Поліціянтам, які відібрали у крадія понад 42 млн грн, винесли вирок

Суд оголосив вирок колишньому начальнику сектору відділу Нацполіції Дніпропетровщини та старшому оперуповноваженому того ж відділу, які відібрали у злодія понад 42 млн грн, котрі той вкрав у приятеля з Харківщини.  Їх засудили на 10 і 11 років тюремного ув’язнення.

Про це повідомляє пресслужба Харківської обласної прокуратури.

Ініидент стався ще у квітні 2016 року. До одного з відділів поліції у Дніпропетровській області звернулась жінка із заявою про скоєння крадіжки. Вона повідомила про викрадення значної суми грошових коштів та ювелірних виробів. Жінка зазначила, що вказані гроші та дорогоцінності знаходились у неї на зберіганні та належали іншим особам. Крім того, потерпіла повідомила, що до крадіжки причетний її чоловік. 

Зазначається, що розшуком викрадених коштів та золотих виробів додатково займалися службові особи Дніпровського відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області.

«Вказані поліцейські, перевищуючи повноваження, незаконно проникли до домоволодіння одного зі свідків, обшукали приміщення та заволоділи мобільними телефонами»,–йдеться у повідомленні.

Надалі поліцейські встановили місцезнаходження крадія та затримали його, застосувавши фізичне насильство. Погрозами вони змусили чоловіка вказати, де зберігається викрадене майно, потім віддали йому частину грошей і відпустили, наказавши залишити територію Дніпропетровської області. Собі поліціянти залишили понад 42 млн грн.

Суд визнав винними вказаних поліціянтів у перевищенні службових повноважень, грабежі та розбої (ч. 3 ст. 365, ч. 3 ст. 186, ч. 4 ст. 187 КК України) та призначив покарання у виді позбавлення волі на 11 та 10 років відповідно з позбавленням права займати посади в правоохоронних органах строком на 3 роки з конфіскацією майна та позбавленням спеціальних звань.

Прокуратура оскаржуватиме вирок суду, оскільки вважає покарання невіповідним ступеню тяжкості злочину. 

Також зазначається, що розкрити злочини допоміг саме потерпілий злодій. Згідно вироку суду в 2018 році, його визнано винним у іншому кримінальному провадженні за ч. 5 ст. 185 КК України.

«Він щиросердно розкаявся у скоєному, співпрацював зі слідством та допоміг у розкритті більш тяжкого іншого злочину, вчиненого співробітниками правоохоронного органу»,–повідомили в прокуратурі.

Залишити відповідь