Поліція викрила злочинну міжрегіональну організацію, яка 10 років продавала психотропи по всій країні

Зловмисники діяли упродовж майже 10 років. В рамках завершального етапу спецоперації правоохоронці затримали вісьмох членів злочинної організації та заблокували діяльність потужного Інтернет-ресурсу з продажу наркотиків. Затриманому лідерові і ще п’ятьом зловмисникам суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави загальною сумою близько 65 млн гривень.

Департамент протидії наркозлочинності у взаємодії з Головним слідчим управлінням, під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури України, за підтримки Департаменту патрульної поліції, Корпусу оперативно-раптової дії та полку поліції особливого призначення поліції Київщини провели завершальний етап спецоперації, у ході якого затримали 8 членів злочинної організації.

Відтак правоохоронці ліквідували потужний Інтернет-ресурс з продажу наркотиків і вилучили близько 100 тисяч доз синтетичних психоактивних речовин. Зокрема, вилучено кілограм концентрату нових психоактивних речовин, з якого можна виготовити 30 кг психотропних речовин, вартістю майже 9 мільйонів гривень.

Документування всіх ланок організації тривало понад рік. За цей час оперативні працівники встановили тисячі осіб, які були клієнтами наркоторговців. Серед них – як наркозалежні особи, так і групи оптових реалізаторів психотропів. Зокрема, задокументовано протиправну діяльність 7 регіональних  груп нарозбувачів – клієнтів наркоорганізації, що діяли в різних областях нашої держави.

 Так, 15 липня 2019 року в Херсонській області викрито злочинну групу наркоторговців, сформовану з представників етнічної діаспори. Вісім членів наркогрупи на постійній основі купували наркотичні засоби і психотропні речовини у членів столичної наркоорганізації та збували їх на території області. 

Поступово оперативниками були задокументовані всі ланки злочинної наркоорганізації – від реалізаторів, фінансових адміністраторів, до системного адміністратора Інтернет-наркоресурсу та безпосереднього лідера злочинного бізнесу. 

Установлено, що лідером злочинної організації став 37-річний житель столиці. Маючи тривалі злочинні звʼязки в кримінальному світі, у тому числі, пов’язаному з наркобізнесом, фігурант залучив до співпраці свого родича – фахівця в IT-технологіях. Останній створив спеціальний сайт для реалізації нових психоактивних речовин і канал в популярному месенджері та забезпечував їхню постійну роботу й адміністрування.  

Очільник Департаменту протидії наркозлочинності Андрій Кіхтенко зазначив, що лідер організації налагодив прямі поставки в Україну з Китайської Народної Республіки висококонцентрованих нових психоактивних речовин. 

«37-річний лідер зазначеного злочинного угруповання особисто виїжджав до Китайської Народної Республіки для того, щоб встановити прямі тісні контакти з кримінальним середовищем та налагодити надійний канал постачання нових психоактивних речовин на територію нашої держави», – повідомив Андрій Кіхтенко.

За словами зловмисників, для їхнього синтезу використовувалися найсучасніші лабораторні технології, аналогів яких немає в нашій країні. Ліквідована поліцейськими організація була монополістом у реалізації таких наркозасобів на території нашої держави.

Для чорнової роботи організатор наркобізнесу наймав осіб, які мали скрутні життєві обставини. Для них орендувалися невеликі квартири, так звані «фасувальні». Там зловмисники пакували наркотовар для відправки по всій території держави, маскуючи його серед вживаного одягу. За свою роботу найнижча ланка наркоторговців одержувала мінімальну оплату.

Усі фігуранти дотримувалися жорсткої конспірації, постійно змінювали місця дислокації та зберігання психоактивних речовин. Для спілкування між членами організації використовувалися канали звʼязку з високим ступенем шифрування.

Сам лідер злочинної організації одержував надприбутки від протиправної діяльності, які використовував для забезпечення найвибагливіших потреб себе та близьких.

Зокрема, очільник організації та його найближчий поплічник мали у власності п’ять елітних квартир у одному з престижних районів столиці. Засновнику наркогрупи та його близьким належало 4 автомобілі представницького класу, для яких купувалися ексклюзивні номерні знаки. 

Крім того, зловмисник багато часу проводив на елітних зарубіжних курортах та брав участь у статусних видах спорту, для яких також придбав вартісний спортивний автотранспорт. 

Для «відмивання» одержаних від збуту наркозасобів доходів та прикриття своєї протиправної діяльності зловмисник створив декілька комерційних підприємств.

У ході фінального етапу спецоперації із затримання членів злочинної організації проведено 26 обшуків та вилучено майже 100 тисяч доз наркотиків та психотропів, понад 150 тисяч доларів США, 12 тисяч євро та 350 тисяч гривень готівки, здобутої від реалізації наркозасобів. Також вилучено 47 банківських карток, оргтехніку, а також 2 одиниці зброї, 8 автомобілів. Заблоковано роботу Інтернет-ресурсу, за допомогою якого зловмисники здійснювали збут нових психоактивних речовин.  Ліквідовано нарколабораторію з виготовлення роздрібних партій психотропів. 

На сьогодні затримані всі вісім членів наркоорганізації. Їм інкримінується причетність до кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 307, ч. 1 ст. 255 Кримінального кодексу України. Згідно із законодавством членам організації загрожує до 12 років за гратами з конфіскацією майна. 

Лідеру та 5 членам групи судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави на загальну суму майже 65 мільйонів гривень. Правоохоронці також перекрили всі джерела фінансування фігурантів, наклавши арешт на їхні банківські рахунки.

Наразі тривають заходи зі встановлення інших груп наркоторговців, причетних до ліквідованої організації, а також осіб, які виготовляли концентрат нових психоактивних речовин у Китайській Народній Республіці. 

Залишити відповідь