Смертельна ДТП за участі харківського патрульного, в якій загинули молодята. Минуло 5 років, а винний не покаран

Судовий розгляд справи про резонансну смертельну ДТП за участі патрульних йде вже 5 років. Аварія, яка сталася 10 липня 2016 року, забрала життя подружжя Ані і Кирила Ананьєва. Винуватець аваріїпатрульний Олександр Мамотюк влаштовує особисте життя та продовжує працювати в поліції.

Аварія сталася рано вранці 10 липня 2016 року в центрі Харкова. Тоді на перехресті вулиць Сумської та Динамівській зіткнулися патрульний «Prius», «Москвич 2141» і «Samand». Водій патрульного «Prius» врізався в «Москвич», удар припав на заднє пасажирське сидіння. За кермом поліцейської автівки був 22-річний лейтенант поліції Олександр Мамотюк. В результаті ДТП двоє пасажирів старенького «Москвича» (молодята) 27-річний Кирил Ананьєв і 18-річна Анна Ананьєва – померли на місці. Коли Анна вилетіла через заднє скло машини і, пролетівши метрів десять, впала біля стіни житлового будинку, – вона була вже мертва. Як і її чоловік, який вилетів через бокове скло «Москвича».

Місце поховання подружжя

Патрульний Мамотюк рухався на заборонний сигнал світлофора з величезним перевищенням швидкості і не зміг забезпечити безпеку дорожнього руху при проїзді перехрестя вулиць Олеся Гончара та Сумської.

Олександр Мамотюк

«10.07.2016 о 03:48, керуючи оперативним транспортним засобом – автомобілем «Тоуota Рrius», реєстраційний номер 211917 (на синьому фоні) , виконуючи невідкладне службове завдання, використовуючи спеціальні візуальні засоби, прямуючи по вул. Сумській у місті Харкові в напрямку від вулиці Дерев’янка до вулиці Маяковського, під’їжджаючи до регульованого перехрестя вулиць Сумської та Динамівської у місті Харкові, легковажно розраховуючи на їх відвернення, не забезпечив безпеку дорожнього руху під час керування оперативним транспортним засобом, чим грубо порушив вимоги пункту 3.1 Правил дорожнього руху України, при цьому не зупинився перед дорожньою розміткою (стоп-лінією) та перехрещуванню проїзною частиною після подання світлофором сигналу, який забороняє рух, що передбачено пунктом 8.10 Правил дорожнього руху, перед початком руху не переконався, що це буде безпечним і не створить перешкод або небезпеки іншим учасникам дорожнього руху, що передбачено пунктом 10.1 Правил дорожнього руху, Під час вибору в установлених межах безпечної швидкості руху не врахував дорожню обстановку, щоб мати змогу постійно контролювати рух транспортного засобу та безпечно керувати ним, що передбачено пунктом 12.1 Правил дорожнього руху, перевищив дозволену максимальну для населених пунктів швидкість руху транспортних засобів (60 кілометрів на годину), що передбачено пунктами 12.4 та 12.9 б Правил дорожнього руху, виїхав на зазначене перехрестя та допустив зіткнення автомобіля «Тоуоtа Рrius» з лівою задньою боковою частиною кузова автомобіля АЗЛК 2141, реєстраційний номер АХ4924ХІ, під керуванням ОСОБА_4, що перетнув ближню межу зазначеного перехрестя та смугу руху автомобіля патрульної поліції по вулиці Трінклера, внаслідок чого настали тяжкі наслідки у вигляді загибелі пасажирів автомобіля АЗЛК.»

Брехливі свідчення копа на суді шокували багатьох, дивлячись в очі матері загиблої Анни, Мамотюк заявив, що він рухався 60 км/год і на зелений сигнал світлофора. А надалі на суді він сказав, що їхав на виклик з включеними проблисковими маячками.

«Була включена і сирена. Проїжджав через перехрестя на зелений сигнал світлофора. Автомобіль «Москвич» виїхав несподівано, тому часу на маневр просто не було».

Втім, ні водій автомобіля «Samand», ні водій «Москвича» не бачили і не чули світлових і звукових сигналів патрульної «Toyota Prius». Слідство встановило, що водій «Москвича» виїхав на перехрестя на зелений сигнал світлофора

Що наразі

Патрульний Олександр Мамотюк, який був за кермом поліцейської автівки та вбив молоду сімейну пару, з 2016 року спокійно ходить на свободі та працює в поліції. За ці роки він одружився, перевівся до полку поліції «Дніпро-1» (підрозділ поліції особливого призначення) та у нього народився син.

Мамотюк у полку поліції «Дніпро-1»
Олександ Мамотюк після виходу з СІЗО

Поки Мамотюк влаштовує своє особисте життя, пройшло 5 років як він не притягнутий до відповідальності.

Суддя ознайомлюється з матеріалами справи. З 4 томів залишилося 1,5 томи. Постійні перенесення. То хворіють, то йдуть у відпустку… 21 липня має відбутися чергове засідання. Про це Police Control Ukraine повідомила мати загиблої Анни – Олена Протасова.

Чергове судове засідання у справі

«За ці 5 років побачила наскрізь прогнилу правоохоронну і судову систему! Реформа?! Ні,…не чули! У кого гроші, той і сильніше. Життя ламаного гроша не варте, навіть два життя… А от життя підозрюваного напевно дороге – три адвоката успішно борються за його свободу. Постійні переноси судових засідань, чергові ознайомлення зі справою нових прокурорів, адвокатів, «страшні» хвороби учасників судового процесу. У справі фінішна пряма, але на скільки вона буде довгою замовчується.
За ці 5 років підозрюваний Мамотюк одружився і народив сина. Ось тепер, сподіваюся, він розуміє, що значить поховати дітей, ніколи не обійняти, ніколи не почути «Мама, я дома!»…»,–розповіла Олена Протасова.

Схоже, що справу про смертельну ДТП таки вдається зам‘яти та дочекатися проходження строків у які можна притягнути винних до відповідальності – від 3 до 10 років (ч.3 ст.286 ККУ). Тобто залишилось ще 5 років, у які можна притягнути винних до відповідальності.

Система, відчувши слабину суспільства, яке забуло або забило на те, що відбувається, продовжує стабільно «відмазувати» злочинців в своїх рядах. Якщо раніше справа набула неабиякий резонанс та навіть влаштовувся пробіг против «копів-вбивць» та на підтримку правосуддя у цій справі, то наразі, нажаль, журналісти вже не відвідують судові засідання.

Залишити відповідь