Суд скерував на новий розгляд справу львівського опера про незаконний пишучий брелок

Апеляційний суд скасував вирок стосовно старшого оперуповноваженого Дрогобицького ВП ГУ НП у Львівській області і скерував справу на новий розгляд у першу інстанцію.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу від 5 листопада.

У 2015 році оперуповноважений за невстановлених обставин придбав електронний пристрій у виді брелока від автосигналізації із вмонтованою відеокамерою та мікрофоном. У подальшому він начебто залучив раніше судимого чоловіка і на автомобілі з імітаційними номерами підвозив його до аптек, щоб той спробував купити там медичні препарати на кодеїновій основі. Всього об’їздили п’ять аптек. Перевірялась версія продажу заборонених лікарських засобів без рецепту. Придбання препаратів чоловік мав записувати на брелок.

За версією слідства, оперуповноважений використовував такий засіб негласного збору інформації без законних підстав.

Обвинувачений все заперечував, казав, що ніяких записів в аптеці не організовував. Однак із аптекарок впізнала себе на відео, але обвинуваченого та свідка не пригадувала.

Експертиза монтажу записів не виявила і начебто ідентифікувала мовлення обвинуваченого.

Працівника поліції оштрафувала на 3400 грн.

Прокурор оскаржив вирок, вимагаючи 2 роки позбавлення волі умовно, а захист – закрити справу за відсутністю складу злочину.

Апеляційний суд скарги сторін задовольнив частково і вирок скасував. У рішенні зазначено, що перша інстанція не перевірила і не оцінила обставин скоєння злочину – обставини придбання брелока залишились невстановлені.

Також не перевірено інформацію захисника щодо тиску СБУ на ключового свідка у справі (чоловіка, який заходив із брелоком в аптеки). Також не з’ясовано, чи обшук, під час якого вилучено засіб негласного фіксування, проводився в приміщеннях, на які ухвалою с суду надано дозвіл на обшук.

Тепер суд першої інстанції буде заново слухати справу.

Залишити відповідь