Суд ув’язнив на 1,5 роки шахрая, який намагався «розвести» на хабар начальника відділу поліції

Луцький міськрайонний суд Волинської області засудив чоловіка, який обманом пробував заволодіти грошима начальника слідчого відділу Луцького відділу поліції.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 14 травня.

У лютому 2020-го обвинувачений за попередньою змовою зі своїм спільником і невстановленою особою вирішив шляхом обману незаконно заволодіти грошима незнайомої людини, а саме зателефонувати випадковій особі, ввійти в довіру, представившись знайомим і повідомити про неіснуючий факт дорожньо-транспортної пригоди. Під загрозою кримінальної відповідальності зловмисник хотів переконати співрозмовника дати йому гроші, щоб заплатити працівникам правоохоронних органів для закриття кримінальної справи, а також на відшкодування потерпілому.

Невстановлений слідством спільник обвинуваченого 12 лютого 2020 року, близько 11 год. 30 хв., зателефонував на стаціонарний телефон службового кабінету начальника слідчого відділу Луцького відділу поліції Головного управління Нацполіції у Волинській області та представилася його знайомим. Співрозмовник збрехав, що скоїв ДТП і постраждав пішохід. Після цього невстановлена особа, змінивши голос, представилася слідчим у кримінальному провадженні та повідомила, що зможе допомогти водієві, але тільки за 200 тисяч гривень в якості неправомірної вигоди прокурору, який є процесуальним керівником у справі, та матеріальної допомоги потерпілій особі. Невстановлена особа наголосила, що водієві загрожують серйозні наслідки – можливе позбавлення волі з позбавленням права керування транспортним засобом.

Начальник слідчого відділу поліції, сидячи по той бік телефона, начебто погодився допомогти знайомому, але сказав, що зможе дати лише 1850 доларів, бо більше не має.

Через годину обвинувачений та його спільник прибули на квартиру за вказаною адресою, де працівник поліції обіцяв дати їм гроші. Спільник залишився у машині і вів візуальне спостереження, а обвинувачений піднявся у квартиру. Він назвався стажистом прокуратури і озвучив вимогу передачі грошей для їх доставки в прокуратуру, але був затриманий.

Чоловіка звинуватили у замаху на шахрайське заволодіння грошима і підбуренні до передачі неправомірної вигоди.

Обвинувачений у суді все заперечував. Свій приїзд до Луцька пояснив тим, що працював кур’єром. При цьому, будь-яких відомостей про роботодавця, умови працевлаштування, конкретні обов’язки, умови кур’єрської доставки, розмір та умови оплати праці, він не повідомив. Лише пояснив, що спілкування з роботодавцем відбувалося виключно в телефонному режимі, а відшкодування вартості проїзду та проживання взагалі не було. Але суд у таку версію не повірив і вважає ці показання суперечливими.

Потерпілий підтвердив обставини справи. Після телефонного дзвінка він подав заяву про злочин і залучив двох працівників відділу поліції для виявлення злочинців. Правоохоронці виступили як свідки і розповіли, що обвинувачений приїхав і представився стажистом прокуратури та озвучив вимогу передачі йому грошей.

Також у матеріалах справи був диск з відеозаписом телефонних розмов потерпілого з невстановленою особою та обвинуваченим про передачу грошей. Зокрема, змінені анкетні відомості обвинуваченого, на думку суду, свідчать про конспіративні заходи з метою уникнення негативних наслідків у результаті вчиненого злочину.

Суд визнав чоловіка винним. Але вирішив, що йшлося виключно про шахрайство. Історія про ДТП була вигадкою і це виключає відповідальність за підбурювання до передачі неправомірної вигоди. Оскільки підбурювання може ґрунтуватися лише на правдивій інформації.

Обвинувачений раніше не судимий, родом із Луганська і начебто постійно проживав на непідконтрольній Україні території, їздив на заробітки за кордон, у тому числі, до Росії. Суд призначив йому 1 рік і 6 місяців позбавлення волі.

Із судових рішень вбачається, що затримали також спільника, який очікував обвинуваченого в машині. Матеріали щодо нього виділено в окреме провадження. 

Третій співучасник, який “випадково” подзвонив начальнику слідчого відділу Луцького відділу поліції, нібито залишається невстановленим.

Залишити відповідь