У Києві СБУ викрила приватне детективне агенство: торгувало закритою інформацією

СБУ припинила у Києві діяльність приватного детективного агентства, представники якого реалізовували інформацію із закритих баз даних правоохоронних та органів державної влади.

Про це повідомляє пресцентр СБУ. 

Оперативники СБУ встановили, що колишній співробітник Нацполіції організував нелегальний бізнес під виглядом “міжнародного детективного агентства”. До складу угруповання входили діючі та колишні працівники правоохоронних та контролюючих органів, у тому числі керівник одного зі структурних підрозділів регіонального управління ДПС України, чиновник державної кредитно-фінансової установи та менеджери однієї зі страхових компаній України.

“Приватні детективи” спеціалізувалися на незаконному продажі інформації з поліцейської бази даних “Безпечна столиця”, яка фіксує, зокрема, рух транспортних засобів, дані руху коштів клієнтів у банківських установах, а також “зливали” замовникам дані з баз Державної податкової служби, Національної поліції, Державної прикордонної служби та інших органів юстиції.

Крім торгівлі закритими даними, “детективи” надавали послуги із незаконного стеження за жителями Києва та забезпечували злам електронних поштових скриньок і месенджерів. Вартість послуг агентства могла сягати до 2 тисяч доларів США, залежно від складності завдання та обсягів інформації.

Правоохоронці задокументували дев’ять фактів систематичного збуту даних через підконтрольний анонімний канал одного з популярних месенджерів. Крім того, було встановлено, що співробітники “детективного агентства” виконували замовлення для представників країни-агресора та в інтересах осіб, що проживають на території окупованого Криму.

Обшуки у помешканнях фігурантів справи та офісах “детективної агенції” були проведені у Києві, Дніпрі, Вінниці та Кропивницькому. Слідчі виявили та конфіскували комп’ютерну техніку та носії інформації, що використовувались для отримання і передачі конфіденційної інформації, службові документи, аудіозаписи з грифами обмеження допуску, ключ доступу до ЄРДР та інші докази протиправної діяльності.

У межах кримінального провадження за статтями 361, 361-2, 362, 232 та 364 Кримінального кодексу України повідомлено про підозру організатору схеми та чотирьом його спільникам. Наразі вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу.

Залишити відповідь