Кіберполіція пропонує інтернет-ЗМІ встановлювати стеження за читачами

Ряд видань отримав листа з пропозицією встановити на своєму сайті розроблений поліцією скрипт ідентифікації користувачів, які намагаються себе анонімізувати.

 Полтавське відділення кіберполіції запропонувало місцевому інтернет-виданню Полтавщина встановити на своїй сторінці скрипт, який би дозволив правоохоронцям ідентифікувати користувачів, які намагаються анонімізувати себе в інтернеті. Відповідного листа редакція в четвер, 30 січня, опублікувала на своїй сторінці в Facebook. 

У листі йдеться, що департаментом кіберполіції Національної поліції України був розроблений програмний скрипт, що дозволить ідентифікувати користувачів, які намагаються анонімізувати себе під час перегляду сайтів в інтернеті. І представники органів правопорядку цікавляться у редакції, чи зацікавлена ​​вона в установленні такого скрипта в програмний код сайту? У разі згоди на установку скрипта, співробітник кіберполіції зв’яжеться з редакцією. 

 Кіберполіція не доповнила листа ніякими додатковими відомостями, поясненнями або навіть мінімальним привітанням. 

Своє ставлення до цієї пропозиції редакціяПолтавщини опублікувала в Facebook. 

“Ми вже звикли, що влада регулярно намагається законодавчо ввести цензуру в інтернеті, але давати поліції доступ до сервера ЗМІ, встановлюючи там “бекдор”- це вже занадто, якими б благими цілями це не виправдовувалося”, – йдеться в публічній заяві редакції. 

У коментарях під цією публікацією головний редактор іншого полтавського ЗМІ – Газета Коло – також заявила про отримання аналогічного листа від кіберполіції з пропозицією розмістити на сайті скрипт для деанонімізації користувачів. 

Пізніше на сторінці Лабораторії цифрової безпеки в Facebook з’явилася інформація, що такі листи від кіберполіції з пропозицією встановити скрипт для деанонімізації користувачів отримують не тільки полтавські онлайн-ЗМІ. 

“Нам також відомо, що подібні листи отримували регіональні редакції, зокрема на Волині та Миколаївщині. Станом на зараз коду самого скрипта немає в публічному доступі (ми готуємо запит на доступ до публічної інформації). Втім, судячи зі змісту листа, можна припустити, що йдеться про систему невибіркового стеження за всіма відвідувачами інтернет-ресурсів”, – йдеться в публікації. 

Так що, судячи з усього, це більш масове явище, а не ініціатива лише полтавського відділення кіберполіції.

Джерело

Залишити відповідь