пального батальйону «Полтава» на півмільйона гривень

Суд відправив під домашній арешт спеціаліста з матеріального обліку поліції Полтавської області, яку підозрюють у підробці паливних талонів на суму у півмільйона гривень.

Московський районний суд Харкова призначив домашній арешт співробітнику поліції Полтавської області Олені Головко. Її підозрюють у підроблені паливних талонів для батальйону «Полтава» та розтрату державних коштів на 530 тис. грн.

Влітку Національна поліція провела аудит в ГУНП в Полтавській області й побачила порушення. Восени ДБР провело обшуки в офісі обласної поліції та вилучило необхідні документи. Пояснимо суть кримінальної справи.

Розкрадання пального

Батальйон патрульної служби поліції особливого призначення «Полтава» виконує бойові завдання в рамках ООС. Батальйон підпорядковується Головному управлінню Нацполіції у Полтавській області.

Станом на літо 2019 року батальйон мав 9 службових автомобілів: три УАЗи, дві Chevrolet Niva, Daewoo Lanos, КАМАЗ, два ГАЗи.

Кожного місяця центр забезпечення ГУНП в Полтавській області видає батальйону дорожні листи на транспорт. Головний спеціаліст з матеріального обліку виписує талони керівнику батальйону, які надалі використовуються на АЗС.

В липні головний офіс поліції в Києві видав наказ про призначення позапланового аудиту в ГУНП в Полтавській області. Спеціалісти перевірили фінансову документацію за перше півріччя 2019 року. Аудит показав наступне: найбільше було видано талонів на бензин марок А-95 — 33320 л, А-92 — 900 л, дизельного пального — 23900 л. Загальна кількість пального, виданого в талонах, склала 64522 л.

Згідно зі шляховими листами, автомобілі мали пробіг від 200 до 300 км щодня. Хоча за висновком аудиторів реальний щоденний пробіг більшості автомобілів не перевищував 50-180 км.

Був допитаний командир БПСПОП «Полтава» Валерій Лестюхін. Йому показали низку талонів, він вказав на ті, які не підписував і паливо за які не отримував. Різниця, між даними командира батальйону та відомостями на видачу пального в талонах за січень-червень 2019 року, склала близько 18370 літрів. Орієнтовна вартість «зниклого» пального — 529 тисяч гривень.

Єдина підозрювана

Посаду головного спеціаліста відділу матеріального обліку Управління фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку ГУ НП в Полтавській області на той час обіймала Олена Головко. Вона і видавала паливні талони.

До слова, коли почалися аудиторські перевірки, командир батальйону лежав у лікарні. Він розповів, що до нього звернулися працівники управління фінзабезпечення та інші працівники ГУНП. Вони вимагали, щоби під час допитів він сказав, що отримав ту кількість пального, яка вказана у талонах. Як бачимо, командир не піддався цим вимогам.

За даним фактом ДБР відкрила кримінальну справу ч. 4 ст. 191 КК України (розтрати чужого майна посадовими особами). Справу розглядає Московський райсуд Харкова.

Поки що у справі лише одна підозрювана — Олена Головко. Московський районний суд Харкова посадив її під домашній арешт, а також відсторонив від посади в Головному управлінні. Суд зобов’язав мобільного оператора Vodafone, дати слідчим інформацію про дзвінки Олени Головко. Генеральна прокуратура також хотіла арештувати квартиру Головко, але суд відмовив.

Нагадаємо, у 2017 році прокуратура закрила кримінальне провадження щодо завгоспа обласної поліції Ігоря Компанійця, підозрюваного у розкраданні палива на мільйон гривень.

Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»

Залишити відповідь