У справі патрульного Олійника по другому колу досліджують докази: захист заявив, що їм не відкривали речові докази

Голосіївський суд Києва 25 квітня продовжив досліджувати письмові докази у справі колишнього патрульного поліції Києва Сергія Олійника, обвинуваченого в умисному вбивстві 17-річного пасажира авто.

Про це повідомляє «Судовий репортер».

Йшлося про товарознавчі експертизи речових доказів – зокрема, автомобіля, куртки.

Адвокат Ростислав Пукало просив суд визнати товарознавчі експертизи автомобіля і куртки очевидно недопустимими доказами, тому що на стадії відкриття матеріалів справи речові докази захисту не відкривався.

«Як вбачається з протоколу надання доступу до матеріалів досудового розслідування… Олійнику не було надано доступу до вказаного речового доказу. Відповідно до ч.12 ст.290 КПК, якщо сторона кримінального провадження не здійснить відкриття… суд не має права допустити відомості, що містяться в них, як докази… Олійнику було надано доступ лише до письмових доказів… Оскільки автомобіль як речовий доказ не відкривався, прокурор не може його надати в суді для обгрунтування обвинувачення», – сказав захисник.

Обвинувачений Олійник підтримував позицію свого адвоката.

Прокурор Олександр Жила заперечував. З його слів, захист зволікав із вивченням матеріалів і ухвалою суду його обмежили в строках ознайомлення. «Мною наголошувалось, що матеріали складаються з 12 томів і доданих до них речових доказів», – сказав Жила. «Скористалися чи не скористалися сторона захисту можливостями щодо дослідження доказів, не є проблема ані суду, ані сторони обвинувачення», – додав він.

Адвокат Пукало відповів, що у протоколі про ознайомлення з матеріалами не написано про знаходження речових доказів.

Суд клопотання адвоката не задовольнив.

«Суд не вбачає очевидної недопустимості вказаних доказів в розумінні ст.86 КПК… Стороною захисту не наведено очевидних порушень умов КПК при отриманні вказаного доказу. Питання про допустимість як доказу відомостей, які містяться у висновку експертизи, буде вирішуватись судом у нарадчій кімнаті при прийнятті кінцевого рішення» повідомила головуюча суддя Галина Бондаренко.

Також були долучені протоколи огляду місця подій і фігурантів справи, даних про їх обстеження. Так, у водій Храпачевський, машину якого переслідували патрульні, перебував у стані наркотичного сп’яніння, пасажир Пріхненко у стані наркотичного і алкогольного сп’яніння. Загиблий Медведєв був тверезим, за матеріалами справи, він підсів у машину до знайомих, які мали підвезти його.

Наступне засідання призначено на 23 травня.

7 лютого 2016-го 25-річний патрульний Сергій Олійник обстріляв автомобіль, водій якого не хотів зупинятися. У результаті загинув 17-річний пасажир Михайло Медведєв, який сидів на передньому сидінні поряд із водієм.

Олійнику інкримінували перевищення службових обов’язків, умисне вбивство Медведєва і замах на вбивство водія. За обвинуваченням в умисному вбивстві йому загрожує до 15 років позбавлення або довічне тюремне покарання. Справу Олійника слухає суд присяжних.

Після інциденту Олійник продовжує працювати у правоохоронних органах на посаді інспектора відділу зв’язків з громадськістю патрульної поліції Києва.

Сергій Олійник своєї вини не визнає. Він стверджує, що не мав наміру когось убивати і готовий давати показання в суді.

Нагадаємо, що на початку квітня 2019 в суді вдруге оголосили обвинувальний акт у цій справі через заміну головуючого судді. Головуюча у цій справі змінилася вже втретє.

Залишити відповідь