Щури на кухні, цвіль та антисанітарія у камерах в Одеському СІЗО

Низка порушень була виявлена при перевірці установи представниками омбудсмена.

«Під час моніторингового візиту виявлено ряд порушень вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій і норм у сфері поводження із засудженими та особами, узятими під варту.»,–повідомили у прес-службі Уповноваженого з прав людини при ВР.

Попри встановлений ліміт наповнення установи у 1227 осіб, в ній утримуються 1235 в’язнів. Вказане свідчить про перенаповнення слідчого ізолятора та недотримання норми площі на одного засудженого чи узятого під варту.

У приміщеннях збірного відділення установи та камерних приміщеннях встановлено, що деякі з них не відповідають встановленим нормам, там відсутні примусова вентиляція, вікна та лавки для сидіння.

Приміщення перебувають в антисанітарних умовах: задуха, підвищена вологість, пліснява. Утримувані вимушені користуватися саморобними вентиляторами.

Під час візиту також встановлено численні порушення в організації харчування. Організація дотримання санітарно-гігієнічних вимог при обробці продуктів, приготуванні, зберіганні, роздачі їжі та митті посуду, контроль дотримання кухарями та іншим персоналом їдальні особистої гігієни – належним чином не проводиться. Окрім того, працівники харчоблоку не пройшли обов’язкове медичне обстеження. При цьому, моніторинговою групою зафіксовано наявність у цих приміщеннях щурів та велику кількість комах. Вказане може призвести до спалаху кишково-шлункових захворювань осіб, які утримуються в установі.

«Перебування в таких приміщеннях можна охарактеризувати як катування, жорстоке або таке, що принижує гідність, поводження або покарання.»,– наголосили у прес-службі Уповноваженого з прав людини.

За результатами моніторингового візиту Міністерству юстиції України буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав в’язнів та наданням рекомендацій щодо їх усунення.

Залишити відповідь