У Харкові затримали банду автовикрадачів, яка працювала на криміналітет і залякувала поліцейських

Двоє «кримінальних авторитетів» із Черкащини прикривали злочинну групу, яка викрадала автівки в кількох областях України. Їх також підозрюють у протиправних діях щодо поліцейських.

Про це повідомляє пресслужба Нацполіції України. 

Правоохоронці встановили, що за низкою викрадення автівок у різних регіонах за останні кілька місяців можуть стояти одній й ті ж люди. Відтак, розпочали документування їхньої протиправної діяльності.

Члени угруповання ретельно готувалися до злочинів, мали сучасне дороговартісне обладнання для викрадення іномарок і діяли за чітко визначеним планом, зазначили в поліції. Викрадені автівки вони або перепродавали як двійники, або пропонували повернути власникам за винагороду.

Організатора та виконавця автоугонів, які перебували в розшуку за викрадення автомобіля та хуліганство відповідно, а також двох їхніх “покровителів” затримали після чергової спроби заволодіти Mersedes-Benz у Харкові. 

До складу групи входили жителі Харківщини та Черкащини, а їх злочинну діяльність прикривали двоє так званих “кримінальних авторитетів”, які мешкали у Черкаській області та мали вплив у кримінальному середовищі, зазначили в поліції.

Загалом встановили шість учасників злочинної організації, їх підозрюють у скоєнні восьми викрадень автомобілів, які вони після зміни ідентифікаційних номерів агрегатів або продавали як двійники, або повертали власникам за винагороду. Правоохоронці продовжують роботу над встановленням спільників фігурантів.

Зазначається, що учасники угруповання були агресивно налаштовані до оперативників, які виконуючи свої службові обов’язків документували їхню злочинну діяльність. 

«Саме затримані фігуранти, аби залякати поліцейських у грудні 2020 року підпалили автомобіль, яким користувався начальник відділу управління карного розшуку поліції Черкаської області. А у квітні 2021 один із учасників угруповання пошкодив службовий автомобіль оперативників Черкащини»,–йдеться у повідомленні. 

У межах спецоперації провели більше 50 обшуків на території Києва, Полтавської, Харківської та Черкаської областей. У результаті у Харкові, у гаражах, які затримані використовували як місця відстою та переобладнання транспортних засобів, виявили шість викрадених елітних автівок. Також у фігурантів вилучили гроші і банківські картки, зброю та боєприпаси, спеціальне обладнання для прописки ключів до авто (програматори ключів) і відкриття та заведення автомобілів, рації та мобільні телефони, свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, державні номерні знаки, комплекти ключів від автомобілів, посвідчення працівників органів прокуратури та суду, одяг, в якому вони вчиняли злочини, тощо.

Затриманих осіб для проведення першочергових слідчих дій доставили до Головного слідчого управління Нацполіції Невдовзі суд обере їм запобіжні заходи.

Дії зловмисників кваліфіковані за кількома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 255 (Створення злочинної організації), ч. 3 ст. 289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом), ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 194 (Умисне знищення або пошкодження майна). За серію злочинів їм загрожує до 12-ти років позбавлення волі.

Залишити відповідь