В Одесі двох поліцейських, яких викрив власний агент, за хабар засудили до 5 років

Двох колишніх оперуповноважених Київського райвідділу поліції м.Одеси засудили до 5 років позбавлення волі.

Відповідний  вирок від 2 травня.

У листопаді 2015 двоє працівників поліції зі своїм агентом затримали молодого хлопця під приводом купівлі наркотиків.  Затримання відбулося з порушеннями, без складання відповідного протоколу і доставки особи у відділок. Натомість у чоловіка начебто стали вимагати гроші.

Потерпілий розповів, що має середню освіту і наркотики ніколи не вживав. У листопаді 2015 року він вирішив спробувати, оскільки деякі його знайомі їх вживали. На вулиці він побачив на стіні напис про продаж наркотичних засобів. У телефонній розмові йому запропонували кілька видів, з яких він вибрав амфетамін. Гроші заплатив через електронний автомат, після чого дізнався місце, де можна забрати товар. За кіоском, за камінням, він виявив поліетиленовий пакет, де, як він вважав, мав бути амфетамін. Одразу ж підійшли двоє чоловіків, які схопили його під руки і посадили в машину, змусили показати вміст кишень. Йому дали зрозуміти, що це працівники поліції і запропонували подзвонити родичам, щоб вирішити питання іншим чином. Хлопець зателефонував знайомому, який неодноразово допомагав йому вирішувати схожі проблеми, однак не з такими наслідками і не такими сумами.

Знайомий хлопця на допиті пояснив, що звернувся в правоохоронні органи з заявою. Йому дали гроші і спеціальну апаратуру для негласних слідчих дій.  З потерпілим познайомився на ринку «7-км.», де той допомагав у перевезені та розвантаженні різного товару. До цих подій, він двічі допомагав хлопцю у схожих ситуаціях, коли його затримували дільничні інспектори поліції за незначні правопорушення. Він платив їм приблизно 500 гривень, щоб не було ніяких наслідків. Про хлопця знав, що він проживає з матір’ю, без батька і завжди допомагав йому як дитині.

У пакеті, який хлопець знайшов біля кіоску, був не метамфітамін, а анальгін, що не є наркотичним засобом. Згідно з довідкою Київського ВП в м. Одесі ГУНП в Одеській області розслідування щодо молодого чоловіка ніколи не проводилося і доручення на його затримання не надавалися. Суд відзначив, що на момент події йому було 18 років.

Двоє поліцейських свою вину заперечували. Однак їх супутник, який офіційно не працював у правоохоронних органів, але неформально допомагав поліції у виявлені злочинів, пов’язаних з наркотиками, вину визнав і дав викривальні показання. Суд підкреслив здатність цього свідка концентрувати увагу на деталях минулих подій і вільно їх переказувати.  «Очевидно, тривале спілкування з співробітниками міліції і робота у якості агента міліції, надали останньому певні навички і здібності», – йдеться у вироку.

Один із працівників поліції на момент скоєння злочину був уже два тижні як звільнений, але при затриманні цього не показував. Відтак суд визнав його та агента пособниками в отриманні неправомірної вигоди діючим працівником поліції.

Двох колишніх поліцейських засудили до 5 років позбавлення волі. Водночас відомо, що вони провели півроку в СІЗО і цей термін їм порахують як день за два. А агенту поліції за викривальні показання пом’якшили покарання до 17 тис. грн штрафу.

Джерело

Залишити відповідь