СБУ розслідує втручання в Інформаційну систему судової адміністрації

Служба безпеки України розслідує несанкціоноване втручання в роботу «ЄСІТС» та використання потужностей серверного обладнання ДП «Інформаційні судові системи».

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу суду від 18 червня.

За матеріалами справи, на веб-сайтах судів та веб-порталі «Судова влада України», зникли усі новини за період з 06.12.2018 по 27.12.2018 і певний період не функціонував сервіс електронної пошти в ДСА України, в судах, інших органах та установах системи правосуддя був відсутній доступ до ряду електронних послуг, що забезпечуються  «ЄСІТІС».

СБУ проведено перевірку комп`ютерного та серверного обладнання дата-центру ДП «ІСС» ДСА і виявлено шкідливе програмне забезпечення «MinerGate», яке було інстальовано на FTP-сервері та починаючи з 01.01.2018, використовуючи потужності і електроенергію ДСА України, здійснювало видобуток електронних грошей (криптовалюти); незаконне використання серверного обладнання ДСА для роботи низки приватних ресурсів; безпідставне надання віддаленого доступу до інформації, що міститься на серверах дата-центру стороннім особам; інсталяційний файл шкідливого програмного забезпечення з функцією спеціального технічного засобу негласного отримання інформації. Шкідливе програмне забезпечення і спеціальний технічний засіб отримання інформації було встановлено на окремих ноутбуках ДП «ІСС», які використовувались для налаштування серверів, ПЕОМ ДСА України, а також судів міста Києва та тривалий час здійснювало приховані аудіо-записи розмов оточуючих.

Державна судова адміністрація зазнала фінансових збитків. Так, з метою усунення негативних наслідків було укладено договір з ТОВ «Кайт.Юа» на надання інформаційно-консультаційних послуг вартістю 198 тис. грн.

З метою встановлення службових осіб ДП «Інформаційні судові системи», які причетні до скоєння злочину та з вини яких вони були допущені збитки, суд за клопотанням слідчого призначив комплексну судово-інженерно-технічну та судово-економічну експертизу.

Нагадаємо, що 22 травня 2019 суд затвердивугоду про визнання винуватості з керівницею компанії, якій ДП «Інформаційні судові системи» заплатило 4,5 млн грн за невиконані роботи. Також підозри у цій справі повідомлено двом екс-директорам ДП «Інформаційні судові системи» Віталію Живаєву і Леоніду Богданову.

Залишити відповідь