Скандальний лісоруб Сиса завдав державі збитків на понад 4 млн грн: прокуратура повідомила про підозру

Прокуратура Харківської області повідомила про підозру директору ДП «Гутянське лісове господарства  у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки) директору ДП «Гутянське лісове господарство».

Про це повідомляє пресслужба прокуратури області.

Зазначається, що директор зазначеного державного підприємства, несумлінно ставлячись до своїх прямих обов’язків та неналежно їх виконуючи, не забезпечив належне зберігання майна державного підприємства, яке йому було ввірене. Внаслідок вказаних дій  у Володимирському лісництві ДП «Гутянське лісове господарство» невстановленими особами у жовтні-листопаді минулого року здійснено незаконну порубку та вивезення понад 200 дубів. У результаті державі було завдано збитків майже на 4,2 мільйони гривень.

Як відомо директором ДП «Гутянське лісове господарство» є Сиса Віктор Миколайович.
 
Наразі вирішується питання  про  відсторонення  вищевказаного директора державного підприємства від займаної посади та обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту. 

Згідно ч. 2 ст. 367 КК України підозрюваному загрожує позбавлення волі на строк від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та зі штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Нагадаємо, у жовтні минулого року НАБУ і САП затримали директора Гутянського лісгоспу Віктора Сису на пропозиції 100 тисяч доларів хабара детективу НАБУ. За ці гроші Віктор Сиса хотів закрити справу про відчуження деревини «його» лісгоспом пов’язаним із собою фірмам. Потім суд дозволив зняти електронний браслет Сисе. Адвокати Віктора Сиси заявили, що чиновник потребує лікування

Досудовим розслідуванням встановлено, що 10 жовтня 2019 року Сиса запропонував та 30 жовтня передав детективу Національного антикорупційного бюро хабар у розмірі 100 тисяч доларів.

2 листопада 2019 року суд взяв Сису під варту з правом внесення застави в сумі 4,9 млн грн, 4 листопада застава була внесена, а Сиса звільнений з-під варти. При цьому він не може виїжджати з населеного пункту, в якому проживає – смт Золочів, без дозволу детектива або прокурора, за виключенням виїзду до місця своєї роботи. Сиса має повідомляти детектива про зміну місця проживання, утримуватися від спілкування зі свідками, здати на зберігання паспорти, носити засіб електронного контролю. Вказана ухвала діяла до 28 грудня 2019 року.

Посилаючись на ризик, що підозрюваний може переховуватися від слідства, знищити або приховати речі чи документи, які мають істотне значення для встановлення обставин правопорушення, впливати на свідків, перешкоджати кримінальному провадженню, прокурор просив суд продовжити строк дії покладених на підозрюваного обов`язків до 31 січня 2020 року.

Прокурор клопотання підтримав та пояснив, що досудове розслідування триває, зокрема, проводяться заходи, направленні на встановлення автомобіля та водія, які були залучені підозрюваним до передачі грошей детективу НАБУ. Також у зв`язку з завантаженістю експертної установи не проведена експертиза документів.

Захисники просили суд скасувати необхідність носити електронний засіб контролю, тому що Сиса проходить лікування в кардіологічному відділенні Обласної клінічної лікарні, у зв’язку із чим має відвідувати вказаний медичний заклад, “а необхідність кожного разу отримувати дозвіл детектива становить деякі незручності через значну відстань між місцем проживання підозрюваного та місцем проведення досудового розслідування”.

Суд клопотання прокурора задовольнив частково і звільнив Сису від необхідності носити електронний браслет. Інші зобов’язання він має виконувати й надалі.

Залишити відповідь