Столичні поліціянти намагалися заробити на чоловіку, який був у розшуку

Печерський суд Києва застосував запобіжний західо до громадянина і працівника поліції, які підозрюються у викраденні людини і вимаганні хабара.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на ухвалу від 26 серпня.

Наприкінці квітня 2021 року чоловіку стало відомо, що громадянин є підозрюваним у кримінальному провадженні, яке розслідується ГУНП у Львівський області, та оголошений у розшук.

Він розповів це старшому дільничному офіцеру та старшому слідчому Голосіївського УП ГУНП у місті Києві. У подальшому в чоловіків виник спільний злочинний умисел викрадення розшукуваного громадянина з метою вимагання від нього неправомірної вигоди за неповідомлення про його місцезнаходження львівської поліції.

Пособник голосіївських поліцейських запросив громадянина на зустріч 27 квітня близько 22 години неподалік «ЦУМу» на Хрещатику. Поблизу будівлі Київської міської держадміністрації до розшукуваного підійшли два правоохоронці, взяли його під руки і затримали. Старший слідчий показав громадянину службове посвідчення.

Чоловіка посадили в машину і начебто озвучили йому вимогу передати 10 тисяч доларів за нескладання документів про затримання. У випадку незгоди йому погрожували, що він буде доставлений до Голосіївського УП ГУНП у місті Києві, поміщений до ізолятора тимчасового тримання, та в подальшому доставлений до Львова. При цьому поліцейські почали рух у напрямку відділку поліції. Дорогою пособник правоохоронців неодноразово наголошував і радив затриманому заплатити, щоб уникнути кримінальної відповідальності.

Затриманому вдалося переконати працівників поліцїі зменшити суму — до 4 тисяч доларів, а також вмовити їх прийняти гроші частинами. Близько опівночі чоловік передав викрадачам у погонах 54 тисячі: 30 тисяч зняв зі своїх банківських карток, 15 тисяч позичив, а ще 10 тисяч готівкою зібрав за місцем проживання, куди заходив у супроводів двох працівників поліції.

Наступного дня близько 18 год.40 хв. чоловік перерахував ще 27 тисяч на картку пособнику поліцейських, а ще через день вніс на картку ще близько 14 тисяч. А всього передав співробітникам поліції — 95 тисяч гривень.

Наразі є інформація про те, що в кінці серпня Печерський суд Києва застосував запобіжні заходи до двох підозрюваних — один із яких був пособником у викраденні людини працівниками поліції і отриманні ними неправомірної вигоди.

Обох чоловіків суд узяв під варту із альтернативною застави — 181 600 грн.

Водночас 2 вересня до Шевченківського суду Львова надійшов обвинувальний акт щодо чоловіка, якому інкримінується підроблення документів і шахрайство групою осіб. Раніше цей обвинувачений перебував у розшуку. Він фігурує у справі про організовану злочинну групу, яка шахрайством заволодівала коштами банків, отримуючи кредити на основі підроблених документів.

Залишити відповідь