Суд продовжив розслідування справи про дружину Князєва та «мішок грошей» через кордон

Личаківський районний суд Львова погодив клопотання про продовження на 6 місяців (до 23 березня 2021 року) строку досудового розслідування в кримінальному провадженні стосовно працівників митного посту Львівської митниці Державної фіскальної служби України, які рік тому пропустили автомобіль із незадекларованою готівкою на суму понад півмільйона євро. Відповідне рішення ухвалив слідчий суддя Сергій Гирич.

Йдеться про скандальну історію з “мішком грошей”, які було виявлено під час “закордонного автотріпу” колишньої дружини на той час очільника Національної поліції України Сергія Князєва. 21 вересня 2019 року жінка разом із партнерами по бізнесу Вадимом Каганом, Андрієм Посмітюкок та Бояном Маліком за 5 хвилин по “зеленому коридору” здійснила перетин кордону з Польщею на білому Mercedes-benz в пункті пропуску “Рава-Руська – Гребенне”.

Згідно однієї з версій, додатковий “комфорт” з українського боку Вікторії Князєвій і Ко забезпечували представники Державної прикордонної служби. Однак надалі трапився казус – VIP-автівку зупинили польські силовики, після чого місцеві ЗМІ розповсюдили інформаціє про начебто викриття спроби перевезення великої суми готівки без необхідного декларування.

“Затримано чотирьох осіб у зв’язку із підозрою на вчинення злочину з відмивання брудних грошей. Слідство у цій справі веде окружна прокуратура Замостя”, – заявив з цього приводу речник польської прокуратури Артур Шикула. Та згодом додав: після допиту цю четвірку відпустили без оголошення ним обвинувачення.

23 вересня 2019 року із заявою з приводу скандальної історії виступив сам Сергій Князєв. Він відкинув будь-які закиди на адресу Вікторії Князєвої, та заявив – його колишня дружина та особисто він “стали об’єктами інформаційної атаки”.

За його словами, власником виявленого “мішку грошей” насправді був Вадим Каган, що законно заробив та ці кошти після оформлення “угоди щодо продажу торговельного приміщення у центрі столиці”.

Тим не менш, після інциденту 21 вересня 2019 було розпочато “розбір польотів” по обидва боки кордону.

Зокрема, у відповідь на запит Dетектив-Info польські прикордонники повідомили – станом на березень 2020 року вивченням обставин інциденту продовжувала займатися районна прокуратура Замостя. Тут питання редакції залишили без відповіді, а в Національної службі доходів і зборів Міністерства фінансів Республіки Польща послалися на фіскальну таємницю, аргументуючи свою відмову надавати відомості про природу/характер виявлених 21 вересня 2019 року на кордоні грошей.

Паралельно вивченням заковик скандального інциденту вже в Україні зайнялося Державне бюро розслідувань. У листопаді 2019 року вітчизняні слідчі отримали санкцію Личаківського районного суду Львова на проведення процесуальних дій на території Республіки Польща.

ДБРівців тоді цікавила можливість отримання від польських колег копій кримінального провадження за мотивами “автотріпу Князєвої та Ко”, а також фото-відео матеріали на підтвердження незаконного переміщення через кордон близько 650 тис. євро. Чи була реалізована відповідна ухвала суду – невідомо.

Згідно фабули української справи про “мішок грошей”, провадження стосується ймовірно неналежного виконання службових обов’язків працівниками митниці (ч.2 ст.367 КК України) під час перетину кордону екс-дружиною Сергія Князєва та її компаньйонами. Відповідне провадження було зареєстровано 24 вересня 2019 року. Того ж дня на брифінгу Сергій Князєв заявив, що залишає посаду очільника Національної поліції України.

Джерело

Залишити відповідь