Вимагали $2 тис. і підпалили авто прикордонника: подробиці затримання у Харкові (Фото, Відео)

Група з трьох осіб тривалий час вимагала у власника шиномонтажу 2 тисячі доларів США.

Про це повідомляє пресслужба регіональної прокуратури.

У жовтні 2020 року у потерпілого виник конфлікт з трьома особами, які почали вимагати у нього гроші, вказуючи на неіснуючий борг. При цьому зловмисники погрожували застосуванням фізичного насильства та знищенням його майна. Продовжуючи здійснювати тиск на потерпілого, невідомий кинув вибухову шашку у приміщення шиномонтажу, яке належить потерпілому.

«15 січня цього року потерпілий передав зловмисникам 10 тис. грн через посередника в якості сплати частини боргу та після передачі 19 лютого іншої частини грошових коштів правоохоронцями на гарячому затримано трьох членів групи»,–йдеться у повідомленні.

В пресслужбі обласного главку поліції повідомили, що лідером виявився раніше судимий за викрадення та вбивство людини 45-річний харків’янин. Його спільники – троє місцевих мешканців 28-ми та 22-х років, один із них – колишній співробітник правоохоронного органу.

Як Police Control Ukraine стало відомо від джерел у правоохоронних органах, серед затриманих є Хижняк Роман В‘ячеславович, який раніше був у банді Сергія Михайличенко на прізвисько «Джонсон», а потім після конфлікту сам прийшов з повинною в поліцію, та Єськов Олексій Олексійович, який раніше очолював Digma Business Group, яка включала в себе: продуктові супермаркети «ДІГМА», тютюнові павільйони «АТТІКА» і виробниче підприємство Greenstep. Саме Єськов у 2019 році пішов на позачергові парламентські вибори від партії «Слуга народу» під номером 176. 

У січні 2021 року група компаній Digma Business Group (DBG) повідомила про закриття своєї продуктової мережі Digma Food Market в Харкові.

«Крім того, встановлено, що вказані особи причетні до підпалу автомобіля, який належить начальнику одного з відділів прикордонної служби Харківської області»,–відзначили в прокуратурі.

Справа відкрита за фактом вимагання, вчиненого за попередньою змовою групою осіб, з погрозою та застосуванням насильства стосовно потерпілого, умисного пошкодження майна шляхом підпалу (ч. 2 ст. 189, ч. 2 ст. 347 КК України). Наразі вирішується питання щодо повідомлення про підозру та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Слід відзначити, що відносно Digma Business Group є відкрита справа за ч. 2 ст. 364-1, ч. 3 ст. 358 КК України ще від листопада 2019 року: невстановлені особи за попередньою змовою із службовими особами юридичної особи приватного права ТОВ “ОЛТРЕЙД 16” у період 2018-2019 років, займаючись діяльністю пов`язаною з оптовою торгівлею тютюновими виробами, в супереч покладених на них повноважень, як службових осіб юридичної особи приватного права, вчинили зловживання повноваженнями під час повсякденної діяльності.

До групи кіосків АТТИКА входять наступні СГД: ТОВ АТТІКА-2007 кількість кіосків 350 шт., ТОВ СУЧАСНІ БІЗНЕС-СИСТЕМИ, кількість кіосків 190 шт., ТОВ ОСНОВА ІНФО кількість кіосків 150 шт., що розташовані на території м. Харкова в межах червоної лінії , які встановлені без оформлення договорів з оренди земельних ділянок та не сплачують відповідно земельний податок. Тобто, торгівельні об`єкти даних підприємств не мають права здійснювати господарську діяльність на тих земельних ділянках, де фізично розташовані. До групи супермаркетів ДІГМА входять наступні СГД: ТОВ “СХІДТОРГ 2018” кількість магазинів 4 шт.; ТОВ “ТРЕЙДМАР” кількість магазинів 16 шт.; ТОВ “СТОРМАК” кількість магазинів 35 шт. 

Продаж тютюнових виробів кінцевому споживачу офіційно через реєстратори розрахункових операцій підприємств ТОВ АТТІКА-2007 , ТОВ СУЧАСНІ БІЗНЕС-СИСТЕМИ , ТОВ ОСНОВА ІНФО , ТОВ “СХІДТОРГ 2018” , ТОВ СТК складає 276 млн. грн. (в тому числі ПДВ 46 млн. грн.), тобто ТОВ СТК придбало тютюнових виробів на 3 млрд. грн., а офіційно продало товару лише на 276 млн. грн

В ході проведених заходів встановлено, що ТОВ СТК приховало від податкових органів реалізацію тютюнових виробів за необліковані готівкові кошти на загальну суму 2.7 млрд. грн., в роздрібній мережі супермаркетів ДІГМА та кіосків Аттіка , що призвело до ухилення, від сплати акцизного податку 5%, а як наслідок фактичного ненадходження до бюджету грошових коштів у сумі 136 млн. грн.

Також раніше ЗМІ пов’язували із «кришуванням» незаконного тютюнового бізнесу «АТТІКИ» начальника відділу управління стратегічних розслідувань Харківської області (колишнього УБОП) – Горбунова Валерія Анатолійовича. 

Окрім цього, інші ЗМІ повідомляли, що Валерій Горбунов отримав популярність після судового процесу у справі викрадення і побиття Геннадієм Кернесом людини.
Саме завдяки свідчень Горбунова скандальний мер Харкова не опинився за ґратами.

Валерій Горбунов

Та повідомляли, що, нібито, Горбунов є власником квартири, яка оформлена на Бойко Анатолія Івановича, який певний час очолював Digma Business Group.

«Вчастности по такой схеме Горбунов владеет квартирой по адресу Аврамовская, 4 кв. 102 оформленной на Бойко А. И. и квартирой по адресу Сухумская, 11 кв.200 оформленной  на  Бойко Е.А.,  – оба имеют отношение к фирме «Аттика». Стоит отметить, что Горбунов также получил от государства две квартиры в городе Харьков по адресам: Полтавский Шлях, 27 и Малой Любови, 30, которые он сдает в аренду».

Як Police Control Ukraine повідомило поінформоване джерело, у Анатолія Бойко є дружина Бойко Оксана Вікторівна, яка є сестрою колишньої цивільної дружини Валерія Горбунова.

Бойко разом із дружиною Оксаною
Авто, на якому їздить Анатолій Бойко

Також до редакції Police Control Ukraine потрапило фото, де Анатолій Бойко відпочиває з Сиромятніковим Валерієм Валерійовичем (ексдиректор «АТТІКИ»).


Та фото як Валерій Горбунов відпочиває разом із Валерієм Сиромятніковим (ексдиректор «АТТІКИ»).

Поінформоване джерело також повідомляє, що сам Горбунов дуже швидко змінює свої автівки. В останній раз його бачили на «BMW X7» 2019 року випуску, вочевидь, придбану на аукціоні в США.

Звісно, Горбунов «забув» вказати користування відповідною автівкою. Разом з цим, зазначену «BMW X7» досить часто бачили біля різних ресторанів міста Харкова, зокрема біля ресторану «Чемодан», який полюбляють відвідувати й інши правоохоронці.

Залишити відповідь