Суд присудив 1,2 мільйони компенсації чоловіку, якого 17 років звинувачували у крадіжці пістолета в п’яного поліцейського

Київський апеляційний суд стягнув 1,23 млн грн моральної компенсації за незаконні дії правоохоронних органів.

Про це повідомляє  «Судовий репортер» з посиланням на постанову від 19 травня.

1 травня 1999 року перебуваючи біля будинку № 11-А по вул. Харківське шосе у місті Києві, громадянин нібито став випадковим свідком, як незнайомці, один із яких у формі працівника міліції, вживали алкоголь.

5 березня 2002 року заступник начальника СВ Дніпровського РУ ГУМВС України в місті Києві порушив щодо цього чоловіка кримінальну справу за фактом викрадення вогнепальної зброї. 

За матеріалами справи, 1 травня 1999-го на Харківському шосе чоловік напідпитку підійшов до міліціонера, який також був п’яний, і, скориставшись його безпорадним станом, забрав пістолет. Підозрюваного взяли під варту, а через два місяці суд визнав його винним. Та ще за пів року апеляційний суд вирок скасував і відправив справу на новий розгляд. За другим разом Дніпровський суд Києва повернув матеріали прокурору для додаткового розслідування. У лютому 2005-го справу знову повернули прокурору для дорозслідування. У травні 2005 року через понад три роки тримання під вартою чоловіка звільнили на підписку про невиїзд. У серпні того ж року слідчий закрив справу за недоведеністю, але в наступному році заступник прокурора району це рішення скасував і провадження відновив. У березні 2020-го слідчий закрив справу за відсутністю складу кримінального правопорушення.

Чоловік звернувся до суду із позовом про стягнення компенсації за незаконні дії правоохоронців: фізичне та психологічне насильство, тримання під вартою, засудження.

Загальний строк перебування під слідством та судом становить 17 років 1 місяць 7 днів, з них 3 роки 2 місяці 16 днів він утримувався під вартою в Київському слідчому ізоляторі. Позивач скаржився, що йому завдано міліціонерами закриту черепно-мозгову травму, струс головного мозку. Крім того, кримінальна справа призвела до руйнування його сім’ї – у 2003 році жінка подала на розлучення і її пояснення з цього приводу зафіксовані у рішенні про розірвання шлюбу.

У січні 2021-го Шевченківський райсуд Києва стягнув позивачу тільки 248 тисяч гривень – тільки за три роки до першої постанови слідчого про закриття справи. Суд не визнавав, що чоловік і далі перебував під слідством після скасування цієї постанови і відновлення справи.

Апеляційний суд з цим не погодився і зазначив, що скасування постанови слідчого про закриття кримінального провадження відновило статус позивача як обвинуваченого, і заново вручення підозри у такому випадку не вимагалося, оскільки ще 15.03.2002 позивачу було пред`явлено обвинувачення та кримінальна справа до 02.03.2020 не була закрита.

Та обставина, що з часу скасування постанови слідчого про закриття кримінального провадження позивачу не обирався запобіжний захід та не вчинялися інші процесуальні дії, не змінюють його правового статусу обвинуваченого.

Суд присудив мінімально можливу суму компенсації за період перебування позивача під слідством та судом з 05.03.2002 по 25.08.2005 та з 17.07.2006 по 02.03.2020, що становить 1 230 000 грн (6 000 грн * 205 місяців).

Суд вважає, що сума відповідає принципам розумності та справедливості і є достатня для задоволення звичайних потреб позивача. Нарахування позивачем окремо відшкодування за застосування запобіжних заходів тримання під вартою та підписки про невиїзд, зміну сімейного стану тощо суд визнає обґрунтованим.

Залишити відповідь