У Запоріжжі керівництво відділу поліції намаглось приховати стрільбу поліцейського у свого коллегу та видати за спробу суїциду

Керівництво одного з відділів поліції Запоріжжя намагалося приховати і видати за спробу суїциду замах на вибвство поліцейського.

Про це повідомляє пресслужба ДВБ Нацполіції.

У січні цього року правоохоронці одержали інформацію про самостріл, який стався в одному з районних відділів поліції Запоріжжя. По прибуттю на місце події встановлено, що старший оперуповноважений відділу кримінальної поліції виявив у службовому кабінеті непритомного колегу з ознаками вогнепального поранення. У тяжкому стані 25-річного молодшого лейтенанта поліції було госпіталізовано з діагнозом вогнепальне поранення лобної ділянки черепа, травматичний шок, алкогольне сп’яніння. Поліцейського прооперували та вилучили гумову кулю. Поранений співробітник перебував у стані коми.

28-річний капітан поліції пояснив оперативникам внутрішньої безпеки поліції, що він з потерпілим після служби розпивали спиртні напої. Згодом, начебто, він пішов до свого кабінету за курткою, почув хлопок, повернувся і побачив скривавленого товариша.

Однак, першочергові покази поліцейського викликали сумніви щодо їх правдивості: у твердженнях плутався, змінював версії події, зазначав різну кількість хлопків. Підозри викликала і поведінка керівництва відділку, яке до прибуття керівництва ГУНП, працівників ДВБ та ДБР дозволило капітану поліції безперешкодно залишити місце події без належного з’ясування обставин і проведення першочергових процесуальних дій, дозволило здійснити прибирання приміщення, порушити обстановку в кабінеті. Проведений огляд дав підстави правоохоронцям запідозрити імітування спроби самогубства, з метою укриття злочину.

Наступного дня проведено повторне опитування старшого оперуповноваженого поліції із залученням спеціаліста-поліграфолога. За висновком перевірки капітан поліції намагався ввести в оману працівників ДВБ.

За ініціативою Запорізького УДВБ НПУ слідчі ДБР, під процесуальним керівництвом прокуратури Запорізької області розпочали кримінальне провадження за ст.15 (Замах на злочин), ч.1 ст.115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці встановили, що поліцейські, відчуваючи безкарність своїх дій, у вечірній час вживали алкогольні напої у службовому кабінеті. Раптово, можливо на грунті неприязних відносин, старший оперуповноважений здійснив кілька пострілів із належному йому травматичного пістолету «Форт 12Р», останній з яких – у голову своєму колезі. Усвідомивши що накоїв, стрілок відразу доповів своєму керівництву, після чого в кабінеті було створено імітацію спроби суїциду і лиш тоді викликана бригада «Швидкої». Зібрані факти підтвердив і сам потерпілий, коли вийшов з коми і дав покази правоохоронцям.

Проведено додатковий огляд кабінету, де сталася надзвичайна подія, експертом-балістом Запорізького НДЕКЦ МВС України. Встановлено, що в приміщені, де сталася подія, раніше було здійснено не менше 10 пострілів, виявлено та вилучено 5 гумових куль травматичної дії. Крім того, вилучено одяг і взуття капітана поліції зі слідами бурого кольору, які намагалися відіпрати, травматичний пістолет «Форт 12Р» калібру 9мм зі слідами пострілу в каналі ствола.

Сьогодні, 20 березня 2020 року, 28-річному капітанові поліції оголошено про підозру за фактом скоєння замаху на вбивство. У разі доведення вини фігурантові загрожує позбавлення волі на строк від 7 до 15 років.

Крім того, за результатами службового розслідування всі причетні працівники керівної ланки вищезазначеного відділу поліції Запоріжжя понесли дисциплінарне покарання та були звільненні із займаних посад. Також наказом звільнено з лав поліції обох учасників інциденту.

Залишити відповідь