Сервіс з надання віртуальних SIM-карток припинив роботу в Україні: заявляють про переслідування та шантаж з боку поліції

Компанія Virtualsim припиняє роботу в Україні. Причиною надавачі віртуальних SIM-карток назвали шантаж та незаконні дії поліції 

Про це йдеться в заяві компанії Virtualsim передає Еспресо.

В компанії Virtualsim заявили, що в ході розслідування підпалу анархістами кабінету слідчого управління поліції у м Києві в протест через буксування в розслідуванні вбивства застреленого п’яними поліцейськими п’ятирічного Кирила Тлявова та зґвалтування в Кагарлику, силовики вдались до шантажу та нанесли компанії збитки на кілька тисяч доларів.

У Virtualsim розповіли, що вперше зіткнулися зі спробою Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції впливати на сервіс поза правовим полем у липні 2020.

“Один з клієнтів сервісу, на думку поліції, якимось чином був пов’язаний з кримінальною справою про підпал кабінету в Слідчому управлінні м.Києва вночі 10 червня 2020 роки (кримінальну справу ЕРДР No.12020100060002061 від 10 червня 2020 року про умисне знищення чужого майна , ст.194 ч.2). Ідентифікація була проведена за номером телефону, на який був зареєстрований Telegram; номер телефону був придбаний клієнтом на нашому сервісі”, – пояснили в компанії.

Підприємці зауважили, що відповідальність за підпал нібито взяли на себе невідомі ліві анархісти, які таким чином висловили протест проти двох гучних історій поліцейського свавілля в Україні – зґвалтування  затриманої в Кагарлику і звільнення з під варти поліцейських, які через недбальство застрелили 5-річного хлопчика в процесі п’яної стрілянини по банкам у дворі.

“Ми залишимо такі способи протесту на совісті тих, хто їх практикує. Наскільки нам відомо, поліція намагається знайти паліїв, але, в той же час, не афішувати інцидент з огляду на таких пікантних подробиць мотивації правопорушників”, – додали в компанії.

У Virtualsim наголосили, що Печерським судом було видано ухвалу про проведення обшуку за місцем знаходження SIM-карти; таким чином, передбачалося затримати власника аккаунта Telegram.

“SIM карта, насправді, ніколи не перебувала у власника аккаунта, оскільки вона належала сервісу Virtualsim.net і здавалася в оренду. Управлінням SIM-картами займався найнятий сервісом оператор. До нього-то і приїхали близько десяти поліцейських Департаменту внутрішньої безпеки з Києва, подолавши 550 з гаком кілометрів”, – прокоментували в сервісі.

Оператор видав поліцейським SIM-карту, якою скористувалися анархісти для повідомлення про підпал.

Водночас в компанії наголосили, що поліція вилучила обладнання – модеми, смартфони, жорсткі диски, ноутбук, а також велику кількість SIM-карт, незважаючи на те, що в рішенні суду йшла мова про зняття копій, а не вилучення техніки.

“Доля даних SIM-карт невідома, і таким чином конфіденційність користувачів сервісу, і, можливо, збереження їх коштів (деякі клієнти користуються сервісом для входу в свої платіжні облікові записи – це ще одна зручна особливість) без будь-якого правової підстави була порушена”, – зазначили у Virtualsim.

В компанії наголосили, що поліція схиляла оператора сервісу до незрозумілої “співпраці” з метою “виходу” на власників Virtualsim.net. Також в компанії заявили, що невідомі намагались їм продати вилучену поліцією інформацію з модемів.

Наостанок в компанії заявили, що поліцейські зв’язалися з власниками сервісу безпосередньо і зажадали видачу інформації. Одним з поліцейських нібито був записаний аудіофайл з видозміненим голосом про те, що справу перекваліфікують у “замах на вбивство”, і підприємців оголосять співучасниками.

Вдруге, за словами підприємців поліція зв’язалась з бізнесменами через три місяці та, за їх словами, зажадала  виманити клієнта. який нібито підозрювався у підпалі слідчого управління. За задумом поліції, у компанії мали написати клієнту листа. Фірма відмовилась.

“Власник сервісу відмовився грати в такі ігри. До того ж, після видалення клієнта, який повинен був зрозуміти, що з ним щось не так, хоча йому було вказано, що проблеми виникли абстрактно по якомусь політичному кримінальній справі, писати йому листа з пропозицією – це не просто некоректно з точки зору політики сервісу, це ще й нерозумно і підозріло, і, до того ж, якщо клієнт користується TOR або VPN, що майже стовідсотково ніякої інформації про нього отримати не вдасться”, – прокоментували в комапнії.

Довідка: Інтернет-сервіс Virtualsim.net надає в оренду телефонні номери для реєстрації веб-сервісів з використанням кодів з SMS. Сервіс був заснований в 2015 році в Україні для користувачів інтернету, зацікавлених в конфіденційності, зокрема, для здійснення свого права на свободу слова і недоторканність персональних даних в умовах неправових держав, що може бути корисно громадським активістам, а також для масових реєстрацій в сфері інтернет-маркетингу

Залишити відповідь