СБУ провела 15 обшуків, вилучивши в організаторів і вигодонабувачів центру мінімізації митних платежів майже 600 тис. доларів США готівкою

Служба безпеки України спільно з податковою затримала організаторів центру мінімізації митних платежів та вилучила під час санкціонованих слідчих дій майже 600 тисяч доларів США.

Оперативники спецслужби встановили, що організоване угруповання з понад двадцяти учасників створило протиправний механізм ввезення в Україну товарів широкого вжитку поза митним контролем та без сплати обов’язкових платежів. Ключовими замовниками виступили власники торговельних мереж з Одеси та Харкова,– повідомили у прес-центрі СБУ.
Клієнтами також були фізичні особи-підприємці зі столичного регіону, які займаються реалізацією широкого спектру товарів від будівельних матеріалів до мобільних телефонів.

Правоохоронці задокументували, що ділки закуповували за кордоном брендові товари та ввозили їх дрібними партіями в нашу країну. Транспортування продукції здійснювалось легковим і вантажним транспортом, який знаходився у власності організаторів та їх родичів, а також авіашляхами. В автомобілях зловмисники незаконно перевозили через кордон не тільки товари, але й готівку, приховану у спеціально обладнаних сейфах або в особистих речах учасників угруповання. Фігуранти справи використовували також послуги логістичних компаній.

Розрахунки з клієнтами проводились із використанням реквізитів підконтрольних зловмисникам компаній, зокрема не резидентів без сплати митних платежів. Організатори механізму отримували 0,5-1,5% від суми замовлення.

Після контрабандного ввезення в Україну продукцію направляли в складські приміщення, орендовані організаторами від імені підконтрольних компаній у Києві, Одесі, Харкові, Дніпропетровську, Львові та Хмельницькому.

За незалежними оцінками протягом останніх двох років зловмисники незаконно ввезли товарів на суму понад 150 мільйонів гривень.

За результатами санкціонованих обшуків, проведених за місцем проживання фігурантів, в орендованих ними складських приміщеннях, а також у складських та торговельних приміщеннях у Києві, Харкові, Київській, Харківській та Одеській області, правоохоронці вилучили 579 тисяч доларів США, а також чорнові записи, печатки, господарські документи, підконтрольних фігурантам підприємств, і комп’ютерну техніку.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 5 ст. 27 і ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України, тривають слідчі дії.

Залишити відповідь