З кабінету слідчого поліції зникли $80 тис., суд відмовився стягувати їх з держави

Рівненський апеляційний суд скасував рішення першої інстанції, яким з держави стягнуто 2,15 млн грн на відшкодування матеріальної шкоди.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на інформацію прес-служби суду і дані реєстру судових рішень.

У листопаді 2014 працівники поліції провели обшук за місцем проживання в селі Кам’яне Рівненської області. Обшук тривав з 24 листопада 19 год. 50 хв. по 2 год. 20 хв. 25 листопада. Вилучили 7 мішків з камінням, ззовні схожим на бурштин, із шафи спальні – 80 тис. доларів. Слідчий начебто закрив гроші в себе в кабінеті у сейфі, а ключ від сейфа залишив в одній із шухляд в кабінеті та пішов відпочивати.

Вранці 26 листопада 2014 працівники УМВС України в Рівненській області помітили, що вікно  в кабінеті слідчого відкрите, з нього зірвали металеву решітку, сейф без пошкоджень відкрито і гроші з нього зникли.

Слідчий не передав гроші для зберігання в уповноважений банк не передав, а тому взяв на себе особисте зобов’язання за їх зберігання. Слідчого звільнили з органів внутрішніх справ і судили за службову недбалість. В суді він свою вину не визнавав, але суд вважав її доведеною. Колишньому слідчому дали 3 років позбавлення волі умовно.

Цікаво, що під час розгляду кримінальної справи чоловік, який називав себе власником зниклих $80 тис., заявляти цивільний позов і бути потерпілим відмовився. Натомість він подав позов до Державної казначейської служби про відшкодування шкоди за рахунок коштів УМВС України в Рівненській області.

Представники МВС проти позову заперечували, тому що експертиза купюр не проводилася і невідомо, чи це справді були гроші. Також говорили, що гроші вкрали невстановлені особи. У листопаді 2015 суд позов задовольнив і стягнув суму в гривневому еквіваленті. У січні 2016 апеляційний суд ухвалив нове рішення, щоб гроші стягнули не з УМВС України в Рівненській області, а державного бюджету. У липні 2017 Вищий спецсуд рішення скасував і направив справу на новий розгляд. Вищий спецсуд зауважив, що не з’ясовано, чи був у слідчого обов’язок повернути ці кошти і що саме позивачу та чим підтвердженого його право власності на ці гроші.

5 березня 2019 Рівненський міський суд стягнувпозивачу 2,15 млн грн. Взято до уваги пояснення, що з 1999 по 2013 рік чоловік нібито перебував у Празі, де офіційно працював та працював в ТОВ «ІНТЕРВОБІ», де отримував зарплату в середньому 30 тис. крон на місяць, яку конвертував в долари США і та відправляв додому. Обшук проводився за місцем фактичного проживання його зятя. Щодо позивача кримінальна справа не реєструвалася. Також у рішенні суду зазначено, що станом на березень 2019 осіб, причетних до крадіжки грошей з кабінету слідчих, так і не встановлено.

Рішення апеляційного суду в реєстрі поки що не оприлюдено. Але за повідомленням прес-служби, суд вважає, що чоловік не підтвердив, що гроші були його заробітком в Чехії. Зокрема, не надані підтвердження банківських переказів, декларацій митного оформлення, тощо. Матеріали справи не містять доказів, що вилучені купюри були саме валютою – доларами США. Крім того, суд відзначив, що цей чоловік не залучався як потерпілий і чомусь не заявляв цивільний позов, коли судили слідчого поліції, з кабінету якого зникли гроші.


Залишити відповідь