Трепак перед звільненням з ГПУ закрив справу про контрабанду півтони колумбійського кокаїну щодо кількох підозрюваних

Печерський районний суд Києва відмовив у скасуванні постанови заступника генерального прокурора Ігоря Мустеци про скасування рішення його попередника Віктора Трепака щодо закриття кримінального провадження стосовно осіб, які підозрюються в організації наркотрафику (ч.3 ст.307 КК України) з Латинської Америки в особливо великих розмірах. Відповідне рішення 18 серпня 2020 року ухвалила слідчий суддя Олена Бусик.

Про це повідомляє видання Dетектив-Info.

Йдеться про ледь не найгучнішу за останні роки історію викриття каналу контрабанди 400 кг колумбійського кокаїну оціночною вартістю понад 60 млн. дол., про знешкодження якого в липні 2019 року звітували вітчизняні правоохоронці.

Як вже зазначалося в розслідування Dетектив-Info “Біла доріжка для кур’єра”тоді про підозру було оголошено шістьом фігурантам, серед яких голландець Мауріц ван Ванрой, громадянин Великобританії Саннер Дхарміндер Сінк та їх спільники слов’янського походження – Анатолій Коган, Антон Федоров, Василь Месеренко і Олександр Кузнєцов.

Навесні поточного року слідчий у резонансному провадженні погодив із куруючим заступником генпрокурора Трепаком клопотання щодо подовження строку досудового слідства до 12 місяців щодо четвірки підозрюваних.

(ВІктор Трепак)

Як вже зазначалося на сторінках Dетектив-Info, таке прохання правоохоронці пояснювали необхідністю отримати відповіді на запити від компетентних органів США, зняти гриф секретності та долучити до матеріалів провадження НСРД, скласти та повідомити нові підозри фігурантам з урахуванням додаткових епізодів злочинної діяльності, провести одночасні допити підозрюваних та слідчий експеримент за їх участю, а також здійснити переклад матеріалів кримінального провадження на англійську та голландську мови тощо. Зрештою, такі аргументи знайшли підтримку в храмі правосуддя, тож 18 березня 2020 року суддя Світлана Шапутько задовольнила клопотання про подовження терміну слідства в “кокаїновій справі”.

Невдовзі після цього куруючий історію “колумбійських наркокур’єрів” заступник генпрокурора Віктор Трепак повідомив, що йде у відставку через конфлікт з новою очільницею Різницької – Іриною Венедіктовою.

Сам Трепак тоді повідомив ЗМІ, що востаннє вийде на роботу 30 березня 2020 року, однак затримався на кулька діб більше. Як наслідок, наказ про його звільнення з посади датовано 2 квітня 2020 року. Того ж дня Венедіктова призначила своїм заступником Ігоря Мустецу, якому відпочатку було передано функціонал повноважень Трепака.

Згодом той таки Мустеца виявив, що в останній день березня 2020 року його попередник своєю постановою закрив провадження щодо окремих фігурантів гучної історії у зв’язку з тим, що силовиками не були встановлені достатні докази для доведення винуватості осіб в суді і вичерпані можливості їх отримати (п.3 ч.1 ст.284 КПК України). Із цим новий заступник генпрокурора не погодився та 3 травня 2020 року – скасував рішення Трепака.

(Ігор Мустеца)

Зі скаргою на такі дії надалі до суду звернувся адвокат одного з підозрюваних “наркокур’єрів”, однак цей захисник (до слова, як і представник Офісу Генпрокурора) не з’явився в засідання під час розгляду справи. Неявку до палацу правосуддя суддя Бусик зарахувала як підтвердження того, що заявлені адвокатом вимоги не підтримуються та відмовила у їх задоволенні.

Залишити відповідь