«Роттердам+»: НАБУ повідомило 6 особам про підозру, та одну затримало

8 серпня 2019 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП за оперативної підтримки СБУ повідомили шістьом особам, причетним до запровадження так званої формули «Роттердам+», про підозру у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд грн збитків.

  Зокрема, йдеться про:

  – екс-голову Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (далі — НКРЕКП);

– чинного директора ДП «Оператор ринку» (на момент запровадження «Роттердам+» – член НКРЕКП);

– начальника відділу НКРЕКП;

– керівника управління НКРЕКП;

– заступника комерційного директора однієї з приватних компаній групи – ключового оператора ринку теплогенерації України;

– директора департамента однієї з компаній зазначеної групи.  

Дії всіх шести осіб кваліфіковано за ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України («Зловживання службовим становищем»). Представникам приватних компаній інкримінують пособництво.

 Одного з підозрюваних — екс-члена НКРЕКП — затримали. Місцезнаходження ще чотирьох — екс-голови НКРЕКП та топ-менеджерів групи компаній наразі невідомо.

Тож їм повідомлено про підозру в порядку ст.278, ст.135 Кримінального процесуального кодексу України.

 Слідство встановило, що представники групи приватних теплогенеруючих компаній у 2015 році почали тиснути на керівництво НКРЕКП, аби воно включило до тарифу (ціни) на електроенергію, що виробляли ТЕС цієї групи, видатки, які насправді не здійснювалися, а саме — витрати на доставку та перевалку енергетичного вугілля в Україну з портів у Європі. В березні 2016 року НКРЕКП на зазначену пропозицію пристала, передбачивши зазначені неіснуючі видатки у формулі, за якою розрахувався тариф (ціна) для всієї теплової генерації. Це, в свою чергу, призвело до зростання вартості всієї електричної енергії і, як наслідок, зростання тарифів на електроенергію для промисловості, об’єктів соціальної інфраструктури, підприємців, які, понесли фінансовий тягар з оплати необґрунтованого тарифу. В результаті подорожчали товари та послуги для кінцевого споживача, в тому числі й першої необхідності.  

Слідство зібрало докази того, що в результаті зазначених дій споживачам електроенергії впродовж 2016-2017 рр завдано 18,87 млрд грн збитків, із яких 14,3 млрд грн отримали приватні-компанії-ініціатори запровадження «Роттердам+».  Розслідування зазначених фактів детективи НАБУ здійснюють із березня 2017 року.  

Слідчі дії тривають. Встановлюються інші особи, причетні до вчинення злочину.  

Залишити відповідь