У Миколаєві підполковник СБУ, який вимагав хабар 10 тон зерна та $2 тис., відмовився визнавати провину, пішов на пенсію та отримав вихідну допомогу

Співробітник УСБУ в Миколаївській області Сергій Яланжі, якому закидають отримання хабара, передумав визнавати свою провину і пішов на пенсію, отримавши у відомстві вихідну допомогу.

Про це повідомляє видання «Преступности.НЕТ» з посиланням на джерело в Офісі Генпрокурора.

19 травня 2020 року в Миколаєві під час отримання хабаря затримали старшого оперуповноваженого відділу контррозвідувального захисту економіки УСБУ в Миколаївській області Сергія Яланжі.

Пізніше в ДБР повідомили, що підлеглий Герсака вимагав 2 тисячі доларів і 10 тонн зерна від співвласниці фермерського господарства. Він вимагав від керівництва фермерського підприємства гроші за те, щоб безперешкодно зібрати свій власний урожай.

21 травня минулого року Заводський райсуд заарештував підполковника УСБУ із заставою в 630,6 тисяч гривень.

В подальшому, подача Яланжі заяви слідчому теруправління ГБР про визнання провини стала приводом, щоб йому скасували арешт і призначили найлегший запобіжний захід – особисте зобов’язання.

При цьому угода передбачала пом’якшення кваліфікації з частини 3 на частину 1 статті 368 Кримінального кодексу. У першому випадку корупціонер отримав би від 5 до 10 років в’язниці з можливою конфіскацією майна на користь держави, а в другому йому загрожує максимум штраф в 68 тисяч гривень або арешт до шести місяців.

Втім, Яланжі пізніше відмовився від угоди і в підсумку справу передали до Центрального райсуду Миколаєва на розгляд судді Володимиру Алейникову, але в обвинуваченні так і залишилася легша стаття.

В Офісі Генпрокурора обурилися, що слідчого ДБР фактично обманули при цій угоді і замість спрощеного розгляду справи Яланжі отримав можливість уникнути суворого покарання.

Крім того, оскільки розгляд справи буде проходити в повному обсязі, то ексспівробітник СБУ отримав можливість закінчити свою службу у відомстві, піти на пенсію і при цьому отримати вихідну допомогу.

Залишити відповідь