Підривники банкомату у Харкові, серед яких експатрульний, внесли 315 тис. грн застави та вийшли на волю. Їх перевіряють на причетність до 7 аналогічних злочинів

Експатрульний та його поплічник, які підозрюються у підриві банкомату на проспекті Перемоги у Харкові, вже понад тиждень як вийшли на волю, сплативши обрані їм застави у розмірі 315,3 тис. грн кожен.

Як повідомляє Dетектив-Info інформацію про звільнення достойників підтвердив адвокат Ярослав Смілянський, що представляє інтереси “підривників”. “Заставу було сплачено. Першого звільнили з-під варти ще минулого понеділка – 13 квітня 2020 року, другого – наступного дня”, – зазначив захисник.

Внаслідок цього на свободі опинилися 44-річний уродженець Харкова, власник місцевої СТО Григорій Бєлінський та 26-річний колишній заступник командира роти Управління патрульної поліції Харківщини, уродженець Запоріжжя Віктор Ковальов.

Наразі зловмисникам інкримінують ч.5 ст.185 КК України(крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах або організованою групою) та ч.2 ст. 194 КК України (умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом, або заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах).

«Підривників» банкомату затримали 10 квітня у Харкові з близько 2 млн грн готівки. Як повідомляв Police Control Ukraine, серед затриманих був експатрульний Ковальов Віктор Андрійович. 

Його дружина Зварич Наталія Юріївна працює слідчою у Шевченківському ВП ГУНП в Хірківській області. А вибух в банкоматі «Приватбанк» стався у будівлі супермаркету «Дігма» за адресою просп. Перемоги 76-Б, який також знаходиться у Шевченківському районі міста.

Та Григорій Бєлінський.

З судових матеріалів випливає, що правоохоронці встановили місцезнаходження ймовірних “підривників” близько 6 години ранку 10 квітня 2020 року під час відпрацювання селища П’ятихатки. Тут неподалік СТО по вулиці Синельникова чоловіки склали велосипеди в автівку марки Mercedes Benz Vito, перевдягнулися, а надалі поїхали кататися в іншій машині – Hyundai Tucson (в її салоні згодом були віднайдені викрадені гроші та одяг зловмисників).

Згідно оформленому протоколу їх затримання відбулося близько 11:50 того дня, хоча достойники наполягають на геть іншому розвитку подій. В судовому засіданні вони заявили: їх викрали правоохоронці на чотири години раніше, і протягом цього часу – нещадно лупцювали та катували.

Дослідженням ймовірних фактів незаконного процесуального впливу співробітників поліції під час затримання “підривників” наразі має опікуватися територіальне управління ДБР у Полтаві. У Національній поліції, у свою чергу, продовжують збирати докази причетності Ковальова та Бєлінського до вибуху в “Дігмі” 10 квітня 2020 року, а також ще 7 аналогічних випадків!

Поінформоване джерело Dетектив-Info зазначає – йдеться про шість підривів банкоматів, скоєних за останні місяці на території першої столиці України, та ще одному – в Запоріжжі. Зокрема, мова йде про такі, наразі окремі, кримінальні справи загальною вагою в 3,5 млн. грн. вкрадених грошей, як:

– підрив газоповітряною сумішшю банкомату “Приватбанку” на проспекті Перемоги в Харкові о 02:34 25 червня 2019 року;

– спроба заволодіння грошовими коштами “Ощадбанку” на проспекті Перемоги в Харкові о 03:22 13 вересня 2019 року. Викраденню грошей у даному випадку вдалося запобігти завдяки отриманню правоохоронцями повідомлення про те, як невідомі люди протягують дроти до банкомату;

– підрив за допомогою газоповітряної сумішші банкомату відділення “Ощадбанку” по вулиці Клочківській в Харкові о 03:30 23 вересня 2019 року, коли двоє невідомих заволоділи грошовими коштами на суму в 760 тис. грн. (хоча в судових матеріалах йдеться про значно меншу кількість – 82,5 тис. грн.), а ще 300 тисяч – розкидало внаслідок вибуху вулицею та всередині приміщення;

– спроба пошкодження банкомату “Приватбанку” по вулиці Академіка Вальтера в Харкові о 04:02 2 жовтня 2019;

– підрив за допомогою газоповітряної сумішші банкомату “Приватбанку” по вулиці Магістральній в Запоріжжі, де о 03:40 18 жовтня 2019 року зловмисники зрійнували вітрину магазина “Апельмон” та втекли з 800 тис. грн. Згодом одну з “касет” з-під грощей знайшли неподалік місця злочину в лісосмузі;

– підрив за допомогою тротила з електродетонацією банкомата “Ощадбанка” на Стадіонному проїзді в Харкові, до о 03:53 11 січня 2020 року було розтрощено майно;

– підрив газоповітряною сумішшю відділення банкомату “Ощадбанку” на проспекті Ландау в Харкові, де о 03:08 24 січня 2020 року зловмисники викрали 1,2 млн. грн.

