Суддя знайшов у реєстрі ухвалу ВАКС про дозвіл на обшук в його кабінеті і звернувся в СБУ

Вищий антикорупційний суд арештував речі, вилучені з кабінету судді Юр’ївського суду Дніпропетровської області.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу від 2 квітня.

Арештовано принтер, картридж до нього, системний блок, мобільний телефон судді, а також копії адміністративних справ і оригінал заяви про відвід судді.

У січні цього року працівники поліції склали на чоловіка протоколи за порушення правил карантин (ч.1 ст.44-3 КУпАП) і порядку ведення господарської діяльності (ст.164 КУпАП).

У кінці січня громадянин з’явився до суду для розгляду цих справ, де зустрів знайомого суддю, який вже колись розглядав його справу. Суддя нібито поцікавився у чоловіка, чого прийшов, запропонував відійти покурити і сказав, що справу можна вирішити на його користь. 

9 лютого у засіданні щодо порушення карантину, яке проходило в кабінеті, суддя зробив перерву і передав чоловікові пачку сигарет марки «Ротманс-Роялс», кажучи, що він забув її минулого разу. Вийшовши з приміщення суду, чоловік відкрив коробку і знайшов там аркуш паперу з надрукованим текстом, що в суді є дві адміністративні справи, по кожній з яких сума штрафу – 17 тис. грн. Для успішного розгляду чоловік нібито має передати 15 тисяч гривень судді. Гроші треба принести в судове засідання в пачці з-під сигарет.

Згодом виявилося, що одна зі справ розподілена на іншого суддю. Тоді суддя, який начебто хотів гроші, сам надрукував заяву про відвід цього судді і вручив чоловікові. Заява про відвід надійшла на розгляд судді, який начебто сам її і писав, а тепер задовольнив. Після цього адміністративні справи об’єднали в одне провадження.

30 березня 2021 року детективи НАБУ провели обшук службового кабінету судді Юр’ївського суду і вилучили техніку та документи.

Записка з проханням передати неправомірну вигоду у розмірі 15 тисяч гривень та заява про відвід судді виготовлені в кабінеті судді за допомогою комп’ютерної техніки, принтеру та картриджу. Тепер проведуть експертизу, чи виготовлялись ці документи за допомогою вилученого обладнання.

Детектив повідомив, що 26 березня 2021 року о 22:06 год. та о 22:59 год. суддя переглянув ухвали Вищого антикорупційного суду від 12 березня 2021 року про надання дозволу на проведення обшуку в його кабінеті. Суддя зміг побачити ці ухвалами, користуючись правами повного доступу в Єдиному державному реєстрі судових рішень (тобто такі ухвали не були публічні, але їх моли побачити працівники суду, які мають повний доступ до реєстру). Суддя зайшов до реєстру у позаробочий час, можливо, з особистого мобільного телефону. Під час обшуку на мобільному телефоні суддя знайдено листування з невстановленою особою, метою якого може бути уникнення відповідальності за злочин, що також має доказове значення для досудового розслідування. Зокрема, 29 березня 2021 року суддя обмінявся інформацією з абонентом «Алексей СБУ Павлоград», переславши копію протоколу щодо чоловіка, який заявив на нього у НАБУ.

ВАКС переконався з огляду телефона, що в історії одного із браузерів є інформація про вхід до Єдиного державного реєстру судових рішень. 

Представник власника телефону казав, що суддя все ще не перебуває в статусі підозрюваного.

Минулого тижня на сайті ВРП з’явилася заява судді Михайла Білинського про втручання в його діяльність.

Суддя розповідає, що розглядав адмінпротоколи щодо одного чоловіка. Під час засідань у кабінеті громадянин вів себе дивно і підозріло. 

«Робив незрозумілі натяки, заводив розмови про якісь домовленості, що більше грошей йому ніхто не позичить… просив тривалу перерву в судовому засіданні, щоб скористатися послугами захисника, то навпаки просив розглянути справу якомога швидше, відмовився присідати на стілець. Після завершення одного із чергових судових я засідань я ледь змусив … покинути мій кабінет, декілька разів повторивши, що на сьогодні засідання завершено… накінець я підвівся зі стільця і жестом вказав на двері. Зі змісту слів і дій … було дуже важко зрозуміти, що він пропонує мені неправомірну вигоду. Коли дійсний намір став мені зрозумілий, я 27 березня 2021 року звернувся до Павлоградського відділення СБУ, а 29 березня 2021 року до Дніпропетровського управління СБУ з тим, щоб злочинні дії були зафіксовані та викриті», – написав Білинський.

30 березня у кабінеті судді та за місцем проживання пройшли обшуки на підставі ухвал у справі, що суддя начебто вимагає неправомірну вигоду. Серед іншого вилучено диск із електронним цифровим підписом судді, що позбавляє його можливості підписувати рішення.

Білинський призначений на посаду судді Юр’ївського суду Указом Президента України від 12 травня 2020 року.

Залишити відповідь