У Херсоні слідчі поліції тричі за добу незаконно затримували чоловіка, одному зі слідчих повідомлено про підозру

Слідчі теруправління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Мелітополі, за процесуального керівництва прокурорів Генеральної прокуратури України повідомили про підозру слідчому Головного управління Нацполіції в Херсонській області у незаконному затриманні особи.

За даними слідства, слідчий незаконно затримав чоловіка, посилаючись на ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України без законних підстав.

Відповідно до ст.208 КПК, особа, підозрювана у скоєнні злочину, може бути затримана без ухвали слідчого судді лише у визначених законом випадках, а саме:

1. Якщо особу застали під час скоєння злочину;
2. Якщо безпосередньо після вчинення злочину очевидець вказав на те, цо саме ця особа щойно вчинила цей злочин;
3. Якщо є обґрунтовані підстави вважати, що можлива втеча з метою ухилення від кримінальної відповідальності особи, підозрюваної у вчинення тяжкого або особливо тяжкого корупційного злочину, віднесену до підслідності НАБУ.

У всіх інших випадках затримання особи без ухвали суду є незаконним.

Слідчі теруправління ДБР, розташованого у місті Мелітополі, встановили, що слідчий ГУ Нацполіції у Херсонській області в складі групи слідчих розслідував кримінальне провадження за фактом замаху на умисне убивство мешканця Херсону. Так, 10 жовтня 2018 року у Херсоні невідомі обстріляли автомобіль чоловіка, що поліцією було кваліфіковано як замах на умисне вбивство.

23 листопада 2018 року слідчі поліції затримали чоловіка в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України за підозрою в замовленні цього злочину, про що склали відповідний протокол. Фактично це затримання відбулось за півтора місяці після скоєння злочину, тож є незаконним. Тоді затриманого відвезли до лікарні, звідки він вирішив поїхати додому.

Того ж дня працівники поліції затримали чоловіка вже за підозрою у втечі з під варти (ч.1 ст. 393 Кримінального кодексу України). Херсонський суд визнав це затримання незаконним і звільнив особу з під варти у судовому засіданні.

Зрештою, ввечері, після рішення суду про незаконне затримання, вже третій слідчий знову затримав цю ж особу на підставі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України вже за підозрою чоловіка у начебто викраденні автомобіля.

Тобто, протягом доби слідчі поліції тричі затримували чоловіка у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України за підозрою у скоєнні трьох правопорушень.

Наразі слідчі теруправління ДБР, розташованого у місті Мелітополі, повідомили слідчому ГУ Нацполіції у Херсонській області про підозру у завідомо незаконному затриманні  (ч.1 ст. 371 Кримінального кодексу України). Мова йде про третє затримання начебто за підозрою у скоєнні викрадення автомобіля. Дії двох інших слідчих ГУ Нацполіції у Херсонській області слідчі ДБР ще вивчають. Їм також буде надана правова оцінка.

Залишити відповідь