У Національній поліції повідомили суму штрафів, які суди стягнули за порушення карантину

Разом із тим інформація поліції дещо розходиться зі статистикою Державної судової адміністрації.

Як повідомляє пресслужба Національної поліції, очільник Національної поліції Ігор Клименко на селекторній нараді 13 листопада зазначив, що в Україні зараз діє близько тисячі рейдових груп, які перевіряють дотримання карантинних норм підприємцями і громадянами на предмет порушення ними статті 44-3 КУпАП – правил карантину людей.

Також пан Клименко повідомив, що такі групи за 8 місяців склали 50,5 тисяч адміністративних протоколів, за результатами розгляду яких суди наклали майже 20 мільйонів гривень штрафів на підприємців та громадян. Втім, якщо проаналізувати ці дані, то про жодну «перемогу» у сфері дотримання карантинних вимог говорити не доводиться.

Для початку, звернімо увагу на те, скільки штрафу «припадає» із розрахунку на 1 складений протокол. Якщо таку нібито велику суму у 20 мільйонів поділити на понад 50 тисяч протоколів, то середній розмір штрафу не дотягує навіть до 400 гривень. При цьому варто нагадати, що Кодекс України про адміністративні правопорушення за порушення вимог карантину передбачає штраф від 17 до 34 тисяч гривень. Це говорить про те, що далеко не кожен протокол «конвертується» у штраф.

Очільник Національної поліції акцентував увагу на «круглій» кількості складених протоколів, хоча значно важливіше, скільки зі складених протоколів мали наслідком рішення суду про накладання штрафу. Так, за інформацією Державної судової адміністрації кожен 5 протокол за порушення карантину суди повертають, більшість із них – для належного оформлення. А до штрафу дійшло лише у 8% розглянутих справ.

Також з пантелику збиває і сумарний розмір стягнень, про які говорив Голова Національної поліції. Державна судова адміністація повідомляє, що станом на 3 листопада суди наклали штрафи за результатами розгляду 1933 справ про порушення статті 44-3 КУпАП. За умови, що у всіх цих справах було накладено мінімальний штраф у 17 тисяч гривень, виходить, що суди наклали майже 33 мільйони гривень штрафів. Втім, не можна забувати також і про те, що у певній частині справ навіть на малих підприємців було накладено максимальний штраф, а тому сума має бути ще більшою. Ігор Клименко, у свою чергу, повідомив про 20 мільйонів гривень накладених штрафів, що викликає питання про те, чим викликані такі розбіжності у показах.

Крім цього, на нараді Голова Національної поліції також заявив про те, що лише протягом минулого тижня поліцейські здійснили майже 40 тисяч перевірок дотримання карантинних обмежень. За результатами цих перевірок правоохоронці склали близько 3200 адміністративних протоколів та розпочали 22 кримінальні провадження.

Джерело

Залишити відповідь