Смертельна стрілянина в харківському ресторані: кримінальне минуле учасників, дозвіл на зброю вбитого та інші подробиці (ФОТО)

1 листопада 2020 року у Харкові близько 6-ої ранку в ресторані «Biani Champagneria», який знаходиться за адресою вул. Ярослава Мудрого, 21, під час бійки було вбито 37-річного Смірнова Руслана Володимировича, який зайшов до закладу в масці та почав стріляти з «травмату» в компанію відпочиваючих чоловіків. Під час стрілянини було поранено одного з чоловіків – 32-річного Шаповалова Дмитра Сергійовича.

Як Police Control Ukraine повідомило джерело у правоохоронних органах відпочіваючі чоловіки входять до ОЗУ «Залютінські», яке належить кримінальному авторитету Мітрову Леоніду, відомому як «Мітруша».

«Попередньо встановлено, що протягом ночі 01.11.2020 у ресторані “Біані” відпочивала компанія чоловіків. Приблизно о 05.30 до ресторану зайшов невідомий в масці та безпричинно почав здійснювати постріли з травматичної зброї у присутніх чоловіків. Між невідомим з травматичною зброєю та групою чоловіків виникла бійка, в ході якої невідомому з травматичною зброєю були спричинені ножові поранення. Після бійки компанія невідомих втікла, а невідомий, який стріляв з травматичної зброї помер на місці»,- йдеться в оперативній довідці управління карного розшуку Харківщини, яку опублікував Telegram-канал «Kharkov v ZakonE».

Вбитий 37-річний Руслан Смірнов раніше судимий за ч. 3 ст. 185 ККУ (крадіжка).

Стріляв він з зареєстрованого травматичного пістолета «Форт-12Р». Дозвіл на зброю виданий у липні 2018 року ГУНП в Харківській області строком до 9 липня 2021 року.

Як повідомляють ЗМІ – охоронець народного депутата Дмитра Шенцева. Проте сам нардеп заперечує, що це його охоронець.

Також слід зазначити, що за адресою ресторану «Biani Champagneria» зареєстроване ТОВ «ЮСТА» – належить дружині нардепа Шенцевій Нонні Анатоліївні та Зейналовій Гюльназ Зейнал Кизи. Основна діяльність ТОВ – діяльність ресторанів та надання послуг мобільного харчування.

Як Police Control Ukraine повідомили власні джерела, відповідним рестораном займаються та арендують приміщення у ТОВ зовсім інші люди: Руслан Ісмаілов, Владислав Вишневський (Вишня) та Ігор Луганський.

Руслан Ісмаілов
Владислав Вишневський (Вишня)

З матеріалів оперативної довідки поліції випливає, що поранений Дмитро Шаповалов сам звернувся до лікарні та повідомив лікарям, що поранення отримав на «Олексіївському житловому масиві», а обставин отримання поранень не пам’ятає. Шаповалов отримав вогнепальне поранення потилиці, грудної клітини, правого плеча та пальця правої руки. До лікарні його доставив невідомий чоловік, якого вже розшукує поліція.

Дмитро Шаповалов

Шаповалов Дмитро Сергійович – народився у Харкові, раніше судимий. Неодноразово доставлявся до відділків поліції за підозрою у вчинення злочинів та притягувався до адміністративної відповідальності за порушення ПДР. У 2009 році відносно Шаповалова порушувались кримінальні справи за вчинення злочинів передбачених ч. 3 ст. 357 (незаконне заволодіння будь-яким способом паспортом або іншим важливим особистим документом),  ч. 2 ст. 190 ККУ (шахрайство) (по справі також проходили Петров Артем Сергійович, Іванов Кузьма Михайлович), ч. 2 ст. 186 ККУ (грабіж). У 2010 році – ч. 1 ст. 122 ККУ (умисне тілесне ушкодження середньої тяжкості). У 2011 році – ч. 2 ст. 296 ККУ (хуліганство групою осіб). Дмитро Шаповалов неодноразово відбував покарання в установах відбування покарань.

У 2011 році притягувався до кримінальної відповідальності за грабіж (шляхом ривку у реалізатора квітів в кіоску викрав 250 грн). З 27 грудня 2011 по 18 січня 2012 перебував у розшуку за вчинення хуліганства, групою осіб (ч. 2 ст. 296 ККУ).

У 2016 році відносно Шаповалова Д.С. порушувалось кримінальне провадження за ч. 4 ст. 296 ККУ (хуліганство із застосуванням зброї), разом з ним по справі проходив Попов Кирило Сергійович.

6 травня 2016 року Шаповалов в групі з Пашковим Олегом Анатолійовичем, Куришевим Максимом Євгеновичем, Козлюком Сергієм Миколайовичем, під загрозою застосування пістолета, завоводіли мобільним телефоном та автомобілем «AUDI» Гладуш Я.В. (ч. 3 ст. 289 ККУ, ч. 2 ст. 187 ККУ).

Той самий одійозний Сергій Козлюк – «бігунок», який співпрацює зі слідчим управлінням у Харківській області. Який у березні 2020 року влаштував ДТП з патрульними. До речі, по справі ДТП досі нікому не повідомили про підозру.

Козлюк проходить обвинуваченим за кількома статтями Кримінального кодексу у справі нападу на журналіста Вадима Макарюка та він частенько спокійнесенько «тусується» з поліцейськими.

Шаповалов був учасником ГО «Сотня Лева» та в групі з іншими учасниками ГО 10 серпня 2015 затримувався у Чернігівській області. При обшуку автівок вилучалась зброя та боєприпаси. За даним фактом порушувалось кримінальне провадження. Колишній член громадської організації «Опора».

З 2017 року Шаповалов перебуває на підписці про невиїзд.

5 вересня 2019 року відносно Шаповалова за ч. 1 ст. 345 ККУ, щодо протидії працівникам ДСО під час блокування руху автомобіля Каретникових, які перебували під державною охороною.

По цій справі Шаповалов разом із ще трьома чоловіками (Солоп Павло Володимирович, Кухтін Артем, Савелій Мамаєв) обвинувачені.

Як повідомляли у пресслужбі прокуратури області, 5 вересня 2019 року поліцейські забезпечували охорону родини підприємців. Вони є потерпілими в кримінальному провадженні про вимагання та їм надали державну охорону. Коли сім’я збиралася на роботу, поблизу будинку на них чекала група агресивно налаштованих чоловіків. Останні спробували прорватися до подружжя повз правоохоронців нібито для вирішення якихось «справ». Їх не пустили, і тоді зловмисники почали погрожувати співробітникам спецпідрозділу. Чоловіки фотографували поліцейських на мобільний та залякували, що тепер, маючи їх фото, вони легко знайдуть їх близьких з метою фізичної розправи. Охоронці викликали підмогу. Разом з колегам посадили підприємців в автівку і залишили місце події. Проте порушники продовжили переслідування вже на автомобілі. Конфлікт продовжився біля офісу бізнесменів. Знову були погрози життю та здоров’ю правоохоронців і спроби «поспілкуватися» з підзахисними. Врешті-решт поліцейські зупинили протиправні дії чоловіків.

Наразі ця справа слухається у Фрунзенському районному суді м. Харкова. У листопаді 2019 року під час досудового слідства чоловіки уклали угоди про примирення між потерпілими.

Нагадаємо, Савелій Мамаєв підозрюється у побитті керманичів управління карного розшуку Харківщини, яке сталось у квітні цього року.

Залишити відповідь