Системний рекет, вимагання грошей з аптек, «наливайок», «кришування» вирубки лісу: уся правда про одіозну ГО «Потон» та інших псевдоактивістів. Частина перша

Police Control Ukraine ще на початку діяльності членів ГО «Потон» повідомляв про злочинну діяльність «активістів» цієї організації. Тоді правоохоронці ймовірно не помічали цього. А потім, ймовірно, почали «допомогати» злочинній діяльності вказаної громадської організації, даючи їй рости та продовжувати здійснювати свавілля на території міста  Харкова та Харківської області. Так на території Харківщини групи псевдоактивістів, серед яких навіть раніше неодноразово судимі, працювали під «кришою» правоохоронців, отримували з аптек та наливайок гроші та тероризували глав ОТГ, спокінесенько продовжували свою злочинну діяльність, прикриваючись патріотичними гаслами та використовуючи  українську символіку. Наразі ГО «Потон» має всі ознаки злочинної організації та банди, оскільки прослідковується чітка ієрархія в складі злочинної організації в особі голови – Оніщенка Павла. На даний час тільки ГО «Потон» фігурує у близько 10-ти відкритих кримінальних провадженнях.

У 2015 році ексоперуповноважений Московського РВ міліції Оніщенко Павло Олександрович  зареєстрував громадську організацію «Потон» («Постійний тонус»). Нібито на гарних громадських засадах почав боротьбу з «наливайками» та наркоаптеками. Але там де «мєнт»», там не все так просто. За нашою інсайдерською інформацією розкрутуку ГО профінансував заступник мера м. Харкова Ігор Терехов, аби у подальшому використовувати «ручних тітушек» у свої цілях.

 У 2018 році у Харківській міській раді Ігор Терехов провів нараду щодо боротьби з «наливайками». На ній був присутній і Павло Оніщенко. За його словами, ГО «Потон» була однією з ініціаторів цієї наради. 

Надалі Павло Оніщенко з Миколаєм Масловим під прикриттям «боротьби» з наркоаптеками, «наливайками» почали «кошмарити» ці заклади та самі або через посередників (з’являлись добрі дяді) вимагати у власників аптек та «наливайок» гроші під приводом, «мы избавим вас этой головной боли «борцов» за…», «ми вас не будемо чіпати та не прийдемо», «не буде розголосу та відповідних відео». Розцінки починались від  5 тис. грн до 20 тис. грн .  Це досить відома та стара схема. До речі, чіпали вони тільки невеликі аптеки, а великі мережі аптек не чіпали, хоча відомо, що майже у всіх аптеках продають лікарські засоби нарковмісним складом.

Потоновці не соромились бити жінок та стареньких.

Ред.: Багато наших підписчиків питають: «за що затримали потоновців?», «чому ми радіємо, що їх затримали?» та пишуть, що…

Gepostet von Police Control Ukraine am Donnerstag, 4. Juni 2020

Блогер Женя Зуб тільки після затримання потоновців, розповів за що звільнили Павла Оніщенко з Московського райвідділу міліції – відбирав у стареньких квартири. Потім на нього вийшла СБУ та відкрила справу. Оніщенко вдалось «порєшать». А от потім знову попався і його затримали. Начальник Московського РО – Євген Драка (той самий очільник карного розшуку Харківської області, якого побили та зламали йому щелепу) запропонував Оніщенко звільнитись за власним бажанням, той погодився. 

І знову про одіозну ГО «Потон»Блогер Женя Зуб розповів за що звільнили Павла Оніщенко з Московського райвідділу міліції…

Gepostet von Police Control Ukraine am Freitag, 12. Juni 2020

У вересні 2018 року члени ГО «Потон» , а саме Павло Оніщенко, Миколай Маслов, депутат Васищівської селищної ради Харківської області Черевко Олег Володимирович, Косарєв А. Та навіть неповнолітній Микита Сердняк  вчинили погром у аптеці мережі «ДоброДій АВД».  

«Сумарно вийшло, що вони купили там, здається, шість цих блістерів, цих упаковок, тобто за нормами, які передбачені стосовно цього препарату. Два блістера може купити будь-яка людина», – прокоментував Олексій Сасько.

У цих подіях приймав активну участь неповнолітній Микита Середняк.

Микита Середняк у футболці

Згідно ст. 304 КК України втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

За цією подією була відкрита справа за ч. 2 ст. 296 (Хуліганство, вчинене групою осіб) та ч. 3 ст. 206 ККУ (Протидія законній господарській діяльності, вчинена організованою групою).

Справа майже два роки тихесенько «лежала на полці», але як кажуть краще пізно, чим ніколи. Тільки після затримання членів «Потон» у червні 2020 року за напад на працівників СБУ та обрання їм запобіжних заходів, 16 червня 2020 року слідчі поліції в рамках цієї справи провели 10 обшуків та повідомили про підозру за  ч.2 ст. 296, ч. 3 ст. 206 ККУ : Оніщенко, Маслову,  депатутату селищної ради Черевко, Косарєву та вже повнолітньому Середняку.

