У Харкові СБУ затримала представників «Нацкорпусу» за підозрою в рекеті. Серед них «Чілі», поліціянт, нападник на журналіста Макарюка та очільник одіозної ГО «Ми Харків‘яни»

Сьогодні співробітники Головного слідчого управління Служби безпеки України здійснили затримання кількох членів харківського обласного осередку політичної партії “Національний корпус”, яким закидають створення та участь у складі організованого злочинного угруповання, що спеціалізувалося на рекеті.

Про це повідомляє Dетектив-Info з посиланням на поінформоване джерело.

За його словами, фронтменами ОЗУ, що протягом щонайменше трьох останніх років “кошмарила” заклади охорони здоров’я та підприємців, які надають ритуальні послуги на території Харківської області, правоохоронці вважають 27-річного вихідця з групи футбольних фанатів “Harkiv Hooligans”/”Kharkov City Patriots”, одного з лідерів місцевого осередку “Національного корпусу” Сергія Величка (“Чілі”/”Чилли-Вилли”) та 31-річного учасника “азовського руху”, співзасновника охоронної фірми “Корпус” Артема Мошенського.

(Сергій Величко (ліворуч) та Артем Мошенський)

Прізвище Мошенського гучно промайнуло у вітчизняних ЗМІ наприкінці червня 2021 року, коли в Харкові цей достойник став жертвою нападу – у нього кілька разів стріляли на Салтівці. За словами одного з лідерів “Нацкорпусу” Максима Жоріна, одна з куль потрапила в шию Мошенському та пробила хребет. У липні чоловіка доправили на лікування до Ізраїля.

Що ж стосується Величка, то цей яскравий представник групи харківських фанатівраніше також опинявся в епіцентрі історії зі стріляниною. Зокрема, “Чилли-Вилли” підтверджував, що особисто брав участь у “розбірках” зі стріляниною і вибухом гранати, яка трапилася через “фінансове питання” 30 січня 2020 року в Харкові біля будинку дитини.

Угрупованню на чолі з Мошенським та Величко інкримінується кілька епізодів кримінальних звитяг на Харківщині, серед яких вимагання з погрозами застосування насильства, умисним знищенням та пошкодженням транспорту тощо.

5 серпня силовики здійснили понад 50 обшуків за місцем проживання та в приміщеннях, які використовувалися достойниками з “азовського руху”, виявивши, зокрема, зброю та боєприпаси.

До складу активних учасників ОЗУ правоохоронці зараховують групу осіб, серед яких вищезгадані Величко і Мошенський, а також 25-річний Олег Скрипка, 36-річний Кирило Крикунов, 39-річний Дмитро Колесніков, 29-річний Сергій Козлюк, 31-річний Артем Субочев, 24-річний Іван Нікіфоров тощо.

Видання уточнює, що на момент підготовки цього матеріалу джерело підтверджує факт затримання 7 учасників “азовського ОЗУ”, включно із “Чілі”-Величко.

На цьому фото Мошенський, Терехов ( «виконуючий обов’язки міського голови Харкова з 17 грудня після смерті Геннадія Кернеса) та «Чілі»-Величко

Серед затриманих 29-річний Козлюк Сергій Миколайович.

Той самий Сергій Козлюк – «бігунок», який співпрацює зі слідчим управлінням у Харківській області. Він проходить обвинуваченим за кількома статтями Кримінального кодексу у справі нападу на журналіста Вадима Макарюка та частенько спокійнесенько «тусується» з поліцейськими.

Сергій Козлюк також є підозрюваним у справі погоні та ДТП у Харкові на пр. Науки. Патрульному та Козлюку тільки через рік оголисили підозри.

6 травня 2016 року Козлюк з Шаповаловим Дмитром (затриманий у справі смертельної стрілянини в харківському ресторані) у групі ще з 2-ма чоловіками, під загрозою застосування пістолета, завоводіли мобільним телефоном та автомобілем «AUDI» Гладуш Я.В. (ч. 3 ст. 289 ККУ, ч. 2 ст. 187 ККУ). 

Поліцейський роти «Схід» ГУНП в Харківській області Крикунов Кирило.

Також серед затриманих очільник одіозної ГО «Ми Харків’яни» Єрьоменко Руслан.

Police Control Ukraine неодноразово повідомляв про злочинну діяльність псевдоактивістів. Детальніше про очільника одіозної ГО «Ми Харків‘яни» читайте у нашій статті «Псевдоативіста, який стріляв у комбайнера на Харківщині, захищає адвокат, котрий сам стріляв в авто на дорозі, а на засіданнях його підтримує очільник одіозної ГО «Ми Харків‘яни». Що відомо про керівника ГО Руслана Єрьоменко

Слід відзначити, що кругле татуювання в одного із затриманих – це замальоване татуювання – символіки добровольчої роти МВС «Східний корпус», яку очолив у 2014 році Олег Ширяєв.

Кістяком «Східного корпусу» стали футбольні фанати та активісти організації «Патріот України», пов’язаної з Андрієм Білецьким. У 2017 році конфлікт Ширяєва і Білецького став публічним, і Ширяєва виключили з «Національного корпусу».

Після конфлікту членів «Східного корпусу» відловлювали і їм насильно замальовували символіку (татуювання). Схоже, після цього частина членів «Східного корпусу» перейшла до «Нацкорпусу».

Наразі координатора ГО «Патріоти – За життя», яку пов’язують з нардепом від ОПЗЖ Іллею Кивою, Олега Ширяєва підозрюють у жорсткому побитті людини. Подія сталася навесні цього року в Харкові.

Ширяєв також є підозрюваним у кримінальній справі про спробу рейдерського захоплення елеватору в селі Занки Харківської області. 6 липня Київський районний суд Харкова відправив під арешт Олега Ширяєва, він перебуватиме в у СІЗО до 9 вересня.

Денис Ярославський повідомив на своїй сторінці у Facebook, що відповідна ОЗУ працювала з лояльним до них керівництвом ГУНП в Харківській області та причетна до вбивства директора кладовища в Харкові з метою віджати цей бізнес (ритуальний) у групи покійного кримінального «авторитета» Казарцева («Князя»).

16 січня 2020 року сталося вбивство директора ритуального агентства міського кладовища №3 Віталія Шульги. До речі, зброю на місці вбивства знайшли лише у липні 2020 року в гаражах, де грались діти. Вбивство не розкрито.

У пресцентрі СБУ повідомили, що угрупування «обкладало даниною» бізнесменів та до його складу були залучені близько 50 осіб, серед яких діючі правоохоронці, а також чоловіки із досвідом ведення бойових дій. Зокрема, займалися рекетом у сфері ритуальних послуг. «Прибуток» становив понад 1 млн грн щомісяця. Якщо бізнесмени відмовлялися давати їм гроші, то зловмисники погрожували насильством і фізичною розправою та навіть підпалювали автомобілі. Вони мали значний вплив на представників органів місцевої влади.

СБУ задокументувала, що його злочинній діяльності сприяли посадові особи одного з комунальних підприємств Харківської міської ради. Правоохоронці вилучили великi суми грошей, чорновi записи облiку «поборів з підприємців», зброю, боєприпаси, а також посвiдчення дiючих спiвробiтникiв Національної поліції. Учасникам злочинного угруповання готується повідомлення про підозру.

Залишити відповідь