У Вінниці поліцейські забрали камеру у журналістів, які знімали незадекларований будинок начальника обласної поліції Юрія Педоса

Сьогодні в журналістів стайту “СтопКор” Артема Поліковського та Сергія Наконечного без пояснення причин та складання протоколів у Вінниці затримали поліцейські. “Спецоперація” із залученням чотирьох підрозділів сталась у селі Агрономічне поряд з незадекларованим будинком начальника ГУ Національної поліції у Вінницькій області Юрія Педоса, повідомляє кореспондент Vlasno.info.

Сьогодні зранку журналісти Артем Політковський та Сергій Наконечний приїхали до Вінниці з Києва, щоб поспілкуватись з Юрієм Педосом, з яким вони заздалегідь домовились про зустріч. Ще до початку карантину, журналісти проводили розслідування щодо незадекларованого маєтку очільника обласної поліції.

За словами журналістів, писали запити та довго не могли домовитись з пресслужбою про інтерв’ю, щоб запитати про цей будинок.

Коли приїхали на місце, замість Юрія Педоса приїхали чотири бригади його підлеглих та затримали журналістів.

“Ми приїхали під будинок Юрія Педоса для того, щоб взяти в нього коментар. Ми мали домовленість заздалегідь. Але буквально за кілька хвилин до нас приїхали поліцейські та затримали. Нам не пояснили, чому нас затримали, на яких підставах. Потім з 8:50 і до 17:00 нас тримали в різних відділках поліції, перевозили з одно в інший. Вони нас допитували, але незрозуміло, з яких підстав, протокол ніякий вони не скаладали, нічого не фільмували та не вели запис”, – розказав Артем Наконечний.

Хлопці додали, що їм погрожували. Вони навіть встигли зробити публікацію на власному сайті. За їх словами, сам очільник поліції Юрій Педос казав, що йому сорока принесла, що у журналістів можуть бути наркотики.

“А мені сорока сказала, що у вас наркотити 10 грамів”, – так нам сказав Юрій Педос”, – каже Артем Поліковський.

Також поліцейські забрали в журналістів камеру та флешку, на які вони знімали незадекларований будинок начальника обласної поліції.

“Вони просто забрали в нас камеру. Нам не дали ніяких листів, копій, що в нас її забрали. Вона коштує чималих грошей. Нам нічого не давали на підпис і так далі. Сказали просто: “через добу заберете”, – розповів оператор Сергій Наконечний.

Згідно чинного законодавства без підстав поліція не може затримувати осіб більш, ніж на дві години.

Також, згідно наказу Головного прокурора України, начальника МВС, СБУ, Верховного Суду України, Державної податкової адміністрації та Державної судової адміністрації від 27.08.2010 року “Про затвердження та введення в дію Інструкції про порядок вилучення, обліку, зберігання та передачі речових доказів у кримінальних справах, цінностей та іншого майна органами дізнання, досудового слідства і суду” вилучати речі можна лише в ході досудового розслідування, або рішення суду. І лише за згоди прокурора чи суду.

Крім того, при вилученні речей необхідно вести фото та відеозйомку, скласти повний перелік характеристик цих речей. Робити це повинен фаховий спеціаліст, в даному випадку спеціаліст з відеокамер. Також ті, в кого вилучили речі повинні отримати свідотство про вилучення та самі його підписати. Всі ці речі необхідно робити в присутності понятих.

Screenshot 1 2
Screenshot 2 1

Ми вирішили запитати в прес-офіцерки ГУ Національної поліції у Вінницькій області Анни Олійник, на якій підставі все ж таки затримали журналістів. Відповіді не отримали. Пані Анна лише порекомендувала написати запит.

Ми відправили запит та будемо чекати на офіційну відповідь поліції.

Журналісти сайту “СтопКор” виявили, що на ділянці “під садівництво”, яку заделарував Юрій Педос, замість саду чи городу знаходиться будинки його батька та тестя.

Але самих будинків в декларації поліціянта немає.

Також журналісти додали, що за десять років існування їх сайту, таке з ними сталося вперше, щоб поліція їх затримувала без пояснень і вимагала пояснень від них.

“Ми вже десять років по всій Україні знімаємо антикорупційні сюжети. І неодноразово було таке, що наші герої були незадоволені цим. Але щоб нас затримували безпідставно на цілий день – таке в нас вперше. З такою поліцією страшно жити в місті, – підкреслив Артем Поліковський.

Вже пройшло три роки, як на Сабарові побили журналіста Vlasno.info Богдана Новака, за цей час ГУ національної поліції у Вінницькій області справу так і не розкрила, хоча були допити, численні свідки та є відеозаписи.

Фото: stopcor.org

Відео:stopcor.org

1 Коментар
  • Дракон

    А чего это вы заскулили, недорогеньки? Про законность чет начали кукарекать. Это вам не при сивом барыге. Эпоха верховенства Закона закончилась. Вы сделали себя вместе. Извольте завалить хлебало ибо наркоту подкинут прям в прямом эфире и никто не спасет! Как там, эпоха клоунады мажется на хлеб? Жрите, твари медийные. Это ваш бумеранг.

Залишити відповідь