У Чернівцях суд засудив двох патрульних, які вимагали $300 хабара, до 6 та 4 місяців арешту

Майору поліції, інспектору сектора реагування патрульної поліції призначили 6 місяців арешту, а його колезі, старшому сержанту поліції – 4 місяці арешту.

Першотравневий районний суд Чернівців призначив тюремний вирок двом патрульним поліцейським, які вимагали 300 доларів хабаря за те, що не будуть викликати слідчо-оперативну групу після виявлення підробного свідоцтво про реєстрацію автомобіля. Під час отримання перших 200 доларів хабаря їх затримали правоохоронці. Про це пише ІА АСС із посиланням на відповідний вирок суду, опублікований на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

Зокрема, під час судового процесу з’ясувалося, що ще в лютому 2019 року двоє патрульних – майор поліції та старший сержант зупинили автомобіль марки «Audi-100». Під час перевірки документів майор поліції заявив водійці, що свідоцтво про реєстрацію транспортного підроблене, а тому він має викликати на місце події слідчо-оперативну групу, які вилучать автомобіль та притягнуть водійку до кримінальної відповідальності.

Пізніше водійка попросила свого знайомого, який їхав із нею поруч, втрутитися у розмову із поліцейськими. При розмові із порушниками майор поліції запропонував вирішити це питання на місці, якщо водійка зі своїм супутником дадуть йому 300 доларів хабаря. Після того, як вона погодилася дати хабар, поліцейський повернув їй водійське посвідчення і документи на машину та домовилися, коли і де передадуть гроші.

Наступного дня після цього випадку, водійка зі своїм знайомим пішли до правоохоронців та повідомили про вимагання патрульними хабаря. А в обумовлений час обидва поліцейських уже чекали на хабар. Під час передачі грошей, патрульні наголосили, що у разі, коли водійка знову потрапить у подібну ситуацію зі своїм підробленим документом на машину, вони їй вже не зможуть допомогти. Тому цим автомобілем їй краще не користуватися.

A коли патрульні отримали частину хабаря у сумі 200 доларів, їх затримали працівники ДБР. Під час судового засідання обвинувачені не визнали своєї провини. Вони намагалися пояснити суду, що не вимагали та не отримували ні від кого грошей, просто спілкувалися із хабародавцем. Пояснити ж характерне світіння фарби на своїй руці підозрюваний не зміг.

Не зважаючи на невизнання своєї вини, суд взяв до уваги покази інших свідків та протоколи правоохоронців і експертів, які засвідчували провину патрульних.

Таким чином, Першотравневий суд Чернівців визнав обох патрульних поліцейських винними в отриманні хабаря та призначив майору поліції 6 місяців арешту, а його колезі 4 місяці арешту. Обох поліцейських позбавили права займати посади, пов`язані з виконанням правоохоронних та правозастосовних функцій на 2 роки.

Залишити відповідь