Під час обшуків у фігурантів вилучено більше 30 банківських карток, мобільні телефони, флеш носії інформації, ноутбуки, ножі, кайданки, травматична зброя із набоями, а також посвідчення працівника поліції, термін дії якого закінчився. 

Як Police Control Ukraine повідомило джерело у правоохоронних органах, з аптек у Фрунзенському районі міста Харкова потоновці теж вимагали  гроші, 15 тис. грн  в місяць. Потім «активісти» отримували вказані кошти.

Ось ще декілька прикладів  відкритих кримінальних проваджень щодо злочинної діяльності ГО «Потон».

Ще тоді у 2018 році, після «боротьби» з місцевими наркоаптеками, потоновці почали показувати свою проросійську позицію та відношення до справжніх патріотів та українських військових. Ось такі «дискусії» вели потоновці  у Facebook з патріотами, особливо з Яною Червоною, волонтеркою та військовою батальйону «Донбас-Україна», яка теж писала про злочинну діяльність ГО «Потон» та їх проросійську позицію.

(Ось на СБУшників і напали).

У листопаді  Police Control Ukraine повідомляв, що «Потон» за час своєї «бурної» боротьби з наркоаптеками придбав  «Audi Q7» 2008 р..  Коли люди стали писати про це, він почав виправдовуватись «Вы фсе врете», відмовляючись від факту придбання автівки. 

Також повідомляли й про те, що Павло Оніщенко проголосив себе «оппозиционным начальником полиции Харьковской области». Та навіть тегали  СБУ у пості.

Ред.: Рассказ про самопровозглашенного начальника полиции Харьковской обл.😂🤦‍♀️Не хотели пиарить некого «Потона» он же…

Gepostet von Police Control Ukraine am Samstag, 10. November 2018

Через деякий час він зняв з реєстрації автівку, наразі на його ім’я вона не зареєстрована.

Влітку 2018 року «Потон» приїхав підігрівати народне невдоволення щодо сейсморозвідки й газовидобування в селі Лизогубівка Харківського району. Тоді там діяла така «активістка» Тетяна Черкашина, яка намагалась всіляко розхитати ситуацію.

Приїжджі підбурювачі зірвали сесію сільської ради, щоб його голова зареєструвала створення в Лизогубівці ініціативної групи жителів. Оніщенко пояснив людям, що тепер вони – влада в селі, а не обрані ними ж голова і депутати сільської ради.

«Боротьба «Потона» проти розвідки газових родовищ була спрямована на підприємства політичного опонента Віктора Медведчука (ОПЗЖ) Вадима Новинського («Опозиційний блок»). Розвідка велася на замовлення «Пром-Енерго Продукт». Ця компанія входить до групи «Смарт-Холдинг» Вадима Новинського», – повідомляє «Накипіло».

12 грудня  2018 року патрульні поліцейські затримали п’яного голову ГО «Потон», тоді Оніщенко Павло відмовився від проходження огляду на стан алкогольного спягніння. На Павла Оніщенко був складений протокол за ч.1 ст. 130 КУпАП та постанова за 121 ст. КУпАП.

Слід зазначити, що у 2018 році Оніщенко виклав на своєму каналі відео під назвою «Трезвый 2018 год». Але коли його зловили п’яним за кермом, він видалив відео. 

Ось декілька кадрів з його відео.

Ред.: ОПГ «Притон» уничтожала конфискованный алкоголь 🤦‍♀️Напомним, ночью 12 декабря в Харькове задержали пьяного основателя организации "POTON" – Онищенко Павла В час ночи патрульные обнаружили нарушение ПДР Украины, так называемый “Потон” (Павел Онищенко) управлял автомобилем Hyundai Getz АХ 5524 СЕ с не работающей подстветкой номерного знака в темное время суток.После остановки «Потон» начал убегать от полицейских ,но патрульные догнали нарушителя.Далее во время общения с так называемым «Потоном» патрульные обнаружили признаки алкогольного опьянения.После предложения прохождения освидетельствования «Потону» ,он отказался. Отказ от прохождения мед. освидетельствования несет за собой ответственность по 130ой ст. КУпАП.На Павла Онищенко был составлен протокол по ч.1 ст. 130 КУпАП и постановление по 121 ст. КУпАП. P.S. Видео с обещанием не пить в 2018 году «Потон» закрыл😂😂😂

Gepostet von Police Control Ukraine am Donnerstag, 13. Dezember 2018

У квітні 2019 року Люботинський міський суд Харківської області визнав голову громадської організації «Потон» Оніщенко Павла Олександровича винним за ч. 1 ст. 130 КУпАП (водіння автомобіля в нетверезому стані), але закрив справу за термінами.

Також Police Control Ukraine повідомили власні джерела, що «боротьбу» за наливайками на ТЦ «Барабашово» у 2019 році  потоновцям профінансували як нардеп Олександр Фельдман, так і мер міста Генадій Кернес.

На позачергових виборах 2019 року депутатів до Верховної Ради України Павло Оніщенко  балотувався в одномандатному окрузі №173 (Основ’янський та частина Слобідського району міста Харкова) від партії «Опозиційна платформа – за життя» – політичної сили кума Путіна Віктора Медведчука.