Також екст.в.о. командира патрульної роти обвинувачений за кількома статтями кримінального кодексу – перевищення службових повноважень, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 3 ст. 365 КК України).

За даними слідства у листопаді 2017 року Віктор Ковальов дізнався, що у його сусіда авто-«двійник». Марка машини, колір та номерні знаки співпадали з іншим автомобілем, власник якого мешкає у Києві. 

Поліцейський вирішив «підзаробити» на цій ситуації. Разом з двома колегами він вистежив сусіда. Патрульні (Ковальов Віктор, Гладка Олена В’ячеславівна та Денис Кучеренко) на службовому автомобілі зупинили його Hyundai у малолюдному місці. Правоохоронці сказали водію, що машина нібито перебуває у розшуку, а тому її мають вилучити та помістити на штрафмайданчик. 

Вони залякували чоловіка, кажучи, що він взагалі може залишиться без автомобіля. Натомість запропонували «альтернативу»  у вигляді 1 тис. дол. «відступних». Оскільки у потерпілого не було з собою потрібної суми, поліцейські вигадали таку схему: він віддасть їм авто разом з ключами та документами і про місце знаходження транспортного засобу дізнається лише після того, як передасть кошти. Водій погодився на умови патрульних та навіть проїхався з ними до своєї оселі. З дому чоловік виніс правоохоронцям аванс у 6,5 тис. грн. Іншу частину суми він мав передати пізніше. Протягом тижня поліцейські взагалі не виходили на зв’язок з потерпілим, а потім після тривалих перемовин усе ж таки повідомили йому, де знаходиться Hyundaі. Коли водій приїхав за машиною до гаражного кооперативу, він знайшов її повністю розукомплектованою. 

Поліцейські зняли з автомобіля все, що тільки було можливим – від акумулятора до спинки сидіння та фар. Як наслідок, потерпілому завдано збитків на суму понад 400 тис. грн. 

Ще тоді у результаті обшуків у патрульного Ковальова В.А. було знайдено сигнальний пістолет, перероблений під відстріл бойових патронів. Йому інкримінували незаконне поводження зі зброєю (ч. 1 ст. 263 КК України).

Його напарник патрульний 23-річний Денис Кучеренко втік до Росії. Відносно нього проводиться розслідування по цій справі за ч. 2 ст. 28 ч. 3 ст. 365 КК України. Правоохоронець перебуває у розшуку. Денис Кучеренко на своїй сторінці в Instagram дякує МВС РФ, ФСБ РФ і Володимиру Путіну за отримання російського паспорта. Але від українського громадянства поліцейський не відмовився.

Суд об‘єднав справу за ч.1 ст.263 КК України разом із справою за ч. 3 ст. 365 КК України.

Також експатрульний Віктор Ковальов обвинувачений ще в одній справі за ч. 2 ст. 365 КК України перевищення службових повноважень, що завдали істотної шкоди охоронюваним законом правам, інтересам окремих громадян та супроводжувалися насильством, болісним і таким, що ображають особисту гідність потерпілого, діями, за відсутності ознак катування.

За даними слідства, 30 жовтня 2016 року патрульний Ковальов у приміщенні Основянського відділу поліції штовхнув чоловіка на підлогу коридору приміщення відділу поліції та, явно виходячи за межі наданих йому службових повноважень, перевищуючи їх, необґрунтовано застосував фізичне насильство до нього, умисно наніс йому не менше десяти ударів правою та лівою рукою у життєво важливу частину тіла голову, та по верхніх та нижніх кінцівках. Внаслідок дій патрульного чоловік отримав садна, синці обличчя і кінцівок, субконюктивальний крововилив правого ока (легкі тілесні ушкодження), закритий перелом кісток носа. 

Ця справа досі слухається у суді.

1 Коментар
  • Панас

    Судейки, прокуроры, адвокаты и эти бандиты, по сути – одна мафия. Каждый на хлебушек с маслом да подзаработает.

Залишити відповідь