Тернопільського поліціянта, який допомагав колезі отримати хабар, оштрафували на 42,5 тисячі

Тернопільський міськрайонний суд затвердив угоду про визнання винуватості у справі про пособництво в одержанні неправомірної вигоди.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 7 вересня.

3 травня цього року ввечері поліція зупинила машину поблизу лісу в селі Воробіївка на Тернопільщині. У патрульних виникла підозра, що водій напідпитку. Чоловік відмовився проходити перевірку на «Драгері», кажучи, що алкоголь не вживав, але дозволив поліцейському сфотографувати своє посвідчення. Патрульний пішов до службового авто, щоб перевірити, чи притягувався водій раніше. Чоловік постояв 10-15 хвилин і, побачивши, що до нього ніхто не підходить, поїхав додому. Приблизно в цей час на цьому ж місці патрульні зупинили автівку, якою керував син попереднього водія. Дізнавшись, що на батька хочуть скласти протокол, чоловік подзвонив родичу.

Згодом ввечері родич водія зустрівся із двома поліцейськими, які повідомили, що за нескладання протоколу про адмінправопорушення треба передати 20 тисяч гривень. На третій день чоловік передав усю суму.

Початково дії поліцейського та інспектора сектору реагування кваліфікували як одержання неправомірної вигоди, поєднане з вимаганням, і за попередньою змовою осіб.

За матеріалами справи, один із поліцейських надсилав на «Viber» повідомлення погрозливого змісту з вимогою якнайшвидшої передачі грошей. Один із патрульних виявився двоюрідним братом чоловіка, в якого вимагали кошти. У судовому засіданні підозрюваний говорив, що має з родичем погані стосунки і той міг його обмовити.

Згодом справу розділили, колишніх правоохоронців судили окремо і суттєво пом’якшили підозру.

Поліцейському інкримінували пособництво в одержанні інспектором (службовою особою) неправомірної вигоди (ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 368 КК України). Він визнав вину, уклав угоду і отримав покарання у вигляді штрафу — 42 500 гривень. Також йому заборонено на 1 рік обіймати посади в правоохоронних органах. Щодо інспектора поліції вироку наразі ще немає.

Залишити відповідь