Трохи раніше виборів, у червні 2019 року Оніщенко прибув підтримати проросійських активістів організацій «Трудовая Харьковщина» і «Союз советских офицеров», які під поваленим пам’ятником Жукову зібралися щоб покласти квіти до колишнього пам’ятника кривавого Маршала. Та підтримати  «любителя русского мира» Андрія Лесика, який при кожному зручному випадку заявляє, що на Донбасі «идет гражданская война», а «РФ – братская Украине страна». Оскільки на заході також були присутні активісти «Фрайкору» Оніщенко намагався «грати» по правилам та відкрито не показувати свою проросійську позицію.

В осені 2019 року Оніщенко облили зеленкою. Оніщенко припустив, що зеленкою його облили активісти «Національного корпусу». Дивне припущення, оскільки Павло Оніщенко до цього співпрацював із Нацкорпусом, та нібито разом займався боротьбою з наливайками.

Нагадаємо, раніше Police Control Ukraine  повідомляв, що  ГО «Потон» «співпрацює» у корупційних схемах з поліцейськими.  

Потоновці потім звісно записали відео «вы все врете» з  образами на адресу Police Control Ukraine.

Після того, як Президент провів нараду щодо незаконної вируки лісу на Харківщині  та зателефонував Віктору Сисі – директору Гутянського лісгоспу, «Потон» нібито розпочав свою «боротьбу» з вирубкою лісу. Але і тут, як виявилось не все так просто. 

Як нам повідомили власні джерела «Потон» під приводом боротьби з «чорними лісорубами» застосував таку ж схему, як і з аптеками. З лісових господарств «Потон» вимагав 6 тис. доларів США в місяць, а з лісопілки 1-2 тис. доларів США в місяць.  Не погані розцінки, згодні? Якщо таку суму сплачуюють, то потоновці не перешкоджають діяльності та відповідно  підприємство не зазнає збитків.

Маємо декілька прикладів і цієї злочинної діяльності  ГО «Потон» та інших громадських організацій накшталт «Ми Харків’яни» та  ГО «Правове співтовариство Накипіло».

23 грудня 2019 року на дорозі близько м. Богодухів водій «Mazda 6», з порушенням ПДР, без державних номерних знаків з надписом «Потон» здійснив обгін водія «КАМАЗ» з правої сторони, після чого без включення відповідного сигналу різко перестроївся у лівий ряд та аварійно загальмував транспортний засіб «Mazda 6», чим змусив аварійно загальмувати завантажений «КАМАЗ».  Водій вантажівки згідно договору транспортного перевезення, укладеного між ТОВ «СУМИБУД-С» та перевізником, здійснював перевезення лісоматеріалів  з Гутянського лісництва.

Миколай Маслов заблокував вантажівку автівкою «Toyota Highlander». Потім відразу під’їхав третій транспортний засіб «Ланос», темно-зеленого кольору, також без державних номерних знаків та з надписом «Потон», піджав «Toyota Highlander». Тим самим ці три автівки без державних номерних знаків з надписами «ПОТОН» заблокували «КАМАЗ».  Один з потоновців почав безпідставно звинувачувати водія у незаконній діяльності та вимагав надати документи на транспортний засіб та товар. Водій надав чоловіку належні документи, в тому числі, товарно-транспортні накладні. У зв’язку з незаконністю дій представників ГО «Потон» адвокат Яковець К.І. в інтересах ТОВ викликав поліцію. Потоновці також викликали поліцію.

Тільки через 4 години, попри надані адвокатом та водієм вантажівки документів працівникам поліції, потоновці розблокували «КАМАЗ».

«Протягом вказаного часу 4 особи, що представлялися представниками ГО «Потон», грубо порушили ПДР, вчинили ряд адміністративних правопорушень, грубо порушили громадський порядок, вчинили незаконне втручання в господарську діяльність, завдали значну майнову та моральну шкоду ТОВ «СУМИБУД-С», ФОП, водію «КАМАЗ». При цьому представники ГО «Потон» стверджували, що зупинка транспортних засобів, їх огляд, перевірка документів передбачена Статутом громадської організації ГО «Потон», що є грубим порушенням гарантій передбачених Конституцією України, КУпАП, Законом України «Про Національну поліцію»»,- зазначив адвокат Кирил Яковець.

26 грудня 2019 року «Потон» на «Toyota Highlander», «Volkswagen Tiguan», та  «LADA»  приїхали на територію ДП лісгоспу –ДП «Гутянський лісгосп». Не маючи  належних доказів та повноважень, не зважаючи на явну заборону зі сторони посадових осіб лісгоспу, потоновці з хуліганських мотивів, з метою перешкоджання господарській діяльності, незаконно проникли на огороджену територію державного підприємства – на виробничі цехи, перебування на яких без попереднього вступного інструктажу, спецспорядження заборонено навіть працівникам лісгоспу. Потоновці погрожували працівникам підприємства, даючи їм незаконні вказівки, використовуючи психологічний тиск, та зривали робочий процес.

