Рада ухвалила постанову про скасування депутатської недоторканності у першому читанні

Верховна Рада IX скликання ухвалила постанову “Про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)”

Про це повідомляє Еспресо.TV.

“За” постанову за номером 1095  проголосували 363 народних депутати.

Зазначається, що згідно з ухваленням цієї постанови: “Законопроект про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України) (реєстр. № 7203) попередньо схвалити (додається)”

У пояснювальній записці до постанові йдеться, що вона набирає чинності з дня її прийняття.

Нагадаємо, що Законопроектом 7203пропонується викласти статтю 80 Конституції України у новій редакції, що скасовує положення, за якими народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність, народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності. Водночас, продовжить діяти інша норма статті, згідно з якою народні депутати не будуть юридично відповідати за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Рішення по остаточному зняттю депутатської недоторканності Верховна Рада ухвалюватиме на наступній сесії – через рік. Буде потрібно щонайменше 300 голосів народних обранців.

Залишити відповідь