У Миколаєві слідчий поліції вкрав вилучені у підозрюваного $12 тисяч і безкарно звільнився

В кримінальному провадженні за фактом вбивства колишнього голови миколаївської митниці Артура Полякова зникли арештовані гроші, які були вилучені у підозрюваного Олександра Фільцева під час обушку.

Про це стало відомо з відповіді Миколаївської місцевої прокуратури №1 на запит адвоката Олега Гарника.

Так, Гарник поцікався в прокуратури долею грошей, які були вилучені у домі його підзахисного під час обшуку у квітні 2018 року.

З відповіді прокуратури стало відомо, що дійсно, 10 квітня 2018 року під час досудового розслідування у підозрюваного Олександра Фільцева був проведений обшук. Прокуратура заявляє, що були вилучені 10304 доларів та 66378 гривень, які були розділені на різні сейф-пакети.

Ці кошти, за даними прокуратури, зберігались у сейфі старшого слідчого в особливо важивих справах ГУ НП в Миколаївській області Щербицького Ю.М. 15 липня 2020 року з’ясувалось, що Щербицький привласнив частину вилучених у помешканні Фільцева грошей, аргументуючи це тим, що йому терміново знадобились гроші на лікування дівчини. Він зізнався у тому, що власноруч розірвав сейф-пакети та взяв з грошей, на які було накладено арешт, приблизно 50 000 гривень.

А наступного дня, 16 липня 2020 року, Щербицький звільнився зі служби за власним бажанням.

В результаті, повідомляє прокуратура, два сейф-пакети, що перебували на зберіганні в Щербицького і в яких мали б зберігатись 10 000 доларів та 1 000 гривень зникли і їхнє місцезнаходження невідоме.

У іншому сейф- пакеті, в якому мали б знаходитися вилучені за місцем проживання Фільцева 59 556 гривень, виявлено лише 1 423 гривні.

З цього приводу проводиться досудове розслідування.

Адвокат Олег Гарник стверджує, що поліція і прокуратура намагалися приховати цей ганебний випадок від сторони захисту і потерпілого у справі.

«Керівники злодюги у погонах дали йому (старшому слідчому в ОВС Щербицькому – ред.) можливість безкарно звільнитися з поліції за власним бажанням, не вживши жодних заходів для притягнення його до дисциплінарної відповідальності. Покривали цього горе-важняка і працівники прокуратури: наприклад, прокурор на прізвище Воровський – державний обвинувач у справі стосовно психічно хворого, за місцем проживання якого ці гроші були вилучені і стосовно якого судом зараз вирішується питання про застосування примусових заходів медичного характеру, у суді заявляв, що не мав часу перевірити здачу грошей на зберігання в банк, як це передбачено кримінальним процесом, перед направлення кримінального провадження до суду», – зазначає Гарник.

Адвокат також зауважує, що відомості, викладені прокурором Цибулькіним у його відповіді на адвокатський запит, не відповідають дійсності: кримінальне провадження направлено до суду не з обвинувальним актом, а з клопотанням про застосування примусових заходів медичного характеру внаслідок психічної хвороби.

«Сам слідчий Щербицький двічі незаконно затримував психічно хворого Фільцева, вилучені за місцем проживання якого гроші присвоїв, факт незаконності такого затримання встановлений судом, однак до відповідальності за такі свої дії цей слідчий притягнутий не був. Власне кажучи, якби не одержані захистом відомості про такий злочин та звернення з відповідним адвокатським запитом, відповідь на який готувалася прокуратурою майже місяць, то, вочевидь, правоохоронці не винесли би цього сміття з хати», – вважає Гарник.

Адвокат зауважує, що захист буде використовувати всі необхідні і можливі правові інструменти для того, щоб винні у цьому ганебному злочині були притягнуті до відповідальності, а незаконно перебуваючий під вартою психічно хворий Олександр Фільцев, вилучені при обшуку в якого гроші присвоїв цей горе-слідчий  

Джерело

Залишити відповідь