Після наполегливих прохань та вимог представників лісгоспу покинути територію підприємства, голова ГО «Потон» дістав вогнепальну зброю – пістолет та направив його в сторону працівників лісгоспу, тим самим створюючи загрозу їх життю та здоров’ю. При цьому, інші потоновці підтримували рішення свого лідера Онищенко дістати пістолет і погрожувати присутнім.

Достижение «ПОТОН» от 26.12.2019 – фабула преступления ⛔️🧟‍♂️🧟‍♂️⛔️26.12.2019 около 11-00 часов группа лиц – участников общественной организации «ПОТОН», код 39834356, в составе: главы Онищенко Павла, акробата Маслова Николая и 2 неустановленных лиц, на транспортных средствах «Тойота Хайлендер», н.з. АХ9005ЕА, «Фольксваген Тигуан», н.з. GE LL-QQ 561, «Лада», н.з. 2330, прибыли к территории государственного предприятия лесхоза.Без надлежащих разрешений и полномочий, при явном запрете со стороны должностных лиц лесхоза, указанные представители «ПОТОН» с хулиганских мотивов с целью препятствования хозяйственной деятельности незаконно проникли на огороженную территорию государственного предприятия, а именно на производственные цеха, где нахождение без инструктажа, спецснаряжения запрещено даже работникам лесхоза.В продолжение своих преступных мотивов, указанные представители «ПОТОН» начали угрожать работникам предприятия, давая им незаконные указания, используя психологическое давление, и срывать рабочий процесс.После настоятельных просьб и требований представителей лесхоза покинуть территорию предприятия, глава «ПОТОН» достал огнестрельное оружие – пистолет и направил в сторону работников лесхоза.При этом остальные представители «ПОТОН» вербально и невербально поддерживали решение Онищенко выхватить пистолет и с хулиганских мотивов угрожать присутствующим, что подтверждает единый умысел на применение огнестрельного оружия у всей преступной группы «ПОТОН»На основании изложенного, в действиях вышеуказанных представителей ГО «ПОТОН» усматриваются признаки состава преступления, предусмотренного частью 4 статьи 296 УК Украины – хулиганство совершенное группой лиц с применением огнестрельного оружия.Материалы уже собраны, виновные понесут заслуженную ответственность.

Gepostet von Адвокат Кирилл Яковец am Donnerstag, 26. Dezember 2019

Наразі за вказаними фактами, в провадженні слідчого відділу Богодухівського ВП ГУНП в Харківській області перебуває кримінальне провадження за  ч. 2  ст. 296 КК України.

ОТОБЬЮ КЛИЕНТОВ у ОТБИТЫХ ГО «ПОТОН» 🙈🙊🙊В продолжение рубрики «псевдоактивисты – вымагатели» в поле зрения попала…

Gepostet von Адвокат Кирилл Яковец am Donnerstag, 26. Dezember 2019
Gepostet von Адвокат Кирилл Яковец am Samstag, 28. Dezember 2019

(Полная версия часть 1)Достижения «ПОТОН» в лесхозе от 26.12.2019 – фабула преступления ⛔️🧟‍♂️🧟‍♂️⛔️С целью избежания…

Gepostet von Адвокат Кирилл Яковец am Donnerstag, 26. Dezember 2019

(Полная версия часть 2)Достижения «ПОТОН» в лесхозе от 26.12.2019 – фабула преступления ⛔️🧟‍♂️🧟‍♂️⛔️С целью избежания…

Gepostet von Адвокат Кирилл Яковец am Donnerstag, 26. Dezember 2019

Слід зазначити, що у вказаному кримінальному провадженні первісно внесені відомості до ЄРДР за  фактом хуліганських дій  ГО «Потон» на території ДП «Гутянський лісгоп» від 26 грудня 2019 року. А поліція в порушення вимог ст. 214 КПК України та Положення про порядок ведення ЄРДР, внесла зміни до фабули ЄРДР зазначеного кримінального провадження та об’єднала факти від 23 грудня 2019 р. та 26 грудян 2019 р., надивлячись на різні дати правопорушень, місця вчинення злочинів, потерплих та навіть склад учасників ГО «Потон», які вчиняли кримінальне правопорушення.

Крім того, ухвалою слідчого судді Богодухівського районного суду Харківської області від 17 січня  2020 року у справі  зобов’язано орган досудового розслідування внести відомості до ЄРДР за заявою адвоката Яковця К.І. щодо кримінальних правопорушень, передбачених ст. 397 КК України (втручання в діяльність захисника чи представника особи), ст. 398 КК України (погроза або насильство щодо захисника чи представника особи).

Вранці 30  грудня 2019 року потоновці прибули до будинку батька Віктора Сиси (директра ДП «Гутянського лісогосподарства»). Один із представників ГО «Потон» наніс Сисі Миколі Васильовичу удар долонею руки в область обличчя. Тим самим спричинив  йому тілесні ушкодження. Ступінь тяжкості нанесених ушкоджень підтверджується висновком судово-медичної експертизи.

Також, 30 грудня у Золочіві Маслов та інші особи з числа ГО «Правове співтовариство Накипіло»  та «Ми Харків’яни» прибули на територію пилорами ТОВ «СУМИБУД-С». Потоновці з іншими «активістами» також перешкоджали виробничому процесу та завдали  матеріальних збитків підприємству.

