Вартість вилучених наркотиків на Прикарпатті – 1 млрд. 200 млн. гривень

Для визначення міри запобіжного заходу до Івано-Франківського міського суду було доставлено трьох жителів Івано-Франківської області, яких органи досудового слідства підозрюють у злочинах передбачених ч. 2 ст. 310, ч. 3 ст. 307  Кримінального кодексу України (незаконний посів або вирощування конопель особою, вчинений за попередньою змовою групою осіб з метою збуту, а також незаконний посів конопель у кількості п’ятисот і більше рослин та незаконне виробництво, виготовлення, зберігання, перевезення чи пересилання з метою збуту, а також незаконний збут наркотичних засобів, а також ті самі дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтею 310 цього Кодексу, якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, у великих розмірах чи особливо небезпечні наркотичні засоби передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою, а також якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, в особливо великих розмірах відповідно)

«Судом було встановлено, що троє підозрюваних осіб (1993 р.н., 1982 р.н. та 1968 р.н.), орендували в червні 2019 року у місцевої фірми, в селі Стовпатові Косівського району Івано-Франківської області, комплекс по вирощуванні овочевих культур, доступ до якого був обмежений бетонним парканом.»,– повідомили у прес-службі суду.

Надалі, починаючи з червня 2019 року підозрювані  діючи за попередньою змовою групою осіб, залучивши при цьому сторонніх робочих людей та за допомогою  придбаного заздалегідь обладнання, почали здійснювати вирощування рослин конопель з яких, після їх дозрівання,  виготовляли особливо небезпечний наркотичний засіб – канабіс і розфасовували його в окремі поліетиленові мішки з метою здійснення подальшого їх збуту, в особливо великих розмірах.

11 вересня 2019 року під час проведення санкціонованого обшуку території вищевказаного тепличного комплексу, працівниками поліції було виявлено та вилучено  обладнання, необхідне для належного вирощування рослин конопель, 89366 нарковмісних рослин конопель, а також суху масу листя та суцвіття рослин конопель в цілому та подрібненому вигляді, загальною вагою близько 1165 кг., яку підозрювані зберігали з метою збуту.

За експертною оцінкою СБУ, яку сторона обвинувачення озвучила під час судового засідання, загальна вартість вилученого на чорному ринку становить понад  1200 000 000 гривень.

У судовому засіданні підозрювані свою вину заперечували та переконували присутніх, що виконували на підприємстві роль простих робітників.

Дослідивши матеріали справи та вивчивши надані докази, а також заслухавши думки сторін, суд ухвалив застосувати щодо усіх підозрюваних міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Оскільки інкриміновані їм злочини не відносяться до категорії насильницьких, то судом також було визначено альтернативну міру запобіжного заходу усім трьом підозрюваним – грошову заставу в розмірі 2500 мінімальних прожиткових мінімумів для працездатних громадян (5 017500грн).

Залишити відповідь