За катування затриманого в Голосіївському відділку в Києві судитимуть опера поліції

До суду скерували обвинувальний акт стосовно старшого оперуповноваженого одного з районних управлінь Нацполіції в Києві за фактом катування затриманої людини.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора.

У лютому 2019 року група моніторів Національного превентивного механізму разом з Офісом Омбудсманавідвідала Голосіївське управління поліції Києва. Експерти не повідомляли про візит, а тому знайшли безліч порушень чинних норм. Так, кімнати для затриманих були в жахливому стані, журнали обліку відвідувачів і доставлених, як і журнали надання медичної допомоги, велися недбало. 

Офіційно на момент візиту у відділку не було затриманих, згодом у СІЗО виявили чоловіка, який розповів про катування столичних поліцейських. Він розповів, що правоохоронці затримали його ввечері 4 січня, а наступного дня завели його в один з кабінетів на п’ятому поверсі до оперативників, які стали його бити та вимагали зізнатися в скоєнні злочину. Потерпілого розтягували на “ластівку”, одягали протигаз і погрожували зброєю. 

“Коли до потерпілого таки дістався адвокат і побачив, у якому стані його клієнт, він одразу викликав йому швидку допомогу. Втім, у журналі надання медичної допомоги, який має вести поліція, відомості про це були відсутні. Сліди надійно заметено на всіх рівнях”, – розповідала учасниця візиту та голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик


Фото: Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини 

Лише через місяць, коли про випадок написали медіа, правоохоронці відкрили кримінальне провадження за цим фактом, а наприкінці минулого року поліцейському Голосіївського відділку повідомили про підозру. 

Наразі, як розповідають в Офісі генерального прокурора, встановлено, що поліцейський протягом кількох годин завдавав чоловіку ударів гумовою палицею по різних частинах тіла, одягав йому на голову протигаз та душив. Правоохоронець припинив катувати його лише після отримання зізнання.

“За даними слідства, в цей час у приміщенні управління поліції перебували десятки поліцейських, які не могли не чути про знущання над затриманим. Однак вони не лише не припинили такі неправомірні дії свого колеги, а й фактично сприяли приховуванню цього злочину, зокрема й шляхом неповідомлення про такий факт”,– наголошують правоохоронці. 

У повідомленні Офіс генерального прокурора звернув увагу керівників та працівників органів правопорядку на те, що побої, знущання або інші насильницькі дії підпадають під кваліфікацію статті “Катування”. Крім того, отримання доказів унаслідок катування, як наголосили у відомстві, не допомагає розслідуванню, адже такі дії є істотним порушенням прав людини й призводять до визнання судом зібраних у такий спосіб доказів неприпустимими.

Нагадаємо, що більшість українців, як свідчать соціологічні опитування, не вважають роботу поліції ефективною та думають, що від насильства там не застрахований ніхто. 

За останні декілька років в Україні сталася низка резонансних справ, пов’язаних з діями правоохоронців. Зокрема, зґвалтування в травні минулого року жінки у відділку поліції в місті Кагарлик, а також убивство поліцейськими п’ятирічного Кирила Тлявова на Київщині. Минулого року за скоєння злочинів звільнили 142 поліцейських. 

Експерти кажуть, що однією зі складових ефективності поліції, яка прямо впливає на ставлення до громадян та кількість порушень прав людини, є гідні умови праці. Однак, як показують дослідження, в Україні для поліцейських вони такими не є. Так, кожному десятому поліцейському іноді не вистачає грошей на харчування, а для 38% патрульних питання придбання одягу чи взуття спричиняє труднощі. 

Залишити відповідь