Полковник СБУ Расюк пішов на угоду в справі про замах на генерала Наумова і отримав умовне

Печерський районний суд Києва 8 липня затвердив угоду між прокурором і полковником СБУ Юрієм Расюком у справі про замах на вбивство голови внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок суду.

За матеріалами справи, план умисного вбивство Наумова виник в ексзаступника глави Служби безпеки Дмитра Нескоромного ще у травні 2020-го.  Вважається, він діяв із мотивів особистої помсти та перешкоджання Наумову у виконанні службових обов’язків.

Не маючи можливості виконати злочинний план особисто, орієнтовно в травні 2020 року, Нескоромний, за версією обвинувачення, зустрівся на території Олександрівської клінічної лікарні з Расюком, який обіймав посаду старшого консультанта 7 відділу Штабу АТЦ при СБ України. Нескоромний начебто озвучив Расюку свій план та запропонував сприяти в його реалізації. Расюк одразу ж погодився.

Нескоромний визначив бюджет – 50 тисяч доларів. Расюк мав підшукати безпосередніх виконавців. Нескоромний видав 5 тисяч на підготовчі дії – організацію стеження за маршрутами пересування та місцями проживання Наумова.

Расюк залучив свого знайомого, який входив до кримінального середовища і мав з ним кілька зустрічей і телефонні розмови. Зокрема, 3 грудня 2020-го приблизно о 10 год. 45 хв. у ресторані «Яблуко», що по вулиці за Івана Мазепи, 11-Б, в місті Київ, Расюк запропонував заподіяти тілесні ушкодження Наумову, внаслідок яких він потрапить до лікарні на строк, не менше шести місяців.

Виконавець погодився і Расюк показав йому публікацію – «Схеми» показали елітне сімейне майно голови внутрішньої безпеки СБУ», в якій містилися відомості щодо адрес проживання Наумова, його особистий та службовий транспорт, маршрути пересування та інше. Публікація вийшла у жовтні того року.

Через два тижні у тому ж ресторані виконавець продемонстрував Расюку фотознімки Наумова, зроблені за результатами спостереження під час його перебування в продовольчому магазині «КОЛО» в Лабораторному провулку та вказували на найбільш сприятливе місце для здійснення нападу. Расюк скопіював фото на свій мобільний телефон, щоб показати їх Нескоромному і погодити місце для нападу. 

Під кінець зустрічі Расюк уточнив план та дав вказівку завдати Наумову проникаюче пошкодження голови від удару кастетом, у результаті якого Наумов повинен потрапити у лікарню на тривалий час і припинити притаманний йому спосіб життя, або взагалі померти.

Згодом Нескоромний начебто повідомив що напад має відбутися після Нового року і уточнив, що виконавець отримає 30 тисяч доларів.

12 січня 2021 року поблизу ресторану «Велюр» по вулиці Льва Толстого виконавцю через знайомого передали 1000 доларів за виконану роботу, а саме за спостереження за Наумовим, а також у підтвердження, що злочинні наміри спрямовані на організацію вбивства актуальні і підготовчі дії потрібно продовжувати. 

22 січня 2021 року приблизно о 13:15 год., Расюк, виконуючи функції підбурювача, перебуваючи поблизу ЖК «PecherSKY», передав виконавцю наступну частину коштів у сумі 4000 доларів, які нібито попередньо отримав від Нескоромного.

Цього ж дня протиправну діяльність припинено працівниками правоохоронного органу. Расюка взяли під варту, а Нескоромного оголосили в розшук.

У машині Расюка знайшли карабін і набої, які він возив без дозволу, тому додатково інкримінували незаконне носіння зброї і боєприпасів.

11 червня між прокурором і підозрюваним Расюком укладено угоду про визнання винуватості. Расюк  зобов’язався співпрацювати у викритті Нескоромного. Потерпілий Наумова дав свою письмову згоду.

Суд призначив Расюк узгоджене покарання – 5 років позбавлення волі зі звільненням на іспитовий строк 3 роки.

До набуття вироком законної сили Расюку вже змінили запобіжний захід на особисте зобов’язання, звільнивши з-під варти і зобов’язавши прибувати за кожною вимогою суду.

У травні-червні цього року захист Нескоромного намагався оскаржити повідомлення йому про підозру. Раніше слідчий вручив сестрі Нескоромного повідомлення про підозру для подальшої передачі підозрюваному. Під час вручення була присутня дружина Нескоромного. Також залишив повідомлення черговому ЖК «Сонячна Брама», де проживає підозрюваний Нескоромний. 

У кінці червня Нескоромний начебто повідомив у своєму Telegram-каналі, що СБУ знає його місце знаходження, але не шукає.

«Стільки було шуму, а в результаті – нічого. Наші органи слідства прекрасно знають про моє місце перебування. Однак ніхто не робить нічого для того, щоб допитати мене, не кажучи вже про те, щоб затримати. А я сиджу, чекаю, нудьгую», – написав він.

Залишити відповідь