У Броварах суд відпустив додому експоліціянта, який п’яним на смерть збив жінку, травмував її доньку та намагався втікти з місця ДТП

Сьогодні ввечері в броварському суді відбулося перше підготовче засідання в справі проти експоліціянта Михайла Лудченка. 4 жовтня 2020 року на пішохідному переході біля зупинки «МКЦ  «Прометей» він на смерть збив жінку і травмував її доньку. Після розгляду суддя Ганна Білик видала ухвалу про заміну запобіжного заходу «тримання під вартою» на цілодобовий домашній арешт протягом двох місяців. Чоловіка випустили з кімнати для утримання одразу після оголошення рішення.

Про це повідомляє ІА «Трибуна-Бровари».

Нагадаємо, в кінці лютого завершилося слідство в справі. Слідчі встановили, що 4 жовтня близько 17:40 на пішохідному переході навпроти МКЦ «Прометей» нетверезий водій – працівник Деснянського управління поліції ГУНП у м. Києві – збив матір і дочку. Жінка загинула на місці події, дівчина отримала травми різного ступеня тяжкості.

Домашній арешт замість тримання під вартою

Предметом розгляду під час першого підготовчого засідання суду було питання продовження тримання під вартою на 60 діб. Про це клопотала прокурорка в справі з Броварської окружної прокуратури Тетяна Ковальчук.Таке рішення підтримала і представниця постраждалої в ДТП Марини Чамари Тетяна Микульська.

Тетяна Микульська та Тетяна Ковальчук

Зі слів прокурорки, нинішній термін запобіжного заходу діяв по 27 березня. Потребу продовжити строк тримання під вартою вона аргументувала, зокрема, важкими наслідками автотрощі, відмовою Михайла Лудченка проходити медекспертизу на визначення стану сп’яніння, а також тим, що експравоохоронець після ДТП намагався втекти на своєму авто, проте врізався в дерево. Тетяна Ковальчук акцентувала, що наявні численні свідки тих подій.

Михайло Лудченко зазначив, що до моменту ДТП він не притягувався за скоєння злочинів. Чоловік попросив дати йому можливість перебувати вдома з родиною. Зі слів обвинуваченого, дружина не працює, в подружжя маленькі діти. Заґратований запевнив, що щиро шкодує за вчинене, визнає свою провину і хоче знайти компромісне рішення із сім’єю потерпілих.

Представник обвинуваченого Олександр Сіладі зауважив, що застосування запобіжних заходів має бути обґрунтованим. З його слів, Михайло Лудченко як експоліціянт розуміється на законодавстві, тож розуміє і наслідки. Чоловік відкинув аргументи щодо корупційних зв’язків обвинуваченого в поліції, спроб упливати на слідство на волі, а також спроб утечі після ДТП. З його слів, Михайло Лудченко в аварії був травмований, і саме цим можна пояснити, що його авто не зупинилося, а лише збільшило швидкість.Суд над Лудченком

Олександр Сіладі та Михайло Лудченко

Натомість представниця потерпілої Тетяна Микульська звернула увагу, що Броварський відділ поліції на жодне клопотання не надав необхідної інформації і загалом не сприяв діям щодо обвинувачення Михайла Лудченка. Жінка також зауважила, що обвинувачений працював у Броварському відділі поліції.

Хто став на захист Михайла Лудченка

Олександр Сіладі під час засідання клопотав перед судом долучити до матеріалів справи низку документів, серед яких, зокрема, позитивні характеристики на Михайла Лудченка. Окрім колег по роботі, також була характеристика і від колишнього керівника Броварського відділу поліції Максима Скидана. Суд долучив ці документи частково, адже деякі з листів були без дат і чітких імен.

Суддя Ганна Білик

Окрім того, судячи зі слів присутніх, мати обвинуваченого Діана Лудченко, депутатка ради Броварської ОТГ від Команди Ігоря Сапожка «Єдність», перераховувала кошти на рахунки потерпілої родини. Суддя загалом нарахувала 60 тис. грн від родини обвинуваченого.

До матеріалів справи також долучили клопотання від депутатки з тієї ж провладної партії Галини Негоди та колеги обвинуваченого Сергія Авдеєвапро особисту поруку щодо Михайла Лудченка. Суддя ці клопотання не задовольнила.

У перерві між засіданням і оголошенням ухвали, в залі засідання ненадовго з’явився ще один депутат від Команди Ігоря Сапожка «Єдність» – юрист Володимир Левенцов. А також дружина Михайла – Марина Лудченко. Остання не стримувала сліз.

Рішення суду

Після перебування в нарадчій кімнаті, суддя Ганна Білик зачитала попередній текст ухвали. Вона задовольнила клопотання прокурорки частково. Михайлу Лудченку призначили цілодобовий домашній арешт без електронних засобів контролю за адресою мешкання в Броварах. Термін дії – 2 місяці, – тобто до 24 травня (включно).

Ухвала Феміди змінити запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт

Також суддя розпорядилася звільнити Михайла Лудченка з тримання під вартою негайно. Присутня в приміщенні поліціянтка відкрила ґрати, після чого обвинувачений долучився до представника і дружини.

Михайла Лудченка випустили з тримання під вартою просто в залі суду

Наступне судове засідання в справі призначили на 18 травня, о 15:00.

Залишити відповідь