Суд виправдав від збуту амфетаміну, тому що СБУ спокусила заявника угодою

Деснянський районний суд м.Чернігова виніс виправдувальний вирок у справі за звинуваченням про збут амфетаміну.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 19 грудня.

Звинувачувався начальник караулу 3-го державного пожежно-рятувального посту (смт.Михайло Коцюбинське) Управління ДСНС України у Чернігівській області.

У листопаді 2017 у позаслужбовий час чоловік начебто на прохання знайомого купив на 1 тис. грн амфетаміну і передав йому. Останній попередньо заявив у правоохоронні органи.

Обвинувачений скоєння злочину не визнав та показав, що знав заявника, але не спілкувався з ним останні три роки. Якось цей знайомий подзвонив йому, ініціював зустріч і попросив допомогти йому купити амфетамін. Обвинувачений відмовився, пояснивши, що таким не займається. Протягом двох тижнів заявник дзвонив йому з тим же проханням, і, зрештою, обвинувачений погодився звести його з чоловіком, котрий, як він знав, вживає наркотики. Вони втрьох зустрілися. У заявника ще не вистачило грошей і обвинувачений доклав свої 200 грн. Жодного зиску з цього він не мав і вважає, що став жертвою провокації. Щодо особи, в якої купували, виділено окреме кримінальне провадження.

Заявник розповідав суду, що раніше обвинувачений начебто пригощав його амфетаміном, періодично продав йому. Продавець, матеріали щодо якого виділено в окрему справу, також ствержував, що вживав разом із обвинуваченим наркотики.

Між тим, вдома в обвинуваченого ніяких наркотичних речовин не знайшлося. Раніше цей чоловік до кримінальної відповідальності не притягувався. На думку суду, окрім показань заявника, в СБУ не було достатніх доказів, щоб підозрювати особу у злочинних діях і організовувати оперативну закупку. Крім того, заява про злочин не містить відмітки про дату її прийняття, що суд тлумачить як ознаку маніпуляцій із матеріалами справи.

Заявник станом на момент порушення кримінальної справи перебував у значній залежності від правоохоронних органів, оскільки сам обвинувачувався у вчиненні тяжкого злочину – збуті наркотиків. У 2017 він працював інспектором «Чернігівського слідчого ізолятору» і приніс в установу канабіс, щоб продати засудженому, але не встиг цього зробити. Чоловікові загрожувало від 6 до 10 років позбавлення волі. Однак через піврокhу після скерування справу до суду прокурор уклав з ним угоду про визнання винуватості. При цьому в угоді одночасно йдеться про застосування ст.69 КК – тобто призначення покарання м’якшого, ніж передбачено законом, так і застосування ст.75 КК – звільнення від покарання з випробувальним терміном. Поки угода ще не була затверджена судом цей обвинувачений стає заявником в іншій справі. Тільки після здійснення ним оперативної закупки суд затверджує угоду в його справі і він отримує 5 років умовно.

Відтак суд визнав факт провокації з боку агента правоохоронних органів. Суд вважає, що СБУ за допомогою свого агента не розслідували кримінальне правопорушення, а чинили вплив на особу з метою вчинення такого кримінального правопорушення.  
У судовому засіданні тягар доведення відсутності провокації покладається на прокурора, який цього не зробив. Відсутні будь-які фактичні дані, що обвинувачений раніше був причетний до збуту наркотиків.

Залишити відповідь