Співробітники СБУ ймовірно катували затриманого: надягнули мішок на голову та вивезли до лісосмуги

Державне бюро розслідувань почало розслідування справи щодо співробітників СБУ, які, за попередньою версією, катували та жорстоко поводилися із затриманим громадянином.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook перший заступник Директора Державного бюро розслідувань Ольга Варченко .

Приводом для розслідування стало повідомлення голови Моніторингової місія ООН з прав людини.

У повідомленні зазначено, що у квітні 2016 року співробітники СБУ затримали громадянина, а потім – надягнули йому на голову мішок та вивезли до лісосмуги. Там кілька годин катували та били його, про що свідчать численні тілесні ушкодження різного ступеню важкості.

Після цього постраждалого звільнили та доправили до лікарні з побоями. Щоб не поскаржився і не видав їх, правоохоронці погрозами змусили його підписати процесуальні документи.

Кримінальне провадження розслідують за ч. 2 ст. 365 ККУ (перевищення службових повноважень).

Мова йде про перевищення влади або службових повноважень, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих йому прав чи повноважень, що супроводжувалися насильством або погрозою застосування насильства, застосуванням зброї чи спеціальних засобів або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого.

Якщо провину співробітників СБУ буде доведено у суді, їм загрожує 3-8 років позбавлення волі й заборона займати певні посади чи займатися певною діяльністю протягом 3 років.

Залишити відповідь