«Активісти» відбирали телефони у працівників вищевказаного підприємства, порушуючи їх права. Своїми діями, представники ГО «Потон» спричинили вимушену зупинку у виробництві підприємства. Потоновці здійснювали фізичний та психологічний вплив на працівників підприємства. Також потоновці з іншими «активістами» здійснювали спроби пошкодити та демонтувати огорожу на території вищевказаного товариства.  Учасники ГО «Потон» під час здійснення такої «акції» нібито боротьби із незаконною вирубкою лісу, із застосуванням вибухових сумішей та вогнепальної зброї, піддали небезпеці життя та здоров’я усіх осіб, що знаходилися на території підприємства та на його околицях.

За цими подіями в провадженні слідчого відділу Золочівського відділення поліції Дергачівського відділу поліції ГУНП в Харківській області перебуває кримінальне провадження за ст. 356 КК України (самоправство).

Також  30 грудня 2019 року, потоновці разом з іншими «активістами» ГО «Правове співтовариство Накипіло» та «Ми Харків’яни» з`явилися за адресою житла Сиси Віктора Миколайовича та самовільно проникнули на його територію, де з особливою зухвалістю, тимчасово, завдаючи тілесних ушкоджень іншим особам, утримуючи їх, не дозволяючи їм вільно пересуватись під тиском погроз та образ, з винятковим цинізмом, та законно перебували на території житла Сиси  та почали порушувати громадський порядок.

Це все вони знімали на відео.

Потоновці разом з іншими «активістами» здійснювали спроби пошкодити та демонтувати огорожу на території житла Сиси. Такі дії зазвичай кваліфікують як порушення недоторканості житла чи іншого володіння особи (ч.1 ст. 162  КК України) та хуліганство, вчинене групою осіб ( ч.4 ст. 296 КК України). Відповідно до ст. 30 Конституції України, кожному гарантується недоторканність житла.

За цими подіями, в провадженні слідчого відділу Золочівського відділення поліції Дергачівського відділу поліції ГУНП в Харківській області перебуває кримінальне провадження  за ч.1 ст. 296 КК України  (хуліганство).

Всі ці активісти у месенджерах спокійнесенько обговорюють схеми «обилечивания» бізнесу.

На цьому відео з чатів псевдоактивістів- ГО «Потон», «Накипіло» і «Ми Харків’яни» вони відкрито обговорюють як наїхати на підприємство і потім вимагати з них кошти.

«Мамонт» (він же Владислав Безрук) теж під час ефіру повідомив, що «Ми Харків’яни» кришують проституцію  та наливайки.

Як стало відомо Police Control Ukraine керівництвом та працівниками Богодухівського, Золочівського, Дергачівського ГУНП в Харківській області та Дергачівською місцевою прокуратурою Харківської області на користь третіх осіб систематично вчиняються протиправні дій з перевищенням та зловживанням службовим становищем, направлені на втручання в господарську діяльність окремих суб’єктів господарювання в частині невтручанні в незаконні дії з боку злочинних угруповувань, в тому числі ГО «Потон».

Безпосередніми організаторами вказаних зловживань є керівник Дергачівської місцевої прокуратури Харківської області Пієв Станіслав Сергійович, який, в тому числі, через підлеглого начальника Золочівського відділення Дергачівської місцевої прокуратури Лещенка Дениса Руслановича, надає незаконні вказівки працівникам Золочівського та Дергачівського відділів поліції, які їх виконують всупереч законодавства.

До речі очільник Дергачівської місцевої прокуратури є сином директора ДП «Вовчанське лісове господарство»  Пієва Сергія  Миколайовича. 

Сергій Пієв

Як Police Control Ukraine розповів адвокат Кирил Яковец, котрий неодноразово звертався до правоохоронців з приводу злочинної діяльності ГО «Потон», правоохоронці неналежно проводять досудове розслідування кримінальних проваджень за фактами незаконних дій ГО «Потон», умисно не вносять відомості до ЄРДР за заявами про вчинення кримінальних правопорушень та відповідних ухвал слідчого судді, проводять незаконні зупинки, огляди та вилучення вантажних транспортних засобів та вчиняють подальші незаконні дії при проведенні досудового розслідування у безпідставно розпочатих кримінальних провадженнях, які завідомо не мають ознак кримінальних правопорушень. 

Також 17 січня 2020 року  у приміщенні Московського суду м.Харкова під час судового засідання з обрання запобіжного заходу для Сиси В.М. відбувся ряд кримінальних правопорушень, вчинениих членами ГО «Потон». 

Так потоновці з’явились на судове засідання, і між ними та іншими особами (вільними слухачами, знайомими Сиси М.В., іншими), присутніми у залі судового засідання з цієї справи та у коридорі суду, відбулося зіткнення, під час якого потоновці чинили числені провокації,кидалися речами (телефоном), чинили потосовки, бійки, наносили легкі тілесні ушкодженя іншим особам.

Також Павло Оніщенко наніс чоловіку поранення на руці ножем, внаслідок чого чоловік був госпіталізований до лікарні іі відповідно до судово-медичної експертизи із садном на тлі синця на голові, кисті руки, синцями на шиї.

Окрім цього у присутності великої кільності працівників поліціії на теріторії суду потоновці закидали продуктами харчування (яйцями) автомобіль, який був припаркований на прилеглій теріторії суду, і зробили отвори в шинах автомобіля, випустивши з них повітря, що принесло майнову шкоду власнику. На дії працівни поліцїї  ніяк не реагували.

А інший фігурант ОЗУ «Планктон» ,який називає себе «начальник Харькова», вирішив помститися за свого очільника….

Gepostet von Police Control Ukraine am Freitag, 17. Januar 2020

Під час вчинення ряду кримінальних правопорущень  потоновцями працівники Московського ВП ГУНП в Харківській області,  які знаходились у  залі суду прилеглій території суду, не використовували превентивних методів забезпечення правопорядку, не перевірили присутніх осіб на наявність з собою заборонених речей та предметів (не виявили ніж у Оніщенко П.), не виконували своїх обов’язків, щодо припинення протиправних дій членів ГО «Потон». 

За цими подіями в провадженні слідчого відділу Московського відділу поліції ГУНП в Харківській області перебуває кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 КК України.

На даний час, в порушення ст. ст. 56, 214 КПК України потерпіла сторона та її представники не повідомлені належним чином про початок досудових розслідувань, витяги з ЄРДР не надані.

Також, при здійсненні, адвокатом Яковцем Кирилом Івановичем професійної діяльності 26 грудня 2019 року, а саме надання правової допомоги ДП «Гутянський лісгосп» та ТОВ «СУМИБУД-С», потоновці неодноразово нецензурно виражались та погрожували адвокату при особистих зустрічах. Павел Оніщенко на своїй сторінці у Facebook почав висловлювати в сторону адвоката образи та погрожувати фізичним насильством. В продовження своїх злочинних умислів потоновці викладали в соціальні мережі відео з погрозами та образами адвокату.

Крім того, СУ ГУНП в Харківській області та СУ СБУ в Харківській області в порядку ст. 214, 216, 218 КПК України скеровані до Основ’янського ВП ГУНП в Харківській області заяви адвоката Яковця К.І. від 3 січня 2020року  щодо кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст. 397, 398 КК України. Вказані заяви зареєстровані у ЖЄО Основ’янського ВП ГУНП в Харківській області та в порушення вимог ст. 214 КПК України розглядаються дільничним інспектором в порядку Закону України «Про звернення громадян». Вказані порушення залишись поза увагою місцевих прокуратур, що мають здійснювати нагляд за додержанням законів при початку та проведенні досудового розслідування.

Представником потерпілих направлені в порядку ст. 308 КПК України 3 скарги до Дергачівської місцевої прокуратури та Харківської місцевої прокуратури, однак відповіді не надано, заходів реагування не вжито, порушення не усунуті, досудове розслідування не активізовано, чим, окрім іншого, порушуються розумні строки проведення досудового розслідування за вказаними кримінальними правопорушеннями, вчиненими представниками ГО «Потон».

Вказана систематична бездіяльність та зловживання повноваженнями з боку місцевих відділів поліції та прокуратур вказують на злочинне прикриття діяльності ГО «Потон».

ГО «Потон»  має всі ознаки злочинної організації та банди, оскільки прослідковується чітка ієрархія в складі злочинної організації в особі голови – Оніщенка Павла, організацію створено для систематичного здійснення тяжких та особливо тяжких злочинів, таких як протидія законній господарській діяльності, напади на громадян незаконне поводження зі зброєю та інші, кількість членів організації явно більша за 5 осіб, банда озброєна вогнепальною зброєю, яка активно застосовувалась при нападі на підприємство, організація є внутрішньо та зовнішньо стійкою, на що вказує бездіяльність поліції під час вчинення нею злочинів, що в свою чергу свідчить про можливість злочинного зговору із правоохоронними органами та наявність тісних зв’язків з їх представниками та наявність тісних зв’язків всередині організації, про що свідчить взаємодопомога та злагодженість члені злочинної організації під час вчинення злочинів. Відповідні ознаки відповідають ознакам банди, передбаченим Постановою Пленуму Верховного суду України від 23.12.2005  N 13 та ознакам злочинної організації, передбаченим ч. 4 ст. 28 КК України та відповідне діяння кваліфікується за ст. 257 КК України.

««ГО «Потон» здійснювала свою незаконну діяльність. незважаючи на численні заяви про вчинені кримінальні правопорушеня та рішення за результатами розгляду слідчими суддями скарг, досі не здійснено жодних ефективних заходів щодо припинення таких діянь з боку членів ГО «Потон», досудове розсідування не проводиться. Такі дії органів поліції та їх службових осіб вказують на систематичне зловживання своїм службовим становищем та перевищення своїх повноважень Богодухівським та Золочівським відділами поліції ГУНП в Харківській області та Дергаівською місцевою прокуратурою.Попри подані заяви про вчинені правопорушення, до ЄРДР були внесені відомості лише за правовою кваліфікацією ч. 1 ст. 296 КК України. Ігнорування факту вчинення інших кримінальних правопорушень є нічим іншим як службовою недбалістю та перевищенням службових повноважень, передбаченими ст. ст. 365, 367 КК України»», – зазначає адвокат Кирил Яковець.

Лише після подання потерпілою стороною скарг до суду за фактами незаконних дій відносно Сиси М.В., ТОВ «СУМИБУД-С», грубого порушення громадського порядку з боку ГО «Потон», слідчим відкрито спаву щодо самоправства (ст. 356 КК України), хоча за явними ознаками кваліфікація вчинених кримінальних правопорушень відповідає ч. 2 ст. 206, ст. 293, ст. 294, ст. 257 та ч. 4 ст. 296 КК України.

Слобожанська січ

У квітні 2020 року Оніщенко створює «Слобожанську січ», яка нібито повинна стати  виразником «волі народу.

«Слобожанская сечь, которую мы строим – это будет общественный орган власти в дальнейшем. Он не построен, мы ее достроим, пригласим сюда всех общественников Харьковской области, скажем, сколько организаций, сколько сотен, сколько общин территориальных, которые будут входить в состав Сечи. Мы здесь будем принимать решение регионального и национального характера, и будем эти решения от имени Сечи настоящей будем эти все решения реализовывать», – повідомляє у відео Оніщенко.

«Водночас меседжі, які виголошує Павло Оніщенко, дивним чином збігаються з тезами російської пропаганди. А початок «відродження слобожанського козацтва» збігся з хвилею чуток про підготовку спецслужбами РФ заворушень із використанням козацьких організацій»,- йдеться у статті «Накипело»

У ЗМІ останні місяці повідомляється, що РФ активізувала роботу саме в напрямку створення козацьких формувань на кордоні з Україною.

Затримання та обрання запобіжних заходів

3 червня 2020 року очільник одіозної ГО «Потон» сам себе задокументував: за пару годин до нападу на співробітників СБУ та  резонансного затримання, очільник ГО «Потон» Павло Оніщенко заявив, що вони у «Слобожанській січі» будуть відкривати вогонь на ураження.

Ред.: Самі себе задокументували: за пару годин до затримання, очільник ОЗУ «Потон» заявив, що вони будуть відкривати вогонь на ураження.

Gepostet von Police Control Ukraine am Mittwoch, 3. Juni 2020

Потім над «Слобожанською січчю» літав квадрокоптер. Потоновці, побачивши квадрокоптер, поїхали в ліс шукати кермувальників квадрокоптера. У лісі вони знайшли автомобіль «Renault Duster» днз «АХ9520НА». Нібито в авто швидко забігли три людини в масках. 

Павло Оніщенко та Миколай Маслов заблокували машину співробітників СБУ, поклали дерево, аби автівка не змогла виїхати, та спустили їй колеса ножем.. На відео з місця події Оніщенко дістав свій пістолет. Відео змонтоване та далі в авто був постріл з травматичної зброї. Також потоновці розбили вітрове скло в автівці.

«Я буду вас просто резать и отсижу 20 лет. Даже если вы ГБР. У вас преступный приказ»,–каже Микола Маслов.

На відео очільник одіозної ГО – Павло Оніщенко та його підлеглий Миколай Маслов.

Ред.: Ось і відео з авто правоохоронців, на яке напали «активісти» ГО «Потон», порізали колеса та розбили вітрове скло, а також зробили один постріл зі зброї у бокове скло.«Я буду вас просто резать и отсижу 20 лет. Даже если вы ГБР. У вас преступный приказ».На відео очільник одіозної ГО – Павло Оніщенко та його підлеглий Миколай Маслов.#поліція #Харків

Gepostet von Police Control Ukraine am Donnerstag, 4. Juni 2020

Відео з іншого ракурсу, де потоновці напали на працівників СБУ 

На відео потоновці самі кажуть, що «это дергачевские СБУшники».  

Відео як потоновців затримувала поліція.

Відео як потоновців поклали в землю#поліція #Харків

Gepostet von Police Control Ukraine am Donnerstag, 4. Juni 2020

Павлу Оніщенко та Миколаю Маслову було повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 345 ККУ (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) та за ст. 348 ККУ (посягання на життя працівника правоохоронного органу). Максимальне покарання згідно з санкціями статей передбачає тюремне ув’язнення строком до 15 років або довічне позбавлення волі.

Потоновці також погрожували керівнику одного з відділів поліції та перешкоджали його вільному пересуванню. Інцидент стався 2 червня близько 15:00 у сквері поблизу вулиці Жон Мироносиць. Потім конфлікт продовжився у фойє адмінбудівлі обласного главку поліції.»,–зазначили у пресслужбі обласного главку. Слідчі поліції відкрили за даним фактом кримінальні провадження за ч. 1 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) та ч. 1 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

Київський районний суд обрав запобіжний захід Павлу Оніщенко у вигляді тримання під вартоюна 60 діб без права внесенння застави.

Миколай Маслов (той, що називає себе «Начальник Харькова») почав різати собі руку в залі засідань. Так він показав що «клянеться кров’ю». Йому викликали швидку.

Ось і відео як потоновець Маслов різав собі вени.

Gepostet von Police Control Ukraine am Freitag, 5. Juni 2020

Суд і його відправив до СІЗО на 60 діб без права внесенння застави.

Іншим учасникам одіозної ГО «Потон» – Єрмолову, Кононенко та Саніну, підозрюваних у посяганні на життя співробітників СБУ суд теж обрав запобіжні заходи. 38-річного та 42-річного мешканця Краснокутщини заарештовано на 60 діб з правом внесення застави 420 тисяч гривень. П’ятого учасника подій, 34-річного мешканця Краснокутського району, поміщено під цілодобовий домашній арешт.

«ВПО Фрайкор» проти «Потон»

Після затримання потоновців ГО  «ВПО Фрайкор»  зробила заяву : «Потон- проросійські рекетири». 

Ми, націоналістичні та ветеранські організації Харкова, заявляємо, що організація «Потон» є проросійськими…

Gepostet von ВПО Фрайкор am Donnerstag, 11. Juni 2020

Police Control Ukraine поспілкувався  з керівником ГО «ВПО Фрайкор» Георгієм Тарасенко.

Чому стільки років «Фрайкор» не помічав злочинної діяльності цих псевдоактивістів? 

««Потон» давно зрозумів «правила» гри, що не можна відверто займатись проросійською риторикою, бо дуже швидко ним зацікавляться патріоти і силові органи. Він постійно «прибігав» до реальних, дієвих патріотичних та націоналістичних організацій  та намагався якось «підлащитись». Якщо у нього виникав з кимось конфлікт, з нами, або з іншими патріотами, він завжди намагався зійти з конфлікту та казав, що він патріот, намагаючись причипити український прапор, та казав, що він брат козацького роду і т.д..».

Чи можете надати приклади коли «Потон» прикривався патріотичними гаслами та прапорами, та їх антинаціональної діяльності?

«Потон постійно любіює російську ідею та проштовхує тези російської пропаганди. Вимагає правоохоронців затримувати патріотичних активістів, які проводять виховну бесіду з сепаратистом Лесиком.

Чи можете надати приклади бандитизму/ рекету потоновців? 

«Вони нападають навіть на «білий» бізнес, підтримуючи рейдерське захоплення, вдерлись на приватну територію – складські приміщення підприємця. У підприємця усе оформлено законно. Рейдерша, яку підтримували потоновці, через чорного реєстратора викинула підприємця з реєстру власності на будівлі. У нього ще залишалось право власності на землю, що і давало право там знаходитись. Підприємець в усіх  судових інстанціях переміг цю рейдершу. За фактом шахрайських дій відносно  рейдерши відрито провадження.»

Січ створили разом з проросійськими «козаками» для розхитування ситуації в регіоні? 

«Зараз йде активізація усіх «козачеств» у регіоні, і вони усі взаємодіяли та спілкувались із Павлом. «Козачества» використовуються для дистабілізації ситуації в регіоні. Усі ці «козачества» були учасниками у 2014 році так званої «российской весни». 

Зараз «Потон» намагається виїхати на хайпі, на тому, що суспільство зробить з нього великого патріота. Але він ніякий не патріот, а латентний калаборант та ватник, який займається  просто бандитизмом та рекетом, та не має нічого спільного з патріотизмом. Ті, хто його підтримують, намагаються проштовхнути такий образ, що він «жертва режиму», що він найгарячіший патріот, і це його пресують погані державні органи.

Ми як патріотиотична спільнота міста Харкова кажемо, що ця людина ніякий не патріот, а скоріше ватник та сепаратист. Ми громадська організація і у нас не має важелів держави.».

НАРАЗІ

  • Поліція Харкова встановлює потерпілих в результаті можливої протиправної діяльності громадської організації «Потон». Та звертається до громадян, які потерпіли від дій ГО «Потон», повідомити інформацію на спецлінію 102, за місцем мешкання до територіальних підрозділів поліції, або до слідчого управління ГУНП в Харківській області за телефоном +380577059077.
  • 18 червня в Харківському апеляційному відбудеться розгляд апеляційної скарги адвоката Оніщенка Павла на ухвалу суду про застосування запобіжного зазоду у вигляді тримання під вартою.
  • Також, якщо Ви потерпіли від дій ГО «Потон», можете звертатись за консультацією або допомогою до адвоката Кирила Яковця, який має досвід роботи із беззаконням та свавіллям таких «ГО».

Якщо вам ця частина була цікава і вона набере резонансу, Police Control Ukraine опублікує інші частини викриття псевдоактивістів ГО «Правове співтовариство Накипіло»  та «Ми Харків’яни». Надсилайте нам факти злочинної діяльності цих ГО та інших псевдоактивістів.

1 Коментар
  • Ганна

    Ця частина була цікава та сподобалась.
    Опублікуєте будь ласка інші частини викриття псевдоактивістів ГО «Правове співтовариство Накипіло» та «Ми Харків’яни».

Залишити відповідь