Які найгучніші правопорушення були скоєні поліцейськими в Україні

Гучне звільнення начальника Дніпропетровської обласної поліціїпісля історії з КОРДом та затримання екс-начальника поліції Одеської області, якого підозрюють у заволодінні великою партією сигарет, свідчать про те, що українські копи з часів проведення реформи поліції автоматично не перетворилися на кришталево чистих служителів правопорядку. «Слово і Діло» зібрало найбільш резонансні злочини, до яких були причетні поліцейські, за останні три роки й подивилося, чим завершилися розслідування цих правопорушень.

У травні 2017 року в Запоріжжі патрульна машина скоїла наїзд на 30-річну жінку, яка намагалася перешкоджати затриманню підозрюваного в пограбуванні чоловіка. Жінка отримала численні травми, зокрема перелом основи черепу, й за 10 днів померла.

За фактом трагічного випадку було зареєстроване кримінальне провадження за статтею «Порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть». Згодом поліцейського, що скоїв наїзд на жінку, звільнили від покарання, встановивши йому випробувальний термін на один рік.

За останні три роки українських копів ловили на кришуванні вокзальних злодіїв у Києві, на катуванні затриманих у Покровську та побитті людей у харківському метро.

Цього ж року в Покровську Донецької області затримали 3 дільничних офіцерів поліції за підозрою в катуванні затриманих та систематичне фабрикування кримінальних проваджень для покращення статистики. Зокрема, поліцейські передавали наркозалежним особам наркотики та выдкривали кримінальні провадження

Досудове розслідування розпочали за статтями КК про перевищення влади або службових повноважень та незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів. Поліцейських спочатку затримали, а згодом випустили під заставу розміром 96 тис. грн.

Але найбільше правопорушень скоїли поліцейські Києва. В 2017 році сталося гучне затримання «перевертнів у погонах» на Центральному залізничному вокзалі. Прямо в службовому приміщенні п’ятеро патрульних кілька місяців поспіль били та грабували пасажирів, відбираючи мобільні телефони, гроші та цінності. Здебільшого жертвами копів були самотні нетверезі приїжджі.

Крім пограбувань, задокументовані й факти кришування поліцейськими кишенькових злодіїв. Вкрадені в людей речі потім розподілялися, в тому числі й між копами. Після їх затримання було відкрите провадження за пограбування та перевищення влади або службових повноважень. Запобіжний захід – тримання під вартою та відсторонення патрульних від посад – суд залишив без змін.

За три місці все на тому ж столичному Центральному залізничному вокзалі затримали групу копів на чолі з начальником сектора кримінальної поліції на станції Київ-Пасажирський, які закривали очі на крадіжки на вокзалі. Професійні крадії сплачували правоохоронцям данину за можливість «працювати» на вокзалі й ділилися награбованим.

Сімом поліцейським оголосили про підозру у скоєнні особливо тяжкого злочину, який передбачає термін покарання до 12 років із конфіскацією майна. Всі вони пербувають під вартою.

Залишити відповідь