У Харкові організована група «заробила» понад 1 мільйон гривень : імітували купюри та поповнювали картки через термінали

Прокуратура області направила до Червонозаводського районного суду м. Харкова обвинувальний акт стосовно організованої групи, що шахрайським шляхом поповнювала банківські картки через термінали на великі суми.

Про це повідомили у прес-службі прокуратури Харківської області, інформує Police Control Ukraine.

Як розповів начальник відділу прокуратури області Нвер Антонян, досудовим розслідуванням встановлено, що у травні 2018 року 34-річний киянин організував злочинну групу, до якої увійшли двоє його знайомих (двоє 34-річних чоловіків – киянин та харків’янин). Вони вигадали та реалізували злочинний план незаконного заробітку. 

«Зловмисники розробили засоби, призначені для обману купюроприймачів терміналів – імітували купюриноміналами 200 та 500 грн. Термінали сприймали їх як справжні гроші. Імітаційний засіб залишався у зловмисників, а на рахунок без фактичного внесення грошей до терміналу, зачислялася сума відповідно до номіналу імітованої купюри. Гроші зараховувалися на кредитні картки. За один раз їх, як правило, поповнювали на великі суми – 9, 20, 40 тис. грн. тощо. Кредитних карток у організованої групи було більше десятка. Всі вони оформлені в різних банках та на підставних осіб. «Працювали» щахраї на території всієї України. У готівку кошти переводили знімаючи їх з банківських карток. Таким чином організована група більше ніж за півроку «заробила» понад 1 мільйон гривень», – розповів Н. Антонян. 

Далі – більше: шахраї створили не тільки імітовані гроші в національній валюті, а ще й в євро та доларах. У хід пішли імітації купюр номіналом 100 та 200 євро і 100 доларів. 

Щоб замаскувати злочинну діяльність та легалізувати походження коштів, організатор групи домовився з одним із інтернет-магазинів побутової техніки про постійну покупку товарів. Гроші за товар сплачувалися через термінал за допомогою імітаційного засобу. Придбана техніка  перепродавалася. Це створювало видимість ведення успішного бізнесу та приховувало злочинну діяльність організованої групи. 

Довідково: Організатору та учаснику організованої групи (двом 34-річним мешканцям м. Києва) повідомлено про підозру за фактом низки шахрайств, вчинених шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, за попередньою змовою групою осіб та низки несанкціонованих втручань в роботу автоматизованих систем та комп’ютерних мереж, що призвело до спотворення процесу обробки інформації, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. ч. 3, 4 ст. 190, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 361, ч. 2 ст. 361 КК України). 

Матеріали щодо третього підозрюваного (34-річного мешканця м. Харкова) виділено в окреме кримінальне провадження.

Наразі він переховується від органів слідства, його оголошено у розшук. Максимальна санкція статей передбачає покарання у вигляді 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Залишити відповідь