Поліція викрила злочинну групу, яка підробляла документи,викрадала та збувала дорогі автівки

Працівники внутрішньої безпеки та Головного слідчого управління Національної поліції України викрили злочинну групу, учасники якої виготовляли та збували у великій кількості підробні документи, в тому числі з голографічними захисними елементами, викрадали автомобілі бізнес-класу, змінювали номери агрегатів та збували авто за фальшивими документами. Повідомляється у прес-службі ДВБ.

Працівники Одеського управління Департаменту внутрішньої безпеки НПУ встановили злочинну групу автоугонщиків, яка діяла не лише в Одеському регіоні, а й на території інших областей України. Викрадачів цікавили елітні автомобілі, на яких у відстійниках перебивалися VIN-коди, змінювалися державні номерні знаки та згодом реалізовувалися. Правоохоронці затримали трьох причетних до злочинів та оголосили їм підозру за ст.289 Кримінального кодексу України. Враховуючи, що зловмисники використовували у своїй справі підробні документи на авто, було розпочато кримінальне провадження ще й за ст.358 КК України.

Працюючи далі, оперативники Департаменту внутрішньої безпеки НПУ з’ясували, що затримані угонщини є учасниками потужної, чисельної злочинної групи, яка до того ж, займається незаконним виготовленням, зберіганням та збутом підроблених марок акцизного податку та голографічних захисних елементів. За викритим фактом Головним слідчим управлінням НПУ, за процесуального керівництва Генеральної прокуратури України, було внесено відомості до ЄРДР і за ч.2 ст.199 Кримінального кодексу України.

Організатором угрупування виявився мешканець Одеси 1991 року народження. До кримінальної справи зловмисник залучив свою дружину та чотирьох співробітників з підрозділів одеської та донецької поліції. Поліцейські систематично, за грошову винагороду, надавали учасникам групи відомості зі службових інформаційних баз. Крім того, по іншим регіонам України теж діяли «представники» групи, в тому числі і в столиці.

Кожен учасник групи виконував свою роль: лідер через мобільні додатки приймав замовлення на підробні документи та займався безпосереднім їх виготовленням, виконавці – кур’єрською доставкою документів, збором оплати, підшуковуванням клієнтів на поцуплене авто, викраденням іномарок та доставленням їх на відстійник, перепрошивкою заводських номерних агрегатів, підготовкою фальшивих документів на автомобіль, збутом транспортного засобу та іншим.

Слідчі Головного слідчого управління НПУ заочно оголосили підозру організаторові групи за ч.5 ст.27, ч.2 ст.289, ч.4 ст.358 КК України (пособництво у незаконному заволодінні ТЗ і за використання підробних документів).

Навесні 2018 року головний фігурант групи був затриманий працівниками Сумського управління ДВБ НПУ за надання хабара посадовцю поліції. Патрульна поліція зупинила на Сумщині автомобіль Toyota RAV-4. Під час перевірки документів, які надав водій, виявилось, що записи в реєстраційних документах не співпадають з наявними в обліках МВС України. Транспортний засіб вилучили, а за кілька днів в кабінет до начальника патрульної поліції у Сумській області прийшов організатор групи і запропонував 2 тисяч доларів США за повернення автівки. За фактом підкупу було розпочате кримінальне провадження за ч.3 ст.369 Кримінального кодексу України, матеріали скеровано до суду з обвинувальним актом.

Задля виготовлення та реалізації фальшивих документів у Києві, одесит залучив до злочинної діяльності окрему групу, організатором якої був 46-річний чоловік. «Партнер», у тих же соціальних месенджерах, поширював оголошення щодо надання послуг на виготовлення посвідчень водія, свідоцтва про реєстрацію ТЗ, паспортів України та закордонних, службових посвідчень та перепусток, документів на нерозмитнені, викрадені, проблемні авто та «двійники». Фальшивки, особливо документи з голографічним захисним покриттям, виготовлялися і збувалися зловмисниками щоденно і у великій кількості.

Так, у Подільському районі Києва співробітниками патрульної поліції був зупинений автомобіль Volkswagen Passat B8 за порушення правил дорожнього руху. Водій пред’явив поліцейським службову перепустку, а пасажир, який перебував у салоні авто, різко поїхав з місця події. За кілька годин його зупинили патрульні у іншому районі міста. Однак, на автомобілі вже був інший державний номерний знак, а водій знову ж таки пред’явив перепустку, яка мала би дозволити йому безперешкодний рух.

Того ж дня працівники Київського міського управління ДВБ НПУ встановили, що перепустка фальшива. Слідчі Подільського УП за цим фактом внесли відомості до ЄРДР за ч.4 ст.358 КК України. Обоє водіїв зізналися, де і яким чином замовили підробки.

Правоохоронці провели кілька оперативних закупівель документів, експертиза яких підтвердила ознаки підробки. Також було проведено низку заходів та встановлено місце знаходження необхідного зловмисникам обладнання для виготовлення фальшивок. За попередніми підрахунками, лише збут «липових» перепусток за рік приніс одеситові та його «командам» понад 2 мільйони гривень прибутку.

Отримавши ухвалу суду, працівники Департаменту внутрішньої безпеки НПУ та слідчі ГСУ НПУ провели масштабну спецоперацію на території Одеси, Києва та Київської області, Хмельницького, Запоріжжя, Львова, Полтави, Сум та Донецької області. Одночасно поведено 26 санкціонованих обшуків за місцем мешкання фігурантів злочинного угрупування.

Під час заходів правоохоронці вилучили :

  • Чимало фальшивих документів, в тому числі – посвідчення працівника поліції;
  • Обладнання та пластик для виготовлення фальшивок, оргтехніку, банківські картки, зброю з ознаками переробки під бойову та майже 300 набоїв без дозвільних документів;
  • Державні номерні знаки, зокрема на синьому фоні, станок для виготовлення дублюючих табличок на авто, перебиті агрегатні номери та транспортні засоби, які перебували у розшуку, заготовки на ключі до різних авто та GPS-трекер.

28-річного лідера злочинної групи бійці відділу швидкого реагування, оперативники ДВБ та слідчі ГСУ НПУ затримали у місті Пирятин. На підставі ст. 191 КПК України його затримано та подано клопотання до суду про взяття під варту. Тривають подальші слідчі дії, з метою притягнення до відповідальності інших учасників злочинного угрупування, в тому числі причетних співробітників правоохоронних органів.

Залишити відповідь