Скандальний рівненський прокурор заповів своє майно судді, яка судить його за хабарництво

Екс-прокурор Березнівського відділу Сарненської місцевої прокуратури Андрій Таргоній, який прославився інцидентом із Сашком Білим, заповів своє майно на тисячі гривень судді Ірині Незнамовій. 

Вона у Кузнецовському міському суді вела справу за звинуваченням п.Таргонія у хабарництві. Заповіт став причиною для відводу судді, тож вона звернулася до Вищої ради правосуддя зі скаргою на дії підозрюваного. Експерти в сфері судочинства назвали це одним із найоригінальніших способів відводу судді.

Про це повідомляє «Рівне вечірнє».

А. Таргоній підозрюється в отриманні в липні 2015 року неправомірної вигоди в розмірі 50 тис. Грн. (Ч. 3 ст. 368 КК). Обвинувальний акт щодо А. Таргоній, який працював в органах прокуратури аж до 2020 року, вже давно знаходиться в суді, однак будь-якого вироку суду немає до сих пір. Він то не ходить в судові засідання, то намагається реєструвати стосовно судді кримінальне провадження, що в підсумку змушує суддів брати самовідвід. Цього разу екс-прокурор придумав новий спосіб домогтися відводу судді.

19 березня 2021 року мало відбутися чергове судове засідання у справі екс-прокурора. Однак 16 березня в канцелярію суду обвинувачений подав заяву про відвід судді І. Незнамової в зв’язку з тим, що він давно її знає і не раз брав участь у судових процесах під її головуванням як прокурор.

Крім того, обвинувачений повідомив, що оскільки довіряє судді, то в установленому законом порядку, він заповідає судді своє майно. А саме – всі наявні у нього грошові кошти, гоночний велосипед (вартістю 19 500 грн.), колекцію поштових марок (вартістю 7 тис. Грн.), колекцію монет (вартістю 5 500 грн.) і мобільний телефон вартістю 29 700.

Згідно з текстом заповіту, складеного 15 березня 2021 року І. Незнамова може розпоряджатися зазначеним майном в разі смерті А. Таргонія.

При цьому обвинувачений зазначив, що з урахуванням обставин, що склалися, у нього тепер виникли сумніви в неупередженості судді І. Незнамової, тому він просить задовольнити заявлений відвід і передати справу на розгляд іншому судді Кузнецовського міського суду.

У свою чергу, в своєму повідомленні до Ради правосуддя І. Незнамова зазначила, що до 2020 року взагалі не була знайома з А. Таргонієм, а дізналася про нього лише після того, як до неї надійшла відповідна кримінальне провадження. І. Незнамова зазначила, що своїми діями обвинувачений намагається дискредитувати її як суддю і надати на неї тиск.

«Викликають занепокоєння неправомірні дії обвинуваченого щодо збору, використання моїх персональних даних без згоди на це», – також додала суддя.

Крім того, вона зазначила, що в діях обвинуваченого вбачається правопорушення, передбачене ст. 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу.

Тепер розбиратися в даній ситуації буде Вища рада правосуддя.

Залишити відповідь