Як отримати моральну компенсацію за неправомірні дії поліції

За незаконне притягнення до адміністративної відповідальності можна отримати моральну компенсацію.

Водій, щодо якого безпідставно винесено постанову про накладення штрафу за порушення Правил дорожнього руху, має право оскаржити таку постанову до управління патрульної поліції або до суду. Водій самостійно обирає спосіб захисту свого порушеного права. Однак слід мати на увазі, що у разі оскарження постанови про накладення штрафу до управління поліції водій може втратити право на звернення до суду.

Водночас, якщо постанова поліції про накладення штрафу не оскаржена, вона набирає законної сили, і водій, щодо якого вона винесена, автоматично вважається порушником, навіть якщо фактично не скоював правопорушення. Законодавством передбачено лише 10 днів на оскарження постанови про накладення штрафу.

Наразі досить поширеною стає практика не лише оскарження постанов про накладення штрафу, а й стягнення на користь водіїв моральної шкоди, завданої внаслідок накладення на них поліцією незаконних штрафів.

Наприклад, у справі №387/257/18 водій (позивач) звернувся з позовом до Державної казначейської служби України, головного управління Національної поліції в Кіровоградській області про відшкодування шкоди, завданої йому незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду, в якому просив стягнути з держави в особі Державної казначейської служби України моральну шкоду в розмірі 25 000 грн. У позовній заяві позивач зазначив, що працівниками поліції відносно нього було складено протокол про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 130 КУпАП. На підставі вказаного протоколу постановою Добровеличківського районного суду Кіровоградської області його було визнано винним у вчиненні вказаного адміністративного правопорушення та застосовано щодо нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 10 200 грн з позбавленням права управління транспортним засобом на строк один рік.

Постановою Апеляційного суду Кіровоградської області постанову суду першої інстанції було скасовано, а провадження у справі закрито на підставі п. 1 ч. 1 ст. 247 КУпАП у зв’язку з відсутністю в діях водія складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП. Внаслідок незаконних дій працівників поліції Добровеличківського районного відділення поліції Новоукраїнського ВП ГУНП водія незаконно було притягнуто до адміністративної відповідальності, чим заподіяно йому моральні страждання, які полягали у переживаннях щодо розголосу вказаного факту за місцем проживання та місцем роботи, у зв’язку з побоюванням громадського осуду, позбавленням можливості користуватися спеціальним правом щодо керування транспортним засобом, необхідністю нести витрати на правничу допомогу

Суд першої інстанції рішенням від 21.05.2018 у справі №387/257/18 позов задовольнив частково та стягнув з Державної казначейської служби України на користь водія кошти на відшкодування моральної шкоди в розмірі 2000 грн. Суд апеляційної інстанції постановою від 29.08.2018 у справі №387/257/18 повністю підтримав позицію суду першої інстанції та залишив у силі рішення від 21.05.2018.

З постановою можна ознайомитись за посиланням.

Джерело

Залишити